Μετέτρεψαν τους βομβητές σε βόμβες

Μετέτρεψαν τους βομβητές σε βόμβες

Ηταν μια άνευ προηγουμένου επίθεση. Βομβητές μετατράπηκαν σε βόμβες. Τουλάχιστον εννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους και περισσότερα από 2.800 τραυματίστηκαν, σε διάφορα μέρη του Λιβάνου, όταν εξερράγησαν οι βομβητές που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ για επικοινωνία των μελών της. Μεταξύ των νεκρών είναι μέλη της σιιτικής οργάνωσης καθώς και ένα 10χρονο κορίτσι, ενώ ανάμεσα στους τραυματίες περιλαμβάνεται και ο ιρανός πρέσβης στον Λίβανο. Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή από βομβητές που εξερράγησαν, έχασαν τη ζωή τους και 7 άτομα στη Συρία ενώ τουλάχιστον 14 τραυματίστηκαν. Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας συστήματός της στον πόλεμο με το Ισραήλ που διαρκεί σχεδόν έναν χρόνο και κατηγόρησε ευθέως το Ισραήλ για την επίθεση αναφέροντας ότι «θα πληγεί με δίκαια αντίποινα». Στέλεχος της οργάνωσης διευκρίνισε ότι ο αρχηγός της, Χασάν Νασράλα, είναι σώος.

Εκατοντάδες τραυματίες

Στα νοσοκομεία εξελίχθηκαν χαοτικές σκηνές με εκατοντάδες τραυματίες να φθάνουν με ασθενοφόρα και κάθε άλλο τρόπο ενώ οι Αρχές του Λιβάνου ζήτησαν από όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να σπεύσει να προσφέρει βοήθεια. Στο νοσοκομείο Mt. Lebanon δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters είδε νεαρούς με μοτοσικλέτες να σπεύδουν στα επείγοντα μεταφέροντας ανθρώπους με τα χέρια τους ματωμένα που ούρλιαζαν από τον πόνο. Ο επικεφαλής του δημόσιου νοσοκομείου Ναμπατίε στα νότια της χώρας, Χασάν Ουάζνι, δήλωσε ότι δεκάδες τραυματίες νοσηλεύονται στις εγκαταστάσεις του, με τα περισσότερα τραύματα να αφορούν το πρόσωπο, τα μάτια και τα άκρα. Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Φιράς αλ Αμπάντ είπε ότι το σύστημα υγείας έχει τεθεί σε «κατάσταση ανάγκης», καθώς «δυστυχώς είναι ευρεία η γεωγραφική κατανομή των τραυματιών – άνθρωποι χτυπήθηκαν στη Βηρυτό, στα νότια της χώρας, αλλά και στον Βορρά».

Το κύμα των εκρήξεων

Σύμφωνα με τη «Washington Post», λίγο μετά στάλθηκε ηχητικό μήνυμα στα μέλη της Χεζμπολάχ που ανέφερε: «Οποιος έλαβε έναν νέο βομβητή, να τον πετάξει αμέσως». Οι λιβανέζικες αρχές, φοβούμενες νέο κύμα επιθέσεων, κάλεσαν όποιον κατέχει ασύρματη συσκευή να την αφήσει στην άκρη. Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν βομβητές να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από εκρήξεις και περιπτώσεις στις οποίες οι συσκευές φαίνονταν να εκρήγνυνται σε καταστήματα ενώ μεταφέρονταν από τους ιδιοκτήτες τους. Σε ένα βίντεο από σουπερμάρκετ διακρίνεται ένας πελάτης να έχει αφήσει τον βομβητή πάνω στον πάγκο για να βάλει τα πράγματα στις σακούλες και εκείνος να εκρήγνυται.

Η επίθεση σημειώθηκε καθώς οι εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ κλιμακώνονται επικίνδυνα στα σύνορα του Λιβάνου έπειτα από μήνες επιθέσεων που έχουν οδηγήσει σε εκτοπισμό χιλιάδες άτομα και στις δύο χώρες. Το κύμα των εκρήξεων των βομβητών ξεκίνησε στις 3.30 το απόγευμα τοπική ώρα και διήρκεσε περίπου μια ώρα. Δεν ήταν αμέσως σαφές πώς πυροδοτήθηκαν οι συσκευές, αλλά ειδικοί ανέφεραν πως πριν εκραγούν υπερθερμάνθηκαν, γεγονός που δείχνει ότι μπορεί να υπερφορτίστηκαν από απόσταση. Η Χεζμπολάχ είχε παραλάβει πρόσφατα νέους βομβητές για τα μέλη της, προκειμένου να τα καλεί όταν χρειάζεται. Η Εμιλι Χάρντινγκ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Διεθνούς Προγράμματος Ασφαλείας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, είπε ότι αν και πολλά παραμένουν άγνωστα, είναι πιθανό το Ισραήλ να διείσδυσε στην αλυσίδα εφοδιασμού που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ για τους βομβητές της, βρίσκοντας έναν τρόπο να τους ελέγξει.

 Μιλώντας στο Al Jazeera, ο αναλυτής ασφαλείας Ναβάρ Σαμπάν τόνισε ότι «μπορεί να νομίζουμε ότι οι βομβητές είναι απαρχαιωμένοι, αλλά υπάρχει ένα προηγμένο μοντέλο που πρόσφατα άρχισε να χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ στη Συρία και στον Λίβανο, μαζί με τους Φρουρούς της Επανάστασης».  Πρόσθεσε ότι έτσι όπως έγινε η επίθεση μοιάζει με χιλιάδες απόπειρες δολοφονίας ταυτόχρονα σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, γεγονός που «θα κάνει τεράστιο τον ψυχολογικό αντίκτυπο στη Χεζμπολάχ και τα μέλη της».

«Τώρα ούτε ένας όμηρος δεν         θα επιστρέψει σπίτι του»

Οι εξελίξεις στον Λίβανο είναι εξαιρετικά ανησυχητικές, ειδικά δεδομένου του «εξαιρετικά ασταθούς» πλαισίου, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στέφαν Ντουζάρικ, προσθέτοντας ότι ο Οργανισμός εκφράζει τη λύπη του για τυχόν απώλειες αμάχων. Οι φόβοι για κλιμάκωση πάντως τώρα ενισχύονται.

Στην ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» ο Αμίρ Ορεν, αρθρογράφος που ειδικεύεται σε στρατιωτικές υποθέσεις, τόνισε ότι τώρα πια «ούτε ένας ισραηλινός όμηρος» και «ούτε ένας κάτοικος του Ισραήλ δεν πρόκειται να επιστρέψει σπίτι του». Και πρόσθεσε: «Αυτό που θα έπρεπε να είχε κάνει το Ισραήλ – και πολλοί στο ισραηλινό αμυντικό κατεστημένο το έχουν συστήσει – είναι να επιτύχει εκεχειρία στη Γάζα, η οποία θα επιφέρει την κατάπαυση του πυρός στον Βορρά και στη συνέχεια να ρίξει το βάρος στη διπλωματία». Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επιθέσεις μέσω βομβητών στον Λίβανο θα είναι «υποκατάστατο μιας εισβολής» και «όχι πρόδρομός της», σημειώνοντας ότι είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ «να τελειώσει ο πόλεμος τόσο στη Γάζα όσο και στον Λίβανο». Αλλά κατέληξε: «Ο Νετανιάχου για προσωπικούς, πολιτικούς, ακόμη και δικαστικούς λόγους – φυσικά, δικάζεται για δωροδοκία και άλλα αδικήματα και υποτίθεται ότι θα καταθέσει για δική του υπεράσπιση στις 2 Δεκεμβρίου – θα ήθελε να παρατείνει τον πόλεμο και πιθανώς να τον διευρύνει».

Ο Σάμουελ Ραμάνι, αναλυτής σε βρετανικό think tank, θεωρεί ότι οι θανατηφόρες εκρήξεις των βομβητών αποτελούν «σίγουρα βήμα προς ευρύτερη κλιμάκωση», σε όλες τις οργανώσεις που συνεργάζονται με το Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι ο στρατός ήταν έτοιμος να αναλάβει δράση κατά της Χεζμπολάχ, σηματοδοτώντας ότι οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποτροπή ενός ολοκληρωτικού πολέμου δεν προχωρούν. Εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων αρνήθηκε να σχολιάσει χθες εάν ευθύνονται για τις εκρήξεις των βομβητών.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ