Προσωπεία

Προσωπεία

ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΠΕΛΙΚΟ

«Είμαι ένοχος αλλά μετανιώνω»

Επί τέσσερις ώρες η Ζιζέλ Πελικό παρακολουθούσε τον πρώην σύζυγό της Ντομινίκ να καταθέτει στο δικαστήριο, όπου παραδέχθηκε ότι είναι «βιαστής» προσθέτοντας ότι η σύζυγός του «δεν άξιζε» αυτά που υπέστη επί μία δεκαετία. Επειτα από μία εβδομάδα απουσίας για λόγους υγείας, ο Ντομινίκ Πελικό κάθισε και πάλι στο εδώλιο. «Είμαι βιαστής όπως και αυτοί που βρίσκονται μέσα στην αίθουσα», είπε αναφερόμενος στους 50 συγκατηγορουμένους του που δικάζονται μαζί του. «Γνωρίζουν τα πάντα, δεν μπορούν να ισχυριστούν το αντίθετο», δήλωσε ο 71χρονος, ο οποίος κατηγορείται ότι επί σειρά ετών νάρκωνε τη σύζυγό του, τη βίαζε και την παρέδιδε σε δεκάδες άνδρες που έβρισκε μέσω του Ιντερνετ για να τη βιάσουν.  «Είμαι ένοχος… προσεύχομαι η γυναίκα μου, τα παιδιά μου να δεχτούν τη συγγνώμη μου. Μετανιώνω για ό,τι έκανα. Ζητάω τη συγχώρεσή σας, αν και είναι ασυγχώρητο», κατέληξε ξεσπώντας κάθε τόσο σε κλάματα και λέγοντας πως είχε δύσκολη παιδική ηλικία και ότι και ο ίδιος υπήρξε θύμα βιασμού.

 ΠΕΤΕΡΙ ΟΡΠΟ

Η οργή των γιατρών

Τις αντιδράσεις των ιατρικών συλλόγων προκάλεσε η ανακοίνωση του συντηρητικού πρωθυπουργού της Φινλανδίας Πέτερι Ορπο για απαγόρευση της πρόσβασης σε μη επείγουσα υγειονομική περίθαλψη σε άτομα που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα. Οι γιατροί έκαναν λόγο για «προβληματικά και επιζήμια» σχέδια προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να κοστίσουν ζωές. Η κυβέρνηση, η οποία περιλαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα των Φινλανδών, πρότεινε την ανατροπή του νόμου του 2023 που επιτρέπει στους μετανάστες χωρίς έγγραφα την πρόσβαση σε πλήρη υγειονομική περίθαλψη, υποστηρίζοντας ότι ευθυγραμμίζεται με σχέδια για περικοπή δαπανών και μετανάστευση. Αν και θα υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις – συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των ατόμων των οποίων η υγεία χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά ευάλωτη» και των ατόμων με αναπηρίες – οι γιατροί προειδοποιούν ότι ο αντίκτυπος των νέων περιορισμών μπορεί να είναι απειλητικός για τη ζωή, καθώς άτομα με παθήσεις όπως ο διαβήτης ή το άσθμα μπορεί να μείνουν χωρίς θεραπεία.

Φρίντριχ Μερτς

Υποψήφιος καγκελάριος του CDU/CSU

Ο Φρίντριχ Μερτς έφτασε ένα βήμα πριν τον τελικό του στόχο: την καγκελαρία της Γερμανίας. Σχεδόν ακριβώς ένα χρόνο πριν από τις παγγερμανικές εκλογές στις 28 Σεπτεμβρίου 2025, ο πρόεδρος του CDU πήρε το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου της συντηρητικής Χριστιανικής Ενωσης. Ο βαυαρός πρωθυπουργός και πρόεδρος του αδελφού κόμματος CSU, Μάρκους Ζέντερ, παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση του χρίσματος.  Στις προηγούμενες εκλογές ήταν ο Ζέντερ που με την αμφισβήτηση του χριστιανοδημοκράτη υποψήφιου καγκελάριου, Αρμιν Λάσετ, είχε χαρίσει σχεδόν τη νίκη στον Ολαφ Σολτς. Δημοσκόπηση για το κανάλι RTL/ntv, δίνει στους δύο διεκδικητές της καγκελαρίας, Σολτς και Μερτς, τα ίδια ποσοστά δημοφιλίας, 26%, ενώ το CDU/CSU με 31% κινείται σε σχεδόν διπλάσια ποσοστά από το SPD με 15%.  O Μερτς εκτίμησε ότι το Μεταναστευτικό δεν θα είναι κυρίαρχο στον προεκλογικό αγώνα των παγγερμανικών εκλογών. Ευτυχώς για την Ευρώπη. Διότι σήμερα ο Mερτς επιτίθεται στον Σολτς, γιατί κηρύσσει τη Γερμανία σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», για να παρακάμψει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να κλείσει εντελώς τα γερμανικά σύνορα.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ