Η Κεντρική Ευρώπη πνίγεται, η Πορτογαλία καίγεται

Η Κεντρική Ευρώπη πνίγεται, η Πορτογαλία καίγεται

Η Ευρώπη, η ήπειρος που θερμαίνεται γρηγορότερα καταγράφοντας άνοδο θερμοκρασιών διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο, δοκιμάζεται από εκτεταμένες πλημμύρες μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που είχαν προκαλέσει μέχρι χθες το βράδυ τουλάχιστον 21 θανάτους σε έξι χώρες. Την ίδια ώρα, τουλάχιστον επτά είναι τα θύματα από 50 φωτιές που κατακαίουν περιοχές στην κεντρική και βόρεια Πορτογαλία. Τεράστιας έκτασης πυρκαγιές, ισχυροί καύσωνες και σαρωτικές πλημμύρες διαμορφώνουν ένα σκηνικό βιβλικών καταστροφών αναδεικνύοντας σε ζωτικής σημασίας την προετοιμασία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Χθες, τρεις πορτογάλοι πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους όταν παγιδεύτηκαν στις φλόγες καθώς επιχειρούσαν για την κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς, ανεβάζοντας σε επτά τον αριθμό των νεκρών από τις δεκάδες φωτιές που μαίνονται για μέρες στην Πορτογαλία και για τις οποίες έχουν κινητοποιηθεί 5.300 πυροσβέστες. Η Πολιτική Προστασία δίνει σκληρή μάχη έχοντας ζητήσει βοήθεια και από την ΕΕ. Χθες το απόγευμα υπήρχαν 48 ενεργές φωτιές στην ηπειρωτική Πορτογαλία, έχοντας κάνει στάχτη μέσα σε ένα διήμερο περισσότερα από 100.000 στρέμματα δάσους και θαμνώδους βλάστησης. Το παράδοξο είναι ότι η Πορτογαλία όπως και η γειτονική Ισπανία είχαν φέτος λιγότερες πυρκαγιές ύστερα από μια βροχερή αρχή της χρονιάς αλλά οι ζεστές και ξηρές συνθήκες που αποδίδονται στην παγκόσμια υπερθέρμανση μεγιστοποιούν τον κίνδυνο για μεγάλης έκτασης φωτιές, που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Την ίδια ώρα η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Ρουμανία δοκιμάζονται από κατακλυσμιαίες βροχές που προκαλούν φονικές πλημμύρες. Ακόμη κι όταν τα νερά της βροχής υποχωρούν, η υπερχείλιση των ποταμών αναδεικνύεται σε εφιάλτη απειλώντας ολόκληρες πόλεις. Εθελοντές ενώνουν τις δυνάμεις τους με συνεργεία διάσωσης αλλά η ένταση των φαινομένων προκαλεί συνέπειες που τους ξεπερνούν. Γέφυρες έχουν καταρρεύσει όπως και δίκτυα παροχής, δρόμοι έχουν καταστραφεί, χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται από τα σπίτια τους, περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δίνεται άνιση μάχη με τον χρόνο για την οχύρωση άλλων όπου υπολογίζεται ότι θα μετακινηθεί το μέτωπο εκδήλωσης ακραίων φαινομένων. Ελικόπτερα παραδίδουν βοήθεια σε περιοχές που έχουν αποκοπεί από τις πλημμύρες ενώ οι ζημιές αποτιμώνται σε εκατομμύρια ευρώ.

Η πολωνοτσεχική μεθόριος είναι από τις περιοχές που δοκιμάζονται πιο σκληρά. Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά στις δύο χώρες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και νερό. Εξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Πολωνία, 5 στην Αυστρία, 3 στην Τσεχία και 7 στη Ρουμανία.

Η ιστορική πόλη Βρότσλαβ, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας με 600.000 κατοίκους, προετοιμαζόταν χθες πυρετωδώς για την άνοδο της στάθμης του νερού κατά μήκος του ποταμού Οντερ. Δεκάδες εθελοντές, οικογένειες ολόκληρες, παιδιά ακόμη και 5-6 ετών βοηθούσαν να στηθούν αναχώματα, όπως περιγράφουν κάτοικοι της περιοχής. Προσπάθειες έγιναν να ενισχυθούν τα μισοκατεστραμμένα αναχώματα γύρω από τη Νίσα, μια πόλη 40.000 κατοίκων στη νότια Πολωνία.

Ο τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα δήλωσε πως περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους. Στη βορειοανατολική τσεχική πόλη Οστράβα, ένα σπασμένο φράγμα στον Οντερ, στη συμβολή του με τον ποταμό Οπάβα, βύθισε στο νερό τη βιομηχανική περιοχή της πόλης. Στην Ουγγαρία, στις ιστορικές πόλεις Βίσεγκραντ και Σενταντρέ, βόρεια της Βουδαπέστης, οι Αρχές έχουν στήσει κινητά φράγματα προετοιμαζόμενες για πλημμύρες στον Δούναβη. Η Βουδαπέστη ετοιμάζεται για την άνοδο της στάθμης του νερού που πλησιάζει σε επίπεδα ρεκόρ και έχει κλείσει το νησί Μαργαρίτα, μια περιοχή αναψυχής με ξενοδοχεία και εστιατόρια, όπου έχουν τοποθετηθεί δεκάδες χιλιάδες σάκοι άμμου για να το προστατεύσουν.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ