Αλ. Πατέλης: Κοινωνικά επιδόματα σε όσους τα έχουν ανάγκη

Αλ. Πατέλης: Κοινωνικά επιδόματα σε όσους τα έχουν ανάγκη

Του Τάσου Δασόπουλου

Κερδισμένους και χαμένους θα έχει, σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Πατέλη η αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων που βρίσκεται σε εξέλιξη από το υπουργείο οικογένειας και κοινωνικής συνοχής.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Capital Link, ο κ. Πατέλης τόνισε κατ’ αρχάς ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο για να αυξήσει τα επιδόματα παιδιών, στέγασης και του ελάχιστο εγγυημένου εισοδήματος.

Στην κατεύθυνση αυτή θα επανεξεταστούν τα κριτήρια απόδοσης των επιδομάτων ώστε να ευεργετούνται κυρίως αυτοί που έχουν περισσότερη ανάγκη. Εκτός από το αυτονόητο, ότι δηλαδή κάποιοι θα σταματήσουν να λαμβάνουν αυτά τα επιδόματα, σημαίνει ότι και κάποιοι θα κερδίσουν αφού θα αφαιρεθούν κάποιες από τις λεγόμενες “παγίδες της κοινωνικής πρόνοιας”, όπου κάποιοι χάνουν κοινωνικά επιδόματα που δικαιούνται λόγω εισοδηματικού κριτηρίου. Ανέφερε για παράδειγμα τα επιδόματα παιδιών τα οποία χάνονται γιατί ο φοιτητής ή η φοιτήτρια εργάστηκε κάποιους μήνες και αυξήθηκε το οικογενειακό εισόδημα. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα εξαιρείται από τον υπολογισμό ένα μέρος του επιδόματος των γονέων, ώστε να μην χάνεται το επίδομα για την οικογένεια και να ευνοείται η παραμονή ή η εύρεση νέας εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα ανεργίας, είπε ότι θα συνδεθούν με τον χρόνο και το είδος της εργασίας. Θα είναι πιο γενναιόδωρα τους πρώτους μήνες και στη συνέχεια θα μειώνονται, δίνοντας κίνητρα για την επάνοδο στην αγορά εργασίας.

Θα πρέπει όμως να επανεξεταστούν -όπως είπε- τα εποχικά επιδόματα, όπως αυτά που δίνονται στους εργαζόμενους του τουρισμού. “Η τουριστική σεζόν επεκτείνεται συνεχώς. Δεν μπορούμε πλέον να επιδοτούμε ανθρώπους να δουλεύουν μόνο το καλοκαίρι”, είπε, για να συνεχίσει λέγοντας ότι το θέμα θα πρέπει να επανεξεταστεί.

Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες 

Απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε. ο κ. Πατέλης καθησύχασε ότι οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες δεν θα αλλάξουν τον σχεδιασμό της κυβερνητικής πολιτικής σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. 

“Είμαστε αρκετά έμπειροι στη διαπραγμάτευση δημοσιονομικών πλαισίων”, είπε ο κ. Πατέλης, για να συνεχίσει σημειώνοντας: “Είμαστε ικανοί να δημιουργούμε δημοσιονομικό χώρο όποτε τον χρειαζόμαστε”.

Διευκρίνισε ότι από την εποχή των πρωτογενών πλεονασμάτων περνάμε στην εποχή των οροφών δαπανών σε κυκλικά προσαρμοσμένη βάση. Τόνισε ότι το ετήσιο όριο που έχει τεθεί για την Ελλάδα στην αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών για τα επόμενα χρόνια έχει οριστεί στο 3,6% και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει η Ελλάδα να κινηθεί δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο για να εφαρμόσει την πολιτική της, όπως συνέβη και φέτος με τα μέτρα αύξησης των εισοδημάτων και μείωσης της φορολογίας. 

Επανέλαβε ότι σε κάθε περίπτωση στόχος της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει την ταχεία μείωση του χρέους, όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια.

Η έκθεση Ντράγκι 

Τόνισε τέλος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι η πρόσφατη έκθεση του Μάριο Ντράγκι είναι ένα εξαιρετικά αναλυτικό κείμενο με βασικές κατευθύνσεις για την περαιτέρω πορεία της Ε.Ε.

Σημείωσε πάντως ότι μέρος των παρατηρήσεων έχουν ενσωματωθεί ήδη στο πλάνο της Ε.Ε. Τόνισε μάλιστα, ότι στις ειδικές επιστολές που έστειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στους νέους επιτρόπους έχει περιλάβει στην αποστολή που τους ανέθεσε και μέρη της έκθεση Ντράγκι που αφορούν τον τομέα τους.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ