Στα 3 δισ. ευρώ τα “φέσια” στους ΟΤΑ – Επί θύραις διάταξη νόμου για τη ρύθμιση τους

dimotiko simvoulio laris

Στο δυσθεώρητο ποσό των 3 δισ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές από τρίτους στους ΟΤΑ, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε σήμερα το βράδυ στο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος Λαρισαίων με αφορμή συναντήσεις που είχε στις αρχές της εβδομάδας μέσω της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργός και τους συναρμόδιους υπουργούς.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαμάκος από το σύνολο των χρεών αυτών τα 600 εκ. ευρώ αφορούν τις ΔΕΥΑ, ενώ βρίσκεται στα σκαριά σχετική διάταξη νόμου για την ρύθμιση των οφειλών αυτών με την δυνατότητα απαλλαγής από τις προσαυξήσεις μόνο για τους οφειλέτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αυτό που ζήτηση η ΚΕΔΕ, πρόσθεσε ο δήμαρχος Λαρισαίων είναι να συμπεριληφθούν όλοι οι οφειλέτες για να λειτουργήσει η ρύθμιση και να να εισρεύσουν ως εκ τούτου χρήματα στα ταμεία των ΟΤΑ.

Ο κ. Μαμάκος χαρακτήρισε επίσης, ενημερώνοντας το σώμα, ως νομικά διάτρητο και αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση των ΦΟΣΔΑ Λάρισας και Μαγνησίας και την απορρόφηση τους από την ΠΑΔΥΘ ΑΕ την οποία συγκροτούν οι αντίστοιχοι φορείς από Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Επίσης ανέφερε ότι θα χορηγηθούν κονδύλια της τάξεων των 250 εκ. ευρώ για τις συντηρήσεις σχολικών μονάδων από το νέο χρόνο και ο καθορισμός των επιλέξιμων δαπανών θα γίνει από την ΚΤΥΠ. Για το θέμα των καθαριστριών στα σχολεία ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι φέτος έχουν προσληφθεί 186 συνολικά καθαρίστριες, 125 πλήρους απασχόλησης και 61 μερικής, περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά και δεσμεύτηκε από τις αρχές του 2025 θα γίνουν πλήρους απασχόλησης και οι υπόλοιπες 61 καθαρίστριες που απασχολούνται με σύμβαση μερικής απασχόλησης.

Επίσης, γνωστοποιήθηκε ότι επίκειται σχετική νομοθετική ρύθμιση για την άρση της αστικής και ποινικής ευθύνης αιρετών για τις επιθέσεις από αδέσποτα ζώα σε πολίτες.

Τέλος, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για τον εκλιπόντα αντιδήμαρχο Δημ. Γεωργάκη, κρατώντας ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ