Πώς επηρεάζονται κινητικά και νευροψυχιατρικά οι ασθενείς

Πώς επηρεάζονται κινητικά και νευροψυχιατρικά οι ασθενείς

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ότι το τρέμουλο (τρόμος) μαρτυρά τη νόσο του Πάρκινσον. H βραδυκινησία (δηλαδή, η βραδύτητα στην κίνηση) είναι όμως εξίσου συχνή, καθώς αφορά τις μισές και πλέον περιπτώσεις ασθενών που απευθύνονται στον ειδικό με το συγκεκριμένο σύμπτωμα για να λάβουν τελικά τη διάγνωση.

Η λίστα, εντούτοις, δεν εξαντλείται εδώ: Σύμφωνα με την Parkison’s Europe (ευρωπαϊκός οργανισμός για παρκινσονικούς ασθενείς) το Πάρκινσον είναι μια εξαιρετικά εξατομικευμένη πάθηση και υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός άλλων συμπτωμάτων που μπορεί να εμφανίσει ένα άτομο.

Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργήσει έναν αναλυτικό κατάλογο των γνωστών συμπτωμάτων, τα οποία διακρίνονται σε κινητικά (που σχετίζονται με την κίνηση) και μη κινητικά συμπτώματα. Οπως, πάντως, σημειώνουν οι ειδικοί σπάνια κάποιος θα αναπτύξει όλα αυτά τα συμπτώματα ενώ κάθε άτομο θα τα βιώνει με διαφορετικό τρόπο.

Κινητικά συμπτώματα

n Τρέμουλο (τρόμος), ιδίως όταν βρίσκεται ο ασθενής σε ηρεμία. Επηρεάζει περίπου το 70% των ασθενών και τυπικά ξεκινά από τα δάχτυλα του ενός χεριού, σταδιακά εξαπλώνεται στο χέρι, ενώ τελικά μπορεί να επηρεάσει και το υπόλοιπο σώμα.

n Βραδύτητα της κίνησης (βραδυκινησία). Επηρεάζει έως και το 98% των ατόμων με Πάρκινσον και είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα που αναζητούνται για τη διάγνωση. Εκδηλώνεται π.χ. με πιο αργά, μικρότερα βήματα, κούραση ή λιγότερες εκφράσεις του προσώπου.

n Ακαμψία (δυσκαμψία). Επηρεάζει το 90-99% των ατόμων με Πάρκινσον και μπορεί συχνά να ξεκινά με πόνο, δυσκαμψία ή αίσθημα μυϊκής αδυναμίας, που συνήθως αρχίζει από το ένα χέρι πριν εξαπλωθεί στο υπόλοιπο σώμα. Προκαλείται από τη σταδιακή μείωση των επιπέδων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

n Προβλήματα στάσης και ισορροπίας με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος πτώσης. Αυτό συχνά προκαλείται από την τάση του κορμού να γέρνει προς τα  εμπρός.

n Φαινόμενο παγώματος (freezing). Οι ασθενείς το περιγράφουν ως αίσθηση ότι τα πόδια είναι κολλημένα στο έδαφος, παρόλο που το πάνω μισό του σώματος εξακολουθεί να κινείται. Μπορεί να συμβεί ξαφνικά και να διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα ή λεπτά.

n Ακούσιες κινήσεις (δυσκινησία) και μυϊκοί σπασμοί (δυστονία). Συσπάσεις, σπασμοί, περιστροφές, απλή ανησυχία είναι μερικές από τις ακούσιες κινήσεις. Αντίστοιχα, η πιο συχνή εκδήλωση δυστονίας είναι στα πόδια, όπου το μεγάλο δάχτυλο κάμπτεται προς τα πάνω.

n Προβλήματα με το περπάτημα και τη βάδιση. Το «παρκινσονικό βάδισμα» είναι χαρακτηριστικό καθώς το λιγότερο σταθερό βάδισμα προκύπτει από αλλαγές στη στάση του σώματος, από τη  βραδύτητα της κίνησης (βραδυκινησία) και τον μειωμένο βηματισμό.

n Προβλήματα στα μάτια. Δυσκολία στην κίνηση των ματιών, στην εστίαση σε κινούμενα αντικείμενα, διπλή ή θολή όραση είναι μερικά από τα συμπτώματα.

n Ελεγχος της κατανάλωσης τροφής, της κατάποσης και του σάλιου. Η δυσφαγία επηρεάζει έως και το 90% των ατόμων με τη νόσο.

n Αλλαγές στην ομιλία. Ενα συχνό πρώιμο σημάδι είναι η μειωμένη εκφραστικότητα στον τόνο της ομιλίας.

n Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Πιστεύεται ότι προκαλείται από τη μείωση ντοπαμίνης, μια όμως ακόμη πιθανή αιτία είναι και η έλλειψη σιδήρου. Είναι δύσκολο να διαγνωστεί στη νόσο του Πάρκισνον, δεδομένου πως πρόκειται για ένα σύμπτωμα που συχνά έρχεται και φεύγει ενώ παράλληλα μπορεί να συγχέεται και με άλλα συμπτώματα της πάθησης.

n  Εξάντληση και διακυμάνσεις των κινητικών συμπτωμάτων. Κινητικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της ημέρας ή επιδείνωση των συμπτωμάτων όταν η φαρμακευτική αγωγή (λεβοντόπα) εξασθενεί.

Αυτές οι περίοδοι απενεργοποίησης (οff) τείνουν να συμβαίνουν συχνότερα καθώς η νόσος εξελίσσεται.

Μη κινητικά συμπτώματα

Δεν συνδέονται εντούτοις όλα τα συμπτώματα του Πάρκινσον με την κίνηση. Στα πιθανά συμπτώματα συμπεριλαμβάνεται ευρύ φάσμα μη κινητικών διαταραχών, όπως: άγχος, κατάθλιψη, απάθεια, ψυχαναγκαστική και παρορμητική συμπεριφορά (διαταραχές ελέγχου παρορμήσεων), ήπια προβλήματα μνήμης και σκέψης, άνοια, ψευδαισθήσεις, κόπωση, αλλαγές στον ύπνο, δυσκολίες στο έντερο και την ουροδόχο κύστη, απώλεια της όσφρησης, πόνος, χαμηλή αρτηριακή πίεση, δερματικά προβλήματα και εφίδρωση, σεξουαλική δυσλειτουργία. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η νόσος Πάρκινσον προκαλεί και ποικίλα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως για παράδειγμα αγευσία (απώλεια γεύσης), ανάρροια (παλινδρόμηση τροφής με έξοδο από τη μύτη),έμετοι, ναυτία, δυσκοιλιότητα,ανεπαρκής κένωση εντέρου ή, πιο σπάνια, ακράτεια κοπράνων.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ