«Εκτρέπουμε δυνάμεις, πόρους και ενέργεια στον Βορρά»

«Εκτρέπουμε δυνάμεις, πόρους και ενέργεια στον Βορρά»

Μετά τους βομβητές χιλιάδων μελών της Χεζμπολάχ που εξερράγησαν την Τρίτη, χθες ξεκίνησαν να εκρήγνυνται φορητοί ασύρματοι σε πολλές περιοχές του Λιβάνου, αλλά και ηλιακά πάνελ, προκαλώντας  τουλάχιστον 14 νεκρούς, 500 τραυματισμούς και δεκάδες πυρκαγιές, πυροδοτώντας έτσι περαιτέρω εντάσεις με το Ισραήλ. Πολλοί αναλυτές σχολίασαν ότι το Ισραήλ θέλει να καταστρέψει κάθε επικοινωνιακή βάση της σιιτικής οργάνωσης λίγο πριν εισβάλει στη χώρα. Χθες το βράδυ, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ κήρυξε την έναρξη μιας «νέας φάσης» του πολέμου με επίκεντρο το βόρειο μέτωπο κατά των μαχητών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Δεν αναφέρθηκε στις εκρήξεις, ωστόσο επαίνεσε το έργο του ισραηλινού στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας σημειώνοντας ότι τα «αποτελέσματα είναι πολύ εντυπωσιακά». Τόνισε ότι πλέον «το κέντρο βάρους κινείται βόρεια. Εκτρέπουμε δυνάμεις, πόρους και ενέργεια προς τον βορρά. Αυτός ο πόλεμος απαιτεί μεγάλο θάρρος, αποφασιστικότητα και επιμονή». Αμέσως μετά ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε βίντεο εμφανίστηκε να λέει: «Υποσχεθήκαμε στους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ ότι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους και αυτό ακριβώς θα κάνουμε».

«Δώστε ένα τέλος»

Λίγο νωρίτερα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισμα το οποίο καλεί το Ισραήλ να δώσει τέλος «στην παράνομη παρουσία του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Το ψήφισμα, που είναι το πρώτο που συντάχθηκε επισήμως από την Παλαιστινιακή Αρχή, πέρασε με 124 ψήφους υπέρ, 43 αποχές και 14 κατά, μεταξύ τον οποίων ήταν και οι ΗΠΑ. Ως απάντηση το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το ψήφισμα «ενθαρρύνει την τρομοκρατία και βλάπτει τις πιθανότητες για ειρήνη».

Στον Λίβανο επικρατεί ένα κλίμα φόβου, καθώς πια κανείς δεν ξέρει πού θα σημειωθεί η επόμενη έκρηξη. Τουλάχιστον μία από τις εκρήξεις σημειώθηκε κοντά σε κηδεία που οργανώθηκε από τη Χεζμπολάχ για όσους σκοτώθηκαν την προηγούμενη μέρα, όταν χιλιάδες βομβητές που χρησιμοποιούσε η οργάνωση εξερράγησαν σε ολόκληρη τη χώρα. Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters στα νότια προάστια της Βηρυτού είπε ότι είδε μέλη της Χεζμπολάχ να βγάζουν μανιωδώς τις μπαταρίες των φορητών ασυρμάτων που δεν είχαν εκραγεί, πετώντας τα εξαρτήματα σε μεταλλικά βαρέλια γύρω τους.

«Made in Japan»

Οι εικόνες των φορητών ασυρμάτων που εξερράγησαν έδειχναν ένα εσωτερικό πάνελ με την ένδειξη «ICOM» και «made in Japan». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η ICOM είναι μια εταιρεία ραδιοεπικοινωνιών και τηλεφωνίας με έδρα την Ιαπωνία. Η εταιρεία είπε ότι η παραγωγή πολλών μοντέλων του φορητού ασυρματου ICOM έχει διακοπεί, συμπεριλαμβανομένου του IC-V82, το οποίο φαινόταν να ταιριάζει πολύ με αυτές στις εικόνες από τον Λίβανο και το οποίο καταργήθηκε σταδιακά το 2014.

Ενας πλήρης πόλεμος με το Ισραήλ θα μπορούσε να καταστρέψει τον Λίβανο, ο οποίος έχει περάσει από τη μια κρίση στην άλλη τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής κατάρρευσης το 2019 και της έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφαντί, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ωθεί τη Μέση Ανατολή στο χείλος ενός περιφερειακού πολέμου ενορχηστρώνοντας μια επικίνδυνη κλιμάκωση σε πολλά μέτωπα. «Η Χεζμπολάχ θέλει να αποφύγει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Αλλά δεδομένης της κλίμακας της επίθεσης αυτής και του αντίκτυπου, θα υπάρξει πίεση για μια ισχυρότερη απάντηση», δήλωσε ο Μοχανάντ Αλι από το κέντρο Carnegie για τη Μέση Ανατολή.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ