Πώς η μουσική κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία

Πώς η μουσική κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία

Η μουσικοθεραπεία αποτελεί έναν από τους φυσικούς τρόπους βελτίωσης της ψυχικής υγείας, όπως αναφέρει ο Dr. Francis Collins σε πρόσφατη συνέντευξή του στην αμερικανική τηλεοπτική εκπομπή The Late Show With Stephen Colbert. O Αμερικανός γιατρός και επιστήμονας, που έχει τελέσει στο παρελθόν διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Ανθρωπίνου Γονιδιώματος των Ηνωμένων Πολιτειών, εξηγεί πώς η μουσική ενεργοποιεί τις λεγόμενες ορμόνες της ευτυχίας. Δεν είναι μόνο η γυμναστική που μας χαρίζει ευεξία.

Η μουσική που μας συγκινεί έχει την ικανότητα να ανεβάζει τα επίπεδα ενδορφινών και ντοπαμίνης. Είτε είναι χαλαρωτική κλασική, είτε μια ποπ μελωδία που μας θυμίζει όμορφες στιγμές, έχει θετική επίδραση στο σώμα και την ψυχή μας. Οι ενδορφίνες, ειδικότερα, ως φυσικά οπιοειδή, χωρίς παρενέργειες, μας ανακουφίζουν και από τον πόνο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Late Show (@colbertlateshow)

Εκτός από τη συναισθηματική της επίδραση, επιδρά σε διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος. Μπορεί, μεταξύ άλλων, να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση και να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πολλοί ειδικοί μάλιστα προτείνουν τη μουσικοθεραπεία ως ένα σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωση και την αποκατάσταση της ψυχικής υγείας. Μπορεί να βοηθήσει σημαντικά ακόμα και σε περιπτώσεις άγχους και κατάθλιψης. Όπως επισημαίνει ο Dr. Collins στο βίντεο της εκπομπής, που έχει γίνει viral, οι επιστήμονες διερευνούν πώς θα την αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο.

Σε μια εποχή όπου το άγχος είναι πανταχού παρόν, η μουσική μπορεί να γίνει το καταφύγιό μας, προσφέροντας έναν τρόπο να αποφορτιστούμε και να ανανεωθούμε. Σκεφτείτε το: μια μελωδία μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή σας, να σας ταξιδέψει και να σας κάνει να νιώσετε πιο δυνατοί και ευτυχισμένοι. Σε όλους μας έχει συμβεί.

Πώς η μουσική κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία appeared first on | Ό,τι έχει σημασία για τις γυναίκες.



Πηγή: marieclaire.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ