Apple: Προειδοποίηση από την ΕΕ για να ανοίξει το λειτουργικό σύστημα iPhone –

iPhone: Tα «μυστικά» που ξεκλειδώνει το διπλό άγγιγμα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε την Apple να ανοίξει τα ιδιαίτερα προστατευμένα λειτουργικά της συστήματα iPhone και iPad σε αντίπαλες τεχνολογίες, αλλιώς θα κινδυνεύσει τελικά να πληρώσει σημαντικά πρόστιμα σύμφωνα με τους κύριους ψηφιακούς αντιμονοπωλιακούς κανόνες της.

Οι παρατηρητές της ΕΕ ανακοίνωσαν στο πλαίσιο του νόμου του μπλοκ για τις ψηφιακές αγορές ότι η εταιρεία με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια πρέπει να συμμορφωθεί με τους νέους αυστηρούς νόμους σχετικά με την πλήρη συμβατότητα των λειτουργικών συστημάτων με άλλες τεχνολογίες. Η Αρχή με έδρα τις Βρυξέλλες έδωσε στην εταιρεία προθεσμία έξι μηνών για να συμμορφωθεί για να μην αντιμετωπίσει την απειλή μελλοντικών κυρώσεων.

Apple: Πονοκέφαλος ή ευκαιρία; Τι σημαίνει η παρουσία της στην Ευρώπη

Αν και η ανακοίνωση είναι ένα βήμα πριν από την επίσημη έρευνα, η ΕΕ στοχεύει να υποχρεώσει την Apple να επανασχεδιάσει τις υπηρεσίες της ώστε να επιτρέψει σε ανταγωνιστικές εταιρείες να έχουν πρόσβαση στα λειτουργικά συστήματα του iPhone και του iPad.

Η συμμόρφωση της Apple

«Σήμερα είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούμε τη διαδικασία προδιαγραφών στο πλαίσιο της DMA για να κατευθύνουμε την Apple προς την αποτελεσματική συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τη διαλειτουργικότητα», ανέφερε σε δήλωσή της η επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ. «Η αποτελεσματική διαλειτουργικότητα, για παράδειγμα με τα smartphones και τα λειτουργικά τους συστήματα, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό».

Η Apple δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό, ενώ η ανακοίνωση της ΕΕ επιβεβαιώνει προηγούμενη αναφορά του Bloomberg.

Κίνδυνος για «βαριά» πρόστιμα

Ένας από τους στόχους της DMA είναι να διασφαλίσει ότι άλλοι προγραμματιστές θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε βασικά χαρακτηριστικά της Apple, όπως οι φωνητικές εντολές Siri και το τσιπ πληρωμών της.

Η ΕΕ μπορεί αργότερα να αποφασίσει να ξεκινήσει επίσημη έρευνα εάν η Apple δεν συμμορφωθεί με την DMA, κάτι που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε βαριά πρόστιμα ύψους έως και 10% των παγκόσμιων ετήσιων πωλήσεων. Αντιμετωπίζει ήδη μια παράλληλη έρευνα σχετικά με τους κανόνες του App Store για τους προγραμματιστές, η οποία θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε βαριά πρόστιμα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Apple ανακοίνωσε την τελευταία έκδοση της ναυαρχίδας της, το iPhone 16, στοιχηματίζοντας ότι μπορεί να δελεάσει τους καταναλωτές με μέτριες αναβαθμίσεις υλικού και τεχνολογία AI που βρίσκεται ακόμη στον ορίζοντα.

Αλλά τον Ιούνιο, ο αμερικανικός γίγαντας ανακοίνωσε ότι ορισμένα χαρακτηριστικά – συμπεριλαμβανομένων των Apple Intelligence, iPhone Mirroring και SharePlay Screen Sharing – θα συγκρατούνταν από την ΕΕ, λόγω των απαιτήσεων της DMA για τα λειτουργικά συστήματα που πρέπει να συνεργάζονται με εφαρμογές τρίτων.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ