Η γενιά των σαραντάρηδων στο…μικροσκόπιο της στρατηγικής του Μαξίμου

Υποσχέσεις Κ. Μητσοτάκη στο υπουργικό για την ακρίβεια

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Με στόχο, στη μετά ΔΕΘ εποχή, να χτίσει και πάλι γέφυρες επανασύνδεσης με κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες διαδραμάτισαν το δικό τους ρόλο στις εκλογικές επιτυχίες του 2019 και του 2023 και βρίσκονται εδώ και μήνες σε…φεγγάρι αποστασιοποίησης, η Νέα Δημοκρατία ανοίγει την επόμενη σελίδα των εξορμήσεων στην περιφέρεια. Η υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, με αιχμές την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το στεγαστικό, το δημογραφικό και την επόμενη ημέρα της δημόσιας Υγείας και Παιδείας αποτελούν ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που καλείται να κερδίσει τους επόμενους μήνες το Μέγαρο Μαξίμου, με τα πρώτα βήματα για την επιστροφή στο…περιβάλλον του 30%, μετά το…γκρίζο αποτέλεσμα της ευρωκάλπης να περνούν μέσα από την επικοινωνία και τη…ζύμωση με την κοινωνία και τους…αποστασιοποιημένους από την οδό Πειραιώς ψηφοφόρους.

“Θα καλύψουμε κάθε γωνιά της Ελλάδας”, είναι το μήνυμα που εκπέμπουν…γαλάζια στελέχη, στην απαρχή μίας νέας φάσης περιοδειών, η οποία, όπως έχει επισημάνει το Capital.gr, θα στοχεύει στην ανάλυση του κυβερνητικού οδικού χάρτη μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2027. Στο πλαίσιο αυτό, μεικτά κλιμάκια υπουργών, υφυπουργών, βουλευτών και κομματικών παραγόντων της Νέας Δημοκρατίας ξεκινούν επισκέψεις, αρχής γενομένης από τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, ενώ τον δικό του κύκλο εξορμήσεων στις περιφέρειες αναμένεται να πραγματοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης, με την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη και τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η στρατηγική της επαφής με την κοινωνία που υιοθετούν η Ηρώδου Αττικού 19 και η οδός Πειραιώς αποτελεί, ουσιαστικά, συνέχεια της…πολιτικής και επικοινωνιακής συνταγής, η οποία εφαρμόστηκε στη διπλή προεκλογική περίοδο του Μαΐου και Ιουνίου του 2023. Ωστόσο, στην παρούσα χρονική συγκυρία το κυβερνητικό οικοσύστημα δεν έχει να αντιπαλέψει μόνο τα…απόνερα του αναιμικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Με δεδομένη τη φθορά των πρώτων δεκαπέντε μηνών της δεύτερης “γαλάζιας” τετραετίας, αλλά και τις…καταγεγραμμένες αρρυθμίες στο μέτωπο της καθημερινότητας, η ταχύτητα στην υλοποίηση των μέτρων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης μετατρέπεται σε κεντρικό ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου, με τα…γαλάζια βλέμματα να είναι στραμμένα στην επαναπροσέγγιση ειδικών κοινών. Όπως, για παράδειγμα, οι…σαραντάρηδες.

Στο…μικροσκόπιο

Με…πολλούς λογαριασμούς να παραμένουν ανοιχτοί, έχοντας ως σημεία αναφοράς την παρατεταμένη ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ και την ενέργεια, τα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας και τις…Συμπληγάδες του στεγαστικού και του δημογραφικού, η στρατηγική που θέτει σε εφαρμογή η Ηρώδου Αττικού 19 προσεγγίζει, μεταξύ άλλων, τη γενιά που βίωσε από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της πολυετούς κρίσης. Βασικό εργαλείο προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί (πέρα από την εκπεφρασμένη κυβερνητική θέση για ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος) η εφαρμογή του διευρυμένου προγράμματος “Σπίτι μου 2”, συνολικού ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.

“Στοχεύει στο να αποκτήσουν περί τους 20.000 συμπολίτες μας το σπίτι τους με ένα κόστος στεγαστικού δανείου, το οποίο θα είναι χαμηλότερο από όσο θα πλήρωναν, εάν νοίκιαζαν ένα αντίστοιχο σπίτι. Το πρόγραμμα “Σπίτι μου 1” είχε πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία και φιλοδοξούμε τώρα να μπορέσουμε να διπλασιάσουμε τους δικαιούχους διευρύνοντας σημαντικά και τα κριτήρια. Και ταυτόχρονα να διαθέσουμε και 400 εκατομμύρια για επισκευές σπιτιού μέσω ενός άτοκου δανείου, ουσιαστικά χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για να μπορέσουν οι συμπολίτες μας να κάνουν ενεργειακή αναβάθμιση είτε σε σπίτια τα οποία διαθέτουν, είτε σε διαμερίσματα τα οποία ενδεχομένως είναι κλειστά και τα οποία μπορούν με αυτόν τον τρόπο να τα αξιοποιήσουν, έτσι ώστε να αυξήσουμε την προσφορά των διαμερισμάτων”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, στο διάλογο που είχε χθες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών τους. Με στόχο, μάλιστα, τη διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων, πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή δύο νέες διευκολύνσεις. Στο πλαίσιο αυτό:

-Επιλέξιμοι δεν θα είναι μόνο οι πολίτες που πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια το 2023, αλλά και όσοι τα ικανοποιούσαν μεσοσταθμικά σε βάθος τριετίας.

-Στο νέο πρόγραμμα η προέγκριση που λαμβάνει κάθε αιτών στα πρώτα στάδια δεν θα εκπνέει λίγους μήνες αργότερα, αλλά θα παραμένει σε ισχύ έως την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων.

“Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τις αρχές Ιανουαρίου. Συνιστά, δε, σημαντικό πυλώνα της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσουμε τη στεγαστική κρίση”, σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη.

 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ