Προβλήματα και κενά στη συνταγογράφηση φαρμάκων – Τι αλλάζει το Υπουργείο Υγείας

Προβλήματα και κενά στη συνταγογράφηση φαρμάκων - Τι αλλάζει το Υπουργείο Υγείας

Οι γιατροί σήμερα παρακολουθούνται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε βάθος χρόνου για το εάν ξεπερνούν τους μέσους όρους συνταγών

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Τα κενά που αφήνουν χώρο για παραβατικές συμπεριφορές γιατρών και φαρμακοποιών επιχειρεί να λύσει το Υπουργείο Υγείας, στον απόηχο του κυκλώματος απάτης που ζημίωσε τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε νέο σύστημα συναίνεσης στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με κωδικό OTP , δηλαδή One Time Password. Παράλληλα, αναζητάται ο τρόπος για επιτόπιες παρεμβάσεις ελέγχου σε φαρμακεία και ιατρεία.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε χθες σε δηλώσεις του (Σκάι) ο κ. Γεωργιάδης, ελέγχεται ένας μεγάλος αριθμός γιατρών και έχουν κληθεί σε απολογία πάνω από 100 γιατροί για υπερσυνταγογράφηση. Πρόκειται για γιατρούς σε όλη την Ελλάδα, κυρίως ειδικοτήτων που σχετίζονται με χρόνιες παθήσεις, όπως είναι οι καρδιολόγοι, οι παθολόγοι, οι ενδοκρινολόγοι, κ.ά.

Όπως προκύπτει από πληροφορίες, δεν εφαρμόζονται αυτόματοι «κόφτες» σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες φαρμάκων, δηλαδή όταν ένας γιατρός ξεπερνά το όριο συνταγογράφησης φαρμάκων να μην μπορεί να γράψει άλλον αριθμό ίδιων σκευασμάτων. Πλαφόν εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες θεραπευτικές κατηγορίες, κατ’ εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, όπως για παράδειγμα στα αντιδιαβητικά σκευάσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις συνταγές δεν εφαρμόζονται «κόφτες», δηλαδή ένας γιατρός δεν έχει όριο συνταγών για διαφορετικά φάρμακα.

Σήμερα, οι γιατροί παρακολουθούνται σε βάθος χρόνου από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΕΟΠΥΥ σε σχέση με το εάν ξεπερνούν μέσους όρους αξίας συνταγών που έχουν καθοριστεί. Σε πρώτη φάση, εάν διαπιστωθεί πως ένας γιατρός υπερσυνταγογραφεί, υπάρχει κλήση για απολογία. Είναι το στάδιο που οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως τους παρακολουθεί ο ΕΟΠΥΥ και βάζουν «φρένο» στη συνταγογραφική τους συμπεριφορά. Εάν συνεχίσουν έχουν ποινή προστίμου, το ίδιο και κατά τη δεύτερη νουθεσία, ενώ σε τρίτη κρούση διακόπτεται η πρόσβασή τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

«Παρά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τεχνικά δύναται, με ΑΜΚΑ ανθρώπου που δεν μπορεί να το δει και να σε καταγγείλει, να κάνεις εικονικές συνταγογραφήσεις», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας. Γι’ αυτό, όπως εξήγησε, σχεδιάζεται ένα νέο σύστημα ασφαλείας, το οποίο αφορά στην αποστολή κωδικού OTP στο κινητό για συναίνεση στη συνταγογράφηση, διαδικασία που ακολουθείται ήδη σε τραπεζικές συναλλαγές. Ο κ. Γεωργιάδης, μάλιστα, διεμήνυσε «θα τους ελέγξουμε όλους» και «δεν θα γλιτώσει κανείς».

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΠΥΥ, με τους συνδυαστικούς ελέγχους που διενεργεί σε συστηματική βάση κατόρθωσε να εντοπίσει τους γιατρούς που συνελήφθησαν τελικά για συμμετοχή στις εικονικές συνταγογραφήσεις και να παραδώσει στοιχεία στην Οικονομική Αστυνομία, η οποία και εξάρθρωσε το κύκλωμα απάτης. Οι έλεγχοι αφορούν στο όριο συνταγογράφησης, την εκτέλεση φαρμάκων σε συγκεκριμένα φαρμακεία, τη συνταγογράφηση και εκτέλεση φαρμάκων συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιρειών, την τήρηση των περιορισμών αποζημίωσης σε φάρμακα σιδήρου, βιταμίνης D, μαγνησίου και ναρκωτικών ουσιών, καθώς και τις συνταγογραφήσεις εκτός ενδείξεων.

Η εμπλοκή φαρμακοποιών στην υπόθεση που προκαλεί αίσθηση τα τελευταία 24ωρα αποκαλύπτει ένα άλλο κενό, αυτό των επιτόπιων ελέγχων στα φαρμακεία. Ήταν δουλειά της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, μιας υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ, που ωστόσο καταργήθηκε. Σήμερα κρίνεται ότι δε διενεργούνται επαρκείς επιτόπιοι έλεγχοι, κάτι που θα επιχειρηθεί να λυθεί το επόμενο διάστημα.

«Θα στείλω έγγραφο στον ΕΟΦ ώστε να γίνει ηλεκτρονική διασταύρωση στο τι έχουν εκτελέσει τα διάφορα φαρμακεία και τι έχουν σε απόθεμα», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει να υπάρξει ηλεκτρονική διασταύρωση εκτέλεσης άυλης συνταγογράφησης σε σχέση με το τι παρέδωσαν οι φαρμακαποθήκες ανά φαρμακείο. «Εφόσον έχω την πολιτική βούληση να ελέγξω απολύτως το τι γίνεται με το φάρμακο στην Ελλάδα, είτε αφορά σε γιατρούς, είτε αφορά σε φαρμακαποθήκες, είτε αφορά σε φαρμακοποιούς, θα τα βρούμε όλα», τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

ΙΣΑ: Καταδικάζει τους γιατρούς που συμμετείχαν στις παράνομες συνταγογραφήσεις

Συνταγογράφηση: Πράσινο φως και για όσους διαμένουν προσωρινά ή παραθερίζουν στην Ελλάδα χωρίς ΑΜΚΑ

ΕΟΠΥΥ: Φρένο στη συνταγογράφηση εξετάσεων- Δείτε αναλυτικά ποιες και πότε θα αποζημιώνονται

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ