Οι κόντρες των μνηστήρων του ΠΑΣΟΚ λίγο πριν από το ντιμπέιτ

Οι κόντρες των μνηστήρων του ΠΑΣΟΚ λίγο πριν από το ντιμπέιτ

Η τελική μορφή του ντιμπέιτ έκλεισε: οι εκπρόσωποι των υποψηφίων συμφώνησαν στους όρους διεξαγωγής της τηλεμαχίας, που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Τρίτη – και κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια φόρμα που περιλαμβάνει και μπόλικο απευθείας διάλογο μεταξύ τους. Οι θεματικές ενότητες είναι έξι: «Οικονομία – Ανάπτυξη», «Κοινωνικό κράτος – Νέα Γενιά – Δημογραφικό», «Εξωτερική πολιτική – Αμυνα – ΕΕ», «Κράτος – Θεσμοί – Αυτοδιοίκηση», «Κλιματική Κρίση – Πολιτική Προστασία – Ενεργειακή μετάβαση» και «ΠΑΣΟΚ: Επόμενη μέρα». Κάθε υποψήφιος θα έχει το δικαίωμα να απευθύνει πέντε φορές στη διάρκεια του ντιμπέιτ ερώτηση ή σχόλιο, σε διαφορετικό συνυποψήφιό του και σε διαφορετική θεματική ενότητα- με άλλα λόγια, όλοι θα ρωτήσουν όλους, με συνολικό χρόνο δύο λεπτά. Κι έστι θα δούμε να ανταλλάσσουν δια ζώσης όσες αιχμές ανταλλάσσουν μέχρι τώρα δια της οθόνης.

Υπέρ των συνεργασιών στη βάση

Παύλος Γερουλάνος

Στη σημασία που έχει το ντιμπέιτ, ως «μια γεύση» από τον κάθε υποψήφιο, επέμεινε ο Παύλος Γερουλάνος. «Το ντιμπέιτ είναι ένας γρήγορος δρόμος να πάρεις μία γεύση του τι είναι ο καθένας από εμάς. Παρ’ όλα αυτά, το πού θέλουμε να πάμε το καράβι, ουσιαστικά το αναπτύσσουμε μέσα στην καμπάνια μας», σχολίασε.

«Η ελπίδα μου είναι θα είναι γρήγορο, μία φλασιά», επεσήμανε, προειδοποιώντας ότι ο διάλογος πρέπει να γίνει συντεταγμένα. «Ο διάλογος να γίνει συντεταγμένα. Αυτό εμένα με ενδιαφέρει. Αυτό δεν σημαίνει ότι ούτε θα κάνουμε μονολόγους που δεν θα κρίνονται ούτε θα κάνουμε και μια χάβρα που δεν θα καταλαβαίνει ο άλλος τι προσπαθούμε να πούμε», σχολίασε.

Μιλώντας στο Mega, ο Γερουλάνος τάχθηκε υπέρ των συνεργασιών στη βάση: «Δεν θα απέκλεια συνεργασίες με όσους θέλουν να φέρουν μεταρρυθμίσεις. Πιστεύω σε έναν προοδευτικό πόλο απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη πάνω σε μια προγραμματική βάση» τόνισε, λέγοντας πως αν το ΠΑΣΟΚ βγει κυβέρνηση υπό την ηγεσία του, έχει ήδη έτοιμα πέντε νομοσχέδια.

Η Ιστορία μάς χτυπάει την πόρτα

Αννα Διαμαντοπούλου

Είναι αυτές οι εσωκομματικές εκλογές η τελευταία ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ; Σύμφωνα με την Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία έδωσε και το συμβιβαστικό φορμάτ για την τηλεμαχία, με δεδομένο ότι στον κεντροαριστερό χώρο υπάρχουν σοβαρές αρρυθμίες, η παράταξη πρέπει να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία για να κερδίσει τον χώρο που του αναλογεί. «Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία και θα έλεγα ότι η Ιστορία μάς χτυπάει την πόρτα (…)

Να κριθεί ο καθένας από το έργο του, από το τι μπορεί να κάνει την επόμενη μέρα, από το πώς μπορεί να αναμετρηθεί με τη σημερινή κυβέρνηση», επεσήμανε (89.6). Πώς θα είναι το ΠΑΣΟΚ με εκείνη στο τιμόνι; «Θα δείτε ένα ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι στη σοσιαλδημοκρατία, όπως ήταν πάντα και το οποίο είχε ενσωματώσει όλο τον κόσμο της Αριστεράς και του Κέντρου.

Αυτό ήταν πάντα η μεγάλη δύναμή του», απάντησε, ξεκαθαρίζοντας τη θέση της όσον αφορά την αυτονομία του κόμματος και το είδος της απεύθυνσης σε ένα πιο ευρύ ακροατήριο.

Δεν αρκεί ένας πεφωτισμένος ηγέτης

Χάρης Δούκας

Από την Καλαμάτα, ο Χάρης Δούκας επέμεινε στην κριτική του που αφορά τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος την περίοδο της ηγεσίας του Νίκου Ανδρουλάκη. «Πρέπει να μαζευόμαστε και να συζητάμε», είπε.

«Διότι δεν μπορεί το κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο, η Κεντρική Επιτροπή, να έχει συνεδριάσει 2,5 χρόνια τώρα μόλις 4 φορές, σε 4 εκλογικές διαδικασίες, για να χειροκροτήσουμε βουλευτές και ευρωβουλευτές. Πρέπει να συζητάμε», σχολίασε, κάνοντας αναφορά στην τακτική σύγκληση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ανδρέα Παπανδρέου. «Με συμμετοχή και δημοκρατία, φίλες και φίλοι, θα κάνουμε ανατροπές. Δεν αρκεί ένας πεφωτισμένος ηγέτης. Το “εγώ” τελείωσε, το “εμείς” κάνει τη διαφορά και αυτό πρέπει να ξαναβρούμε».

Ο δήμαρχος Αθηναίων σήκωσε το γάντι (Star) και προς την πλευρά του Ανδρουλάκη για το ζήτημα του Δήμου Αθηναίων: «Ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου 3 Αυγούστου. Δεν υπήρχε τότε μεγάλη προθυμία υποψηφίων», σχολίασε.

Εδωσα πολλές ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους

Νίκος Ανδρουλάκης

Με «καρφιά» απέναντι στους συνυποψηφίους του απάντησε (Action24) ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ερώτημα περί καταλληλότητας: «Αναρωτηθήκατε γιατί ακούμε για πρωθυπουργήσιμους σήμερα; Θα ακούγαμε, αν το ΠΑΣΟΚ ήταν στο 5% – 6% – 7% – 8%; Κάποιοι αγωνίστηκαν, κόπιασαν, πολέμησαν, συγκρούστηκαν με το σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη και το παρακράτος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ κάποιοι άλλοι έκαναν τους Πόντιους Πιλάτου», σχολίασε.

«Καλό είναι να έχουμε φιλοδοξίες. Αλλά κάποιοι τις εκδήλωσαν, διότι το ΠΑΣΟΚ τώρα έχει μια μεγαλύτερη προοπτική απ’ ό,τι στο παρελθόν», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Εστρεψε, δε, ειδικά τα βέλη του προς τον Χάρη Δούκα για την κριτική που ακούγεται όσον αφορά το κόμμα που διοικούσε «μια κλειστή παρέα»:

«Επειδή ακούω τα περί κλειστού κόμματος – και από τον κ. Δούκα –, θέλω να ξέρετε ότι έδωσα τόσες ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, που αν υπήρχε κλειστό κόμμα ο κ. Δούκας δεν θα ήταν δήμαρχος», τόνισε. Τις επόμενες μέρες ο Ανδρουλάκης συνεχίζει τις περιοδείες του, ενώ το Σάββατο θα κάνει κεντρική προεκλογική ομιλία στην Πάτρα.

Ανοιχτός διάλογος χωρίς στημένες ερωτήσεις

Μιχάλης Κατρίνης, Νάντια Γιαννακοπούλου

«Εγώ είμαι υπέρ του ανοιχτού διαλόγου. Είχα ζητήσει από την αρχή να υπάρχουν πολιτικές τοποθετήσεις ακόμη και αντιπαραθέσεις. Να υπάρχει πολιτικός πολιτισμός αλλά και ξεκάθαρες θέσεις και απόψεις», ανέφερε ο Μιχάλης Κατρίνης, δηλώνοντας υπέρ ενός ανοιχτού διαλόγου χωρίς στημένες ερωτήσεις.

Ερωτώμενος για τα καρφιά από μεριάς Ανδρουλάκη όσον αφορά τη συριζοποίηση, ο βουλευτής Ηλείας ξεκαθάρισε πως τις εσωκομματικές εκλογές «τις έφερε το αποτέλεσμα και τις πρότεινε ο νυν πρόεδρος (…)  Το ΠΑΣΟΚ να επαναπροσδιορίσει το πολιτικό στίγμα (…), να κάνει μία μεγάλη και πλατιά παράταξη ακριβώς για να υπάρχει αντίπαλο δέος στη ΝΔ», επεσήμανε, επαναλαμβάνοντας τη θέση του για συγκλίσεις και στην κορυφή με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις.

Υπέρ του ελεύθερου διαλόγου στην τηλεμαχία τάχθηκε και η Νάντια Γιαννακοπούλου, προσθέτοντας όμως πως δεν ήθελε να γίνει με όρους που σημαδεύουν τρία άτομα. Σύμφωνα με την ίδια «ήταν πολιτική αποτυχία το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών», ενώ με το μοντέλο ηγεσίας Ανδρουλάκη «τα όργανα απαξιώθηκαν πλήρως»…

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ