Microsoft: Πώς ξεγλιστρά από την Κομισιόν – Για ποια υπόθεση η Επιτροπή δεν… παίρνει θέση –

Microsoft: Ερευνα της Κομισιόν για την επένδυση στην OpenAI

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει την απόσυρση των αρχικών αιτήσεων παραπομπής επτά κρατών μελών για επανεξέταση, βάσει του άρθρου 22 του κανονισμού συγκεντρώσεων της ΕΕ («EUMR»), της εξαγοράς ορισμένων περιουσιακών στοιχείων της Inflection AI από τη Microsoft.

Microsoft: Προσλαμβάνει τον συνιδρυτή των Inflection AI και DeepMind

Η προθεσμία για τη λήψη απόφασης από την Επιτροπή σχετικά με τα αιτήματα αυτά έληξε στις 19 Σεπτεμβρίου 2024. Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 3ης Σεπτεμβρίου 2024 στην υπόθεση Illumina/GRAIL, σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη δεν μπορούν να παραπέμψουν μια συναλλαγή στην Επιτροπή δυνάμει του άρθρου 22 του EUMR όταν δεν είναι αρμόδια να επανεξετάσουν τη συναλλαγή βάσει των εθνικών τους κανόνων ελέγχου των συγκεντρώσεων, και τα επτά κράτη μέλη που υπέβαλαν αρχική παραπομπή αποφάσισαν να αποσύρουν τα αιτήματά τους. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δεν θα λάβει απόφαση επί του θέματος.

Η Microsoft, μια παγκόσμια εταιρεία τεχνολογίας με έδρα τις ΗΠΑ, προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών στους πελάτες, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, ενός chatbot AI που ονομάζεται Microsoft Copilot, μιας πλατφόρμας cloud computing που ονομάζεται Azure, ενός λειτουργικού συστήματος υπολογιστή γνωστού με το όνομα Microsoft Windows και υπηρεσιών παραγωγικότητας που ονομάζονται Microsoft 365.

Η Inflection, με έδρα τις ΗΠΑ, είναι μια εταιρεία τεχνολογίας που, μέχρι τη συναλλαγή, ανέπτυξε ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης και δημιουργίας θεμελίωσης AI και ένα chatbot AI που ονομάζεται Pi.

Στις 19 Μαρτίου 2024, η Microsoft ανακοίνωσε την πρόσληψη των δύο συνιδρυτών της Inflection, στους οποίους ανατέθηκε το έργο της προώθησης του Copilot και άλλων καταναλωτικών προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης και έρευνας στη Microsoft. Εκτός από την πρόσληψη αυτών των δύο συνιδρυτών, η Microsoft έκανε προσφορές εργασίας στο μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της Inflection και συμφώνησε, μεταξύ άλλων, σε μια μη αποκλειστική άδεια για την πνευματική ιδιοκτησία της Inflection και, σύμφωνα με αναφορές, σε παραίτηση από οποιαδήποτε νομικά δικαιώματα της Inflection για την πρόσληψη του προσωπικού της τελευταίας.

Μετά την εξέταση των λεπτομερειών της πράξης και της υλοποίησής της, με βάση τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν στην Επιτροπή από τη Microsoft και την Inflection, η Επιτροπή θεωρεί ότι η πράξη περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία ενεργητικού που είναι απαραίτητα για τη μεταβίβαση της θέσης της Inflection στις αγορές μοντέλων θεμελίωσης τεχνητής νοημοσύνης και chatbots τεχνητής νοημοσύνης στη Microsoft.

Συγκέντρωση

Επιπλέον, λαμβανομένης υπόψη της ανακοίνωσης της Inflection στις 19 Μαρτίου 2024 ότι θα μετατοπίσει την εστίασή της σε διαφορετική δραστηριότητα, ήτοι στις δραστηριότητές της στον τομέα των στούντιο τεχνητής νοημοσύνης, η Επιτροπή θεωρεί τις συμφωνίες που συνήφθησαν μεταξύ της Microsoft και της Inflection διαρθρωτική αλλαγή στην αγορά που ισοδυναμεί με συγκέντρωση κατά την έννοια του άρθρου 3 του EUMR.

Η συναλλαγή δεν έφθασε τα όρια κοινοποίησης που ορίζονται στο άρθρο 1 του EUMR και επίσης δεν κοινοποιήθηκε σε κανένα κράτος μέλος. Με βάση τις πληροφορίες που ζητήθηκαν από τη Microsoft και την Inflection, τον Ιούλιο του 2024 η Επιτροπή έκρινε ότι η συγκέντρωση πληροί όλα τα κριτήρια παραπομπής βάσει του άρθρου 22 του EUMR. Η διάταξη αυτή επιτρέπει στα κράτη μέλη να ζητούν από την Επιτροπή να εξετάσει μια συγκέντρωση που δεν έχει ενωσιακή διάσταση, αλλά επηρεάζει το εμπόριο εντός της ενιαίας αγοράς και απειλεί να επηρεάσει σημαντικά τον ανταγωνισμό εντός της επικράτειας των κρατών μελών που υποβάλλουν το αίτημα.

Επανεξέταση

Κατά συνέπεια, η Επιτροπή απέστειλε επιστολή σύμφωνα με το άρθρο 22 παράγραφος 5 του EUMR καλώντας τα κράτη μέλη να της παραπέμψουν τη συναλλαγή προς επανεξέταση.

Σε απάντηση της επιστολής αυτής, επτά κράτη μέλη υπέβαλαν αίτηση παραπομπής σύμφωνα με το άρθρο 22 παράγραφος 1 του EUMR, εξηγώντας ότι, κατά την άποψή τους, η πράξη ισοδυναμούσε με συγκέντρωση που πληροί τα κριτήρια παραπομπής σύμφωνα με το άρθρο 22 του EUMR. Άλλα κράτη μέλη και χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου κλήθηκαν να συμμετάσχουν στις αιτήσεις. Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου στην υπόθεση Illumina/GRAIL, όλα τα κράτη μέλη επέλεξαν να αποσύρουν τις αιτήσεις παραπομπής ή να συνεκδικάσουν αυτές τις παραπομπές, με αποτέλεσμα την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τα κράτη μέλη και τα μέρη που συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις για να αξιολογήσει κατά πόσον οι συναλλαγές τους θα επανεξεταστούν βάσει των εθνικών καθεστώτων ελέγχου των συγκεντρώσεων ή θα παραπεμφθούν στην Επιτροπή σύμφωνα με τις νομικές απαιτήσεις για τις εν λόγω παραπομπές, όπως διευκρινίστηκαν στην πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου στην υπόθεση Illumina/GRAIL.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ