Πώς υποδέχεται η κυβέρνηση το χαρτοφυλάκιο για τις Βιώσιμες Μεταφορές και…

Συνάντηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο...

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Μετά από εβδομάδες έντονων εσωτερικών διεργασιών, συζητήσεων και επαφών με τις “27” πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, έλυσε το γρίφο των χαρτοφυλακίων, τα οποία θα αναλάβουν τα κράτη-μέλη στο νέο πενταετή κύκλο των Βρυξελλών. Η ανάθεση στον Απόστολο Τζιτζικώστα του τομέα ευθύνης για τις Βιώσιμες Μεταφορές και τον Τουρισμό έφερε ικανοποίηση στην κυβέρνηση, καθώς εκπεφρασμένος στόχος της Αθήνας ήταν η ανάληψη ενός χαρτοφυλακίου, επάνω στο οποίο θα αποτυπώνεται “η συνολική πρόοδος της χώρας στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας”, σύμφωνα και με τις σχετικές δημόσιες πρωθυπουργικές τοποθετήσεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος.

Τα “συν” του χαρτοφυλακίου

Το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών κυριαρχούσε, μαζί με το χαρτοφυλάκιο της Συνοχής και των Μεταρρυθμίσεων στην έντονη σεναριολογία των τελευταίων εβδομάδων. “Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να διεκδικήσει ένα χαρτοφυλάκιο, το οποίο θα αντανακλά και τη σημαντική πρόοδο που έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια, αλλά και τον ιδιαίτερο, θα έλεγα, γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο που η χώρα μας έχει στα ευρύτερα Βαλκάνια, στη νοτιοανατολική Ευρώπη”, ήταν το σήμα που είχε εκπέμψει ο κ. Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες. Όπως σημειώνεται, παράλληλα, στον απόηχο των ανακοινώσεων της κ. Φον Ντερ Λάιεν, ο τομέας ευθύνης που καλείται να διαχειριστεί η Ελλάδα:

– Αναδεικνύει τη γεωπολιτική σημασία της χώρας και της στρατηγικής της θέσης, ως χώρα-πύλη, για το εμπόριο, την ενέργεια και τη δικτύωση, τόσο προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου.

– Αντανακλά την αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας. Επίσης, το σημαντικό ρόλο της στη διασυνδεσιμότητα και τις μεταφορές, ειδικά προς την ευρύτερη Βαλκανική, περιοχή που ακόμη απαιτεί ενίσχυση των υποδομών της, από τις οποίες θα επωφεληθεί η χώρα μας, αποκτώντας απρόσκοπτη σύνδεση με την Κεντρική Ευρώπη, τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

– Ενισχύει τη θέση της χώρας στις διαδρομές μεταφορών και ενέργειας από και προς την Ευρώπη, αλλά και το ρόλο-γέφυρα με τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Το χαρτοφυλάκιο των Βιώσιμων Μεταφορών και του Τουρισμού χειρίζεται σημαντικά έργα και κοινοτικούς πόρους, όπως το Connecting Europe Facility. Το χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για στρατηγικές επενδύσεις στα δίκτυα μεταφορών, την ενέργεια και τα ψηφιακά. “Ουσιαστικά, πρόκειται για το ΕΣΠΑ των δικτύων. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 2021-2027 χειρίζεται πόρους που φτάνουν τα 26 δισεκατομμύρια ευρώ αποκλειστικά και μόνο για τον τομέα των μεταφορών”, σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη. Παράλληλα, όπως αναφέρουν παράγοντες, στις αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου περιλαμβάνονται οι άκρως σημαντικοί για τη χώρα μας τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού. “Καταφέραμε και πείσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ο Τουρισμός αξίζει τον δικό του χώρο στις ευρωπαϊκές πολιτικές. Και ο χώρος του είναι ελληνικός, καθώς η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και μπορεί να συμβάλει με προτάσεις και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση του βιώσιμου τουρισμού και της βελτίωσης των υποδομών”, επεσήμανε, σε ανάρτησή του, ο πρωθυπουργός. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι έχει μία συνολική και ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανάπτυξη, με επίκεντρο τις στρατηγικές επενδύσεις για σημαντικές υποδομές, πράσινες μεταφορές και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη που βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής, φέρνοντας τελικά την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της”, σημείωσε ο νέος Έλληνας Επίτροπος, Απόστολος Τζιτζικώστας. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ