15 ενδείξεις ότι είστε εργασιομανής και πώς να βρείτε ισορροπία

15 ενδείξεις ότι είστε εργασιομανής και πώς να βρείτε ισορροπία

Πώς να καταλάβετε αν η δουλειά έχει γίνει όλη η ζωή σας

Αγαπάτε τη δουλειά σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι υγιές να περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας σκυμμένοι στον υπολογιστή σας ενώ όλοι οι άλλοι περνούν καλά. Αν και μπορεί να μην πιστεύετε ότι έχετε πρόβλημα, εδώ είναι 15 σημάδια ότι ενδέχεται να είστε εργασιομανής και πώς να βρείτε μια πιο υγιεινή ισορροπία.

1. Κάνετε πολλές απρογραμμάτιστες δουλειές

Δεν σκοπεύατε να δουλέψετε μέχρι αργά, αλλά τώρα πρέπει να ολοκληρώσετε την εργασία στο γραφείο σας. Δεν σας είναι άγνωστο το να βάζετε επιπλέον ώρες δουλειάς κάθε μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Ωστόσο, εάν δεν δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να χαλαρώσει και να αφήσετε τη δουλειά έξω από το μυαλό σας, δεν θα μπορείτε να αποδώσετε στο υψηλότερο επίπεδό σας.

2. Δεν χρειάζεται να δουλέψετε… αλλά το κάνετε ούτως ή άλλως

Ενώ είστε πολύ απασχολημένοι, μερικές από τις εργασίες που αναλαμβάνετε δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο απαραίτητες. Ίσως βοηθάτε κάποιον να ξεπεράσει τον φόρτο εργασίας του ή επιλέγετε να κάνετε περισσότερη δουλειά για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να παραμείνει μπροστά. Αναρωτηθείτε γιατί είναι σημαντικό αυτό. Σας κάνει να νιώθετε ότι είστε παραγωγικοί και κρατάτε μακριά το άγχος; Σκεφτείτε να δοκιμάσετε δραστηριότητες μείωσης του στρες που δεν σχετίζονται με την εργασία, όπως ο διαλογισμός ή η άσκηση στο γυμναστήριο.

3. Ξυπνάτε στο γραφείο

Εάν εργάζεστε μέχρι αργά το βράδυ, μπορείτε απλώς να κοιμάστε στο γραφείο αντί να γυρνάτε πίσω στο σπίτι. Αυτό είναι προβληματικό, αναγκάζοντας σας να κάνετε τη δουλειά σας ολόκληρο τον κόσμο σας. Θέστε κάποια υγιή όρια, όπως ότι πρέπει να φύγετε από το γραφείο το αργότερο στις 7 μ.μ. τα βράδια, ώστε να μπορείτε να κοιμάστε στο δικό σας κρεβάτι — και να μένετε σε αυτά τα όρια για να αποφύγετε την εξάντληση.

4. Μιλάτε συνέχεια για δουλειά

Η εργασιακή μέρα τελείωσε πριν από ώρες, αλλά το μόνο για το οποίο μπορείτε να μιλήσετε με τον σύντροφό σας στο δείπνο είναι το τελευταίο σας πρότζεκτ ή αυτό που είπε το αφεντικό σας. Είναι αγχωτικό για όλους γύρω σας και σας εμποδίζει να ζήσετε τη στιγμή. Πείτε στον εαυτό σας ότι όταν κλείνετε τις πόρτες του γραφείου σας, είναι κλειστές μέχρι το επόμενο πρωί – ελευθερώστε λίγο χώρο στο μυαλό σας για το υπόλοιπο της ζωής σας.

5. Αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου

Εάν η δουλειά είναι πάντα στο μυαλό σας, μπορεί να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε τη νύχτα, αλλά αυτό θα μπορούσε επίσης να συμβεί επειδή έχετε κολλήσει σε ένα μοτίβο επανάληψης ύπνου εργασίας που σας αποτρέπει από ποιοτική ξεκούραση. Φροντίστε τον εαυτό σας πριν τον ύπνο, όπως κάνοντας ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο ή πίνοντας μια κούπα τσάι χαμομηλιού κοιτάζοντας τα αστέρια, ώστε να καθαρίσετε το μυαλό σας.

6. Φορτώνετε τον ελεύθερο χρόνο με περισσότερη δουλειά

Εάν αγχώνεστε για τη δουλειά, ίσως προσπαθήσετε να μειώσετε τον ελεύθερο χρόνο που έχετε με περισσότερη δουλειά. Αυτό επηρεάζει αρνητικά τη συναισθηματική και ψυχική σας υγεία, επειδή δεν μπορείτε να εμπλακείτε σε δραστηριότητες εκτός εργασίας που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά. Γράψτε μια λίστα με πράγματα που χρειάζεστε για να παραμείνετε υγιείς, όπως το τζόκινγκ και η δημιουργικότητα. Βάλτε τα στη λίστα προτεραιοτήτων σας τώρα.

7. Αποσπάτε την προσοχή σας με τη δουλειά

Όταν αντιμετωπίζετε δύσκολα συναισθήματα, ίσως προσπαθήσετε να τα παραμερίσετε εστιάζοντας στη δουλειά. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα συναισθήματα θα συσσωρευτούν και θα χρειαστεί να βγουν έξω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αφιερώστε χρόνο για να τα αντιμετωπίσετε τώρα. Όταν αισθάνεστε ένα άβολο συναίσθημα, γράψτε το ή αφιερώστε 10 λεπτά για να το επεξεργαστείτε αντί να πάτε στη δουλειά.

8. Δεν ασκείστε ούτε τρώτε υγιεινά τρόφιμα

Το να εργάζεστε σκληρά όλη την ώρα δυσκολεύει τη φροντίδα του εαυτού σας, επομένως ίσως παραλείπετε τις καθημερινές σας προπονήσεις και τρώτε πρόχειρο φαγητό για μεσημεριανό κάθε μέρα. Κάτι εντελώς ανθυγιεινό. Δώστε προτεραιότητα στην ευημερία σας. Αφιερώστε χρόνο από την ημέρα σας για να πάρετε υγιεινά τρόφιμα και να ασκηθείτε. Ξεκινήστε από τα μικρά, όπως το να αφιερώνετε στον εαυτό σας 10 λεπτά μακριά από το γραφείο σας. Θα βρείτε τον εαυτό σας ανανεωμένο όταν επιστρέψετε στη δουλειά.

9. Είστε ανήσυχοι όταν δεν μπορείτε να εργαστείτε

Εάν κάτι σας εμποδίζει να είστε σε θέση να εργαστείτε, όπως μια σημαντική κοινωνική εκδήλωση που δεν μπορείτε να χάσετε, μπορεί να ταράζεστε και να αισθάνεστε άγχος που δεν μπορείτε να είστε στο γραφείο. Ωστόσο, αδράξτε την ευκαιρία να εστιάσετε στις σχέσεις που έχετε παραμελήσει. Αν είστε παντρεμένοι με τη δουλειά σας, σας κρατάει πίσω.

10. Νιώθετε χαμένοι όταν έχετε ελεύθερο χρόνο

Αν δεν έχετε δουλειά να κάνετε, θα νιώσετε περίεργα και ανήσυχα με τον ελεύθερο χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας. Μην επιστρέψετε στο γραφείο! Χρησιμοποιήστε τον ελεύθερο χρόνο για να κάνετε δραστηριότητες που απολαμβάνατε. Περάστε ποιοτικό χρόνο με ανθρώπους που σας αγαπούν. Όταν βρίσκεστε στο κρεβάτι του θανάτου σας, δεν θα σκέφτεστε την προθεσμία σας – θα σκέφτεστε όλη τη ζωή που δεν ζήσατε.

11. Τσεκάρετε τα email σας στο σπίτι

Αν είναι νύχτα ή Σαββατοκύριακο, είστε πάντα κολλημένοι στο τηλέφωνό σας, διασφαλίζοντας ότι ελέγχετε τα email εργασίας που μπορεί να χάσατε; Ενώ μπορεί να πιστεύετε ότι αυτό σας κρατά πάνω από τον φόρτο εργασίας σας, απλώς προσθέτει περισσότερο άγχος στη ζωή σας και σας κάνει να χάνετε τη στιγμή. Όταν είστε στο σπίτι, απενεργοποιήστε το τηλέφωνό σας ή ζητήστε από τον σύντροφό σας να σας το κρύψει. Επικεντρωθείτε σε αυτό που συμβαίνει στο τώρα.

12. Τα αγαπημένα σας πρόσωπα ανησυχούν για εσάς

Περισσότεροι από ένας φίλοι ή μέλη της οικογένειας έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι εργάζεστε πάρα πολύ. Αν και μπορεί να απαντήσετε με θυμό, αξίζει να λάβετε υπόψη σας τα λόγια τους και να τα σκεφτείτε. Μιλήστε τους για αυτό και δείτε τι τους ανησυχεί για τις εργασιομανείς σας τάσεις. Ίσως μπορούν να δουν ότι είστε πάντα αγχωμένοι ή πλησιάζετε στην εξάντληση.

13. Δεν κάνετε διαλείμματα κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας

Εάν είστε κολλημένοι στο γραφείο σας σε σημείο να μην απομακρυνθείτε για να πιείτε ένα ποτήρι νερό ή να κάνετε διαλείμματα για μεσημεριανό γεύμα, αυτό δεν είναι καλό για εσάς. Ο κόσμος σας είναι πολύ μεγαλύτερος από το γραφείο σας. Κάντε τακτικά διαλείμματα για να χαλαρώσετε τα μάτια σας και να συζητήσετε με τους συναδέλφους σας. Αυτό αποκαθιστά την ενέργειά σας και σας κάνει να θυμάστε ότι έχετε μια ζωή εκτός δουλειάς.

14. Δεν κάνετε ποτέ διακοπές

Αν δεν θυμάστε την τελευταία φορά που κάνατε διακοπές από τη δουλειά, μάλλον ήρθε η ώρα να συνεχίσετε! Αυτή η ιδέα θα μπορούσε να σας προκαλέσει να αισθάνεστε φόβο ή άγχος, αλλά να θυμάστε ότι η ζωή σας δεν θα καταρρεύσει εάν αφιερώσετε λίγο χρόνο μακριά από τη δουλειά. Στην πραγματικότητα, θα σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε στον εαυτό σας και να δείτε ποιοι είστε όταν δεν εργάζεστε.

15. Τα αγαπημένα σας πρόσωπα νιώθουν παραμελημένα

Εάν οι φίλοι και η οικογένειά σας εκφράζουν ότι αισθάνονται παραμελημένοι επειδή δεν είστε ποτέ κοντά ή δεν βρίσκετε ποτέ χρόνο για αυτούς λόγω της δουλειάς σας, αυτό είναι ένα τεράστιο σημάδι ότι θα μπορούσατε να είστε εργασιομανείς. Προσπαθήστε να φανταστείτε πώς θα νιώσετε αν χάσετε τους φίλους ή τον σύντροφό σας. Τώρα αναρωτηθείτε, αξίζει τον κόπο να δουλεύετε τόσο σκληρά όλη την ώρα;

 

Πηγή: allyou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ