Απίστευτο βίντεο: «Καταρράκτης» από χώμα και πέτρες σκάει δίπλα σε τουρίστες στο φαράγγι της Σαμαριάς

Απίστευτο βίντεο: «Καταρράκτης» από χώμα και πέτρες σκάει δίπλα σε τουρίστες στο φαράγγι της Σαμαριάς

Τρομάζουν οι εικόνες που έρχονται στη δημοσιότητα από το φαράγγι της Σαμαριάς, κατά τη διάρκεια της χθεσινής νεροποντής που προκάλεσε κατολίσθηση και κατ’ επέκταση τον θάνατο 35χρονης τουρίστριας που καταπλακώθηκε από κομμάτι βράχου που αποκολλήθηκε.

Όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφορούν στα social media, ένας χωμάτινος καταρράκτης «σκάει» με απίστευτη ορμή, στο σημείο όπου βρισκόταν εκείνη την ώρα το γκρουπ των τουριστών. Ο «καταρράκτης» αποτελείται από χώμα, τόνοι νερού από τη σφοδρή βροχόπτωση και πετρώματα που παρασύρονταν από τον ορμητικό χείμαρρο.


Οι περιπατητές στέκονται τρομαγμένοι σε σημείο κοντά στο καταφύγιο, για να αποφύγουν τις πέτρες και το χώμα.

Στο δεύτερο βίντεο φαίνονται οι τουρίστες εγκλωβισμένοι σε ένα σημείο καθώς περνάνε από μπροστά τους τα ορμητικά νερά με φερτά υλικά.


Θυμίζεται ότι η κακοκαιρία ξέσπασε ξαφνικά το μεσημέρι της Τετάρτης (18/09), ενώ δεν είχε σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα, καθώς δεν είχε προβλεφθεί από τους μετεωρολόγους.

«Η ημέρα ξεκίνησε ωραία στο Φαράγγι Σαμαριάς και ολοκληρώθηκε με κεραυνούς, αστραπές και κατολισθήσεις στα τελευταία 5 χιλιόμετρα», έγραψε σε ανάρτησή της μία τουρίστρια, η οποία δεν ανήκε στο γκρουπ των περιπατητών με την 35χρονη που έχασε τη ζωή της.

«Κορυφαίο σε ομορφιά, αλλά και υψηλού κινδύνου» – Τι είπε ο Λέκκας για το φαράγγι

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, που πραγματοποίησε αυτοψία σήμερα στο φαράγγι της Σαμαριάς, μίλησε στην ΕΡΤ για τη φυσική ιστορία και ομορφιά των φαραγγιών της νότιας Κρήτης, αλλά επεσήμανε και την υψηλή επικινδυνότητα που έχουν, καθώς σχηματίζονται από έντονα γεωλογικά φαινόμενα, όπως οι κατολισθήσεις, η διάβρωση και η σεισμική δραστηριότητα.

«Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι το κορυφαίο φαράγγι από άποψη ομορφιάς και ενδιαφέροντος, αλλά θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι πρόκειται για ένα μέρος υψηλού κινδύνου», υπογράμμισε.

Σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι γίνονται συνεχείς προσπάθειες για να μειωθεί η έκθεση των επισκεπτών στον κίνδυνο. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε την έκθεση και η δική μας επίσκεψη είχε ως στόχο να εντοπίσουμε τα τρωτά σημεία κατά μήκος των πρανών του φαραγγιού», σημείωσε.

«Χθες το φαινόμενο ήταν πολύ ισχυρό και σχεδόν ακραίο, αλλά δεν υπήρχε προειδοποίηση στη γενική πρόγνωση», ανέφερε ο κ. Λέκκας. Σημείωσε ότι τέτοιου είδους φαινόμενα, όπως η έντονη βροχόπτωση, είναι δύσκολα προβλέψιμα, ειδικά όταν πρόκειται για τοπικά φαινόμενα που δημιουργούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες της θάλασσας και την εξάτμιση.

Ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε τη σημασία της προστασίας των επισκεπτών και της λήψης των κατάλληλων μέτρων. «Όταν ο κίνδυνος υπερβαίνει το αποδεκτό επίπεδο, είναι αναγκαίο να προχωράμε στο κλείσιμο του χώρου για την ασφάλεια όλων», κατέληξε.

Απεγκλωβίστηκαν και οι τελευταίοι τουρίστες

Απεγκλωβίστηκαν και οι τελευταίοι 10 τουρίστες που είχαν απομείνει στο φαράγγι της Σαμαριάς, μετά την τραγωδία της Τετάρτης και μάλιστα είχαν διανυκτερεύσει εκεί.

Οι 10 τουρίστες έκαναν ανάποδα τη διαδρομή και το μεσημέρι της Πέμπτης, βγήκαν πίσω στο Ξυλόσκαλο.

«Δέκα άτομα που παρέμεναν στον παλιό οικισμό Σαμαριάς βγήκαν από το φαράγγι. Οι άνθρωποι φιλοξενήθηκαν από τους φύλακες του δρυμού και ήρθαν στο Ξυλόσκαλο για να φύγουν. Έμειναν εκεί για λόγους ασφαλείας, γιατί είχαν καθυστερήσει στο μονοπάτι και έμειναν εκεί, διότι διαφορετικά θα ήταν όλο το απόγευμα στο μονοπάτι και θα κινδύνευαν και οι εργαζόμενοι και εκείνοι. Εμείς εν μέρει αποκρύψαμε αυτό που είχε συμβεί, για να περάσουν ένα βράδυ πιο ήρεμο. Δεν τους το είπαμε εκείνο το βράδυ», δήλωσε ο Αλκιβιάδης Πενταράκης, εκπρόσωπος εργαζομένων στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς.

«Δεν είχαμε καμιά ενημέρωση για την κακοκαιρία από καμιά υπηρεσία. Είδαμε το φαινόμενο την τελευταία στιγμή και είχαν ήδη μπει 1071 άτομα στο φαράγγι. Προσπαθήσαμε να είναι ασφαλείες. Δυστυχώς όμως μια πέτρα που έπεσε από ψηλά έφερε το τραγικό αποτέλεσμα. Υπάρχει επίσης έλλειψη γιατρού στην Αγία Ρουμέλη. Υπήρχε ένας γιατρός τουρίστας εκεί, αλλά η αιμορραγία ήταν ακατάσχετη και η Γερμανίδα πέθανε», προσέθεσε ακόμα.


Περάσαμε πολύ ωραία το βράδυ, αλλά ήταν πολύ άσχημο αυτό που συνέβη με την κυρία στο φαράγγι. Ξεκινήσαμε να ανεβαίνουμε και μας βρήκαν οι άνθρωποι του δρυμού. Δεν φοβηθήκαμε, εμείς εργαζόμαστε στην Ελβετία στις Άλπεις, είπε η τουρίστρια από το Βέλγιο, Dominique Poire.



Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ