Η ΠΓ “έβγαλε” έκτακτο συνέδριο- Τι συζήτησαν για κριτήρια και την…

Καταργεί τα Όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20.53

Της Νίκης Ζορμπά

Με τη σαρωτική πλειοψηφία του 18-3 πέρασαν και πάλι οι θέσεις των “87” στην Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε νωρίτερα για την εισήγησή της προς την Κεντρική Επιτροπή, στον δρόμο για τη νέα εσωκομματική εκλογή. 

Οι “87” πρότειναν – και πέρασε- το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα πραγματοποιηθεί για τη νέα εσωκομματική εκλογή , μετά την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη να έχει χαρακτήρα έκτακτο ( ούτε διαρκές ούτε καταστατικό). Επαναβεβαιώθηκαν οι ημερομηνίες 1-3 Νοεμβρίου το Συνέδριο και 24. 11 ο α΄γύρος των εκλογών ( αν χρειαστεί και β΄γύρος 1.12). 

Τέθηκε ζήτημα επίσπευσης των διαδικασιών που έθεσε ο Παύλος Πολάκης, ως είχε προαναγγείλει δημόσια, καταψηφίστηκε ωστόσο από Θ. Τζάκρη και Ολ. Τελιγιορίδου. 

Οι συζητήσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουν τον Κασσελάκη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, χωρίς να έχουν ληφθεί αποφάσεις ούτε επ αυτού , ακόμη. 

Ο Γιάννης Ραγκούσης φερ ειπείν, σε τοποθέτησή του στη συνεδρίαση, ειπε σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες ότι ο ίδιος δεν είναι “υπέρ ούτε της διαγραφής ούτε του διοικητικού αποκλεισμού του” αλλά “πολιτικά δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε την οιονεί διάσπαση που κάνει ο Κασσελάκης και οι υποστηρικτές του”.

Πληροφορίες από μέλη της ΠΓ αναφέρουν ότι κατά τη συνεδρίαση παρότι συζητήθηκε από πολλά μέλη ότι υπό κανονικές συνθήκες όποιος μιλάει για κουκουλοφόρους και πραξικοπήματα δεν θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα να είναι υποψήφιος, οπως ο Στ. Κασσελάκης, εν τούτοις, κυριάρχησε η άποψη ότι θέλουν να κριθεί από τη βάση ως υποψήφιος.

Στο ίδιο πλαίσιο, διαψεύδονται από τις ίδιες πηγές και διαρροές περί εισήγησης των “87” να μην επιτραπεί στον Στέφανο Κασσελάκη να είναι υποψήφιος πρόεδρος.

Η ΠΓ θα συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη εν όψει της Κεντρικής Επιτροπής,  ώστε να διατυπωθεί και γραπτώς η εισήγησή της και για τη διαδικασία κύρωσης των υποψηφιοτήτων από το Συνέδριο.

Κριτήρια και Κασσελάκης

Μεσούντος του εκτός ελέγχου κλίματος όπου βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ , η Πολιτική Γραμματεία συζητά εν όψει της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου.

Στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις για τα κριτήρια που πρέπει να πληροί όποιος δηλώσει υποψηφιότητα για την ηγεσία αλλά ασφαλώς και πώς προτίθενται να αντιμετωπίσουν την …περίπτωση Κασσελάκη, του οποίου προεξοφλείται η νέα υποψηφιότητα. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλειοψηφία προτάθηκε :

-Να δεσμευτούν οι υποψήφιοι ότι σέβονται και αποδέχονται καταστατικό, αποφάσεις συλλογικών οργάνων.

– Να τεθούν κριτήρια διαφάνειας οικονομικά, όπως   πόθεν έσχες, λευκό ποινικό μητρώο, και διερεύνηση τυχόν τεραστιων οφειλών σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, εφορία.

Αποφάσεις επ αυτών δεν έχουν ληφθεί , αρμόδια είναι η Κεντρική Επιτροπή, ωστόσο από τους “87” διαμηνύεται ότι τουλάχιστον κάποια από αυτά πρέπει να “περάσουν” ως αδήριτες προυποθέσεις για όποιον καταθέσει υποψηφιότητα. 

Κασσελάκης “παρών” ( την ώρα της ΠΓ)

Να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη κάλεσε ο Στέφανος Κασσελάκης την Κατερίνα Νοτοπούλου, με αφορμή τις καταγγελίες της ίδιας ότι έχει δεχθει bullying από την πλευρά Κασσελάκη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στον Στ. Κασσελάκη, “Το bullying δεν είναι μια κενή λέξη. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν υποφέρει από αυτό και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Η κ. Νοτοπούλου οφείλει πάραυτα να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη. Είναι ένα σοβαρό αδίκημα και ο Στέφανος Κασσελάκης που το έχει υποστεί ο ίδιος σε μεγάλο βαθμό και γνωρίζοντας πολύ καλά τη σκληρότητα αυτού του πράγματος, δεν θα ανεχθεί καμία σκιά στο θέμα αυτό”.

Εν τω μεταξύ και ενώ η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει, από το περιβάλλον Κασσελάκη, κοινοποιείται ψήφισμα της Νομαρχιακής Κυκλάδων με το οποίο καλούν τα Όργανα να πάρουν πίσω την απόφασή καθαίρεσής του από την Κεντρική Επιτροπή.

Το ψήφισμα

ΨΗΦΙΣΜΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΩΝ Ο.Μ. ΑΝΔΡΟΥ, ΝΑΞΟΥ, ΣΥΡΟΥ & ΤΗΝΟΥ

Απόσπασμα: καλούμε την Επιτροπή Δεοντολογίας ως το μόνο συλλογικό όργανο που καταστατικά μπορεί να ερμηνεύσει σημεία του καταστατικού να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να παρέμβει αποτελεσματικά για να μας προστατεύσει όλους από την επίταση, επιπλέον διασπαστικών φαινομένων, παρακαλούμε όπως εξετάσει το ανακοινωθέν της τελευταίας συνεδρίασης της Π.Γ., καθότι αφενός αναφέρει πως “αυθεντικός ερμηνευτής” του καταστατικού είναι η ΚΕ και αφετέρου δεν προκύπτει καταστατικά με κανέναν τρόπο έκπτωση του Προέδρου μετά την ψήφιση της άρσης εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του, η οποία απόφαση βρίσκεται υπό την διαλυτική αίρεση της έγκρισης ή της απόρριψης από το έκτακτο συνέδριο, το ανώτατο όργανο του κόμματος που για αυτό το λόγο συγκαλείται. Επιπλέον, την καλούμε να εξετάσει τις δηλώσεις προβεβλημένων στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας, τα οποία από την επομένη άρχισαν να μιλούν ανοιχτά για συμπόρευση, ακόμη και για κοινά ψηφοδέλτια με άλλα κόμματα, παραβιάζοντας κατάφωρα την απόφαση του τελευταίου μας συνεδρίου.


 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ