Ποιες αλλαγές φέρνει στην αγορά κατοικίας και πώς θα…

"Θησαυρό" στα ακίνητα αναζητούν οι τράπεζες

Του Νίκου Ρουσάνογλου

Το κέντρο της Αθήνας και τα δυτικά προάστια αναμένεται να αποτελέσουν και πάλι τους βασικούς “υποδοχείς” του αγοραστικού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου του προγράμματος “Σπίτι Μου”, οδηγώντας και πάλι σε αυξήσεις των ζητούμενων τιμών. Ωστόσο, με δεδομένη την αύξηση του ορίου ηλικίας των δικαιούχων στα 50 έτη, από 39 που ήταν στον πρώτο κύκλο, φορείς της αγοράς ακινήτων, εκτιμούν ότι θα υπάρξει διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και προς άλλα σημεία της Αττικής, όπως π.χ. τον Πειραιά, ή τα ανατολικά προάστια. Εκεί που δεν αναμένεται κάποια ιδιαίτερη κινητικότητα είναι στα βόρεια και τα νότια προάστια, όπου οι τιμές παραμένουν σε πολύ υψηλότερο επίπεδο.

Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, όπως αυτοί εξειδικεύτηκαν την προηγούμενη Παρασκευή, το νέο πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει την αγορά κατοικιών, μέγιστης αξίας συμβολαίου 250.000 ευρώ, με το ανώτατο ποσό του δανείου να διαμορφώνεται σε 190.000 ευρώ (από τα 150.000 ευρώ που ήταν στον πρώτο κύκλο του προγράμματος), ενώ θα χρηματοδοτείται έως το 90% του συμβολαίου. Η διάρκεια του κάθε δανείου θα κυμαίνεται μεταξύ 3 και 30 ετών, ενώ με βάση τους όρους, η χρηματοδότηση θα αφορά την απόκτηση πρώτης κατοικίας, με το 50% της αξίας να αφορά άτοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και το άλλο 50% έντοκο δάνειο από τράπεζα.

Ωστόσο, η επιβολή – και πάλι – του ηλικιακού περιορισμού στα επιλέξιμα ακίνητα, αναμένεται να δημιουργήσει και πάλι σημαντικές στρεβλώσεις στην αγορά. Συγκεκριμένα, όπως και στον πρώτο κύκλο, επελέγη η χρηματοδότηση κατοικιών με έτος κατασκευής έως το 2007 και όχι μεταγενέστερες, δηλαδή το κάθε ακίνητο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 17 ετών για να μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Με το να εξαιρεθούν τα μεταγενέστερα ακίνητα, αλλά και με το να τεθεί ένα σχετικά χαμηλό “ταβάνι” της αξίας τους, εκτιμάται ότι ο τελικός αριθμός των επιλέξιμων ακινήτων θα είναι και πάλι σχετικά χαμηλός, με δεδομένο ότι η προσφορά συνεχίζει να είναι περιορισμένη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο των προς πώληση κατοικιών στην Αττική δεν ξεπερνά τις 80.000 – 85.000, τη στιγμή που το πρόγραμμα στοχεύει στο να ικανοποιήσει την ζήτηση από 20.000 δικαιούχους. Ασφαλώς, δεν πρόκειται να αποκτηθούν ακίνητα μόνο στην Αττική, μιας και το πρόγραμμα αφορά το σύνολο της χώρας, πλην όμως η μεγαλύτερη ζήτηση αφορά κυρίως το λεκανοπέδιο. Από την πλευρά, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το ότι υπάρχει συγκεκριμένη διαθεσιμότητα κεφαλαίων, ύψους 2 δις ευρώ κι αν αυξάνονταν κατά πολύ η αξία των επιλέξιμων ακινήτων, ενδεχομένως να περιοριζόταν ο τελικός αριθμός των δικαιούχων.

Το ζητούμενο πάντως είναι να μην αυξηθούν και πάλι απότομα οι τιμές πώλησης, αποκλείοντας από την αγορά και όσους αγοραστές, ενδεχομένως να μην πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα, π.χ. λόγω εισοδημάτων. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα ή ζευγάρια από 25 έως 50 ετών με εισόδημα έως 20.000 ευρώ για άγαμους, έως 28.000 ευρώ για ζευγάρια συν 4.000 ευρώ ανά παιδί, έως 31.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια και 5.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του δείκτη τιμών SPI που επιμελείται ο Spitogatos.gr, η μέση τιμή πώλησης κατοικιών στην Αττική διαμορφώθηκε σε 2.410 ευρώ/τ.μ. το φετινό δεύτερο τρίμηνο. Επομένως, αν μπορεί κανείς να χρηματοδοτηθεί για 190.000 ευρώ (μιας και δεν θα είναι όλοι οι ενδιαφερόμενοι αξιόχρεοι), θα πρέπει να διαθέσει τουλάχιστον άλλα 20.000 ευρώ περίπου ως προκαταβολή (10%), κάτι που σημαίνει ότι θα μπορεί να αποκτήσει κατοικία μέγιστης αξίας 210.000 ευρώ, ή περίπου 87 τ.μ., λαμβάνοντας υπόψη την μέση ζητούμενη τιμή πώλησης.

Μεταξύ των πιο προσιτών περιοχών περιλαμβάνονται τα δυτικά προάστια, όπου η μέση τιμή πώλησης διαμορφώθηκε το δεύτερο τρίμηνο σε 1910 ευρώ/τ.μ., ενώ και στο κέντρο, παρά την ετήσια αύξηση κατά 12,4%, η μέση ζητούμενη τιμή αγγίζει τα 2.120 ευρώ/τ.μ., ενώ στα ανατολικά προάστια της Αττικής, η μέση ζητούμενη τιμή ανέρχεται σε 2.133 ευρώ/τ.μ. Αντιθέτως, τα βόρεια και τα νότια προάστια της Αττικής θεωρούνται απρόσιτα, με την μέση τιμή στα βόρεια να αγγίζει τα 3.050 ευρώ/τ.μ. και στα νότια τα 3.750 ευρώ/τ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι από το “ναδίρ” της αγοράς το 2017 μέχρι σήμερα, οι τιμές πώλησης στην Αττική καταγράφουν αύξηση κατά 88%, με βάση τους δείκτες τιμών της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Είναι μάλιστα σε επίπεδο 4% υψηλότερο από το 2008, όταν η αγορά είχε βρεθεί στο απόγειό της. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ