Στη Λοριάν η καθέλκυση της δεύτερης ελληνικής φρεγάτας «Νέαρχος»

Στη Λοριάν η καθέλκυση της δεύτερης ελληνικής φρεγάτας «Νέαρχος»

Με βήμα ταχύ προχωράει το πρόγραμμα της προμήθειας των νέων ελληνικών φρεγατών και σήμερα θα πραγματοποιηθεί με τιμές η καθέλκυση της δεύτερης ελληνικής Belh@rra, της FDI «Νέαρχος», στο ναυπηγείο της Naval Group στη Λοριάν της Γαλλίας, παρουσία του Νίκου Δένδια, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Δημήτριου Χούπη και του αρχηγού ΓΕΝ αντιναύαρχου Δημήτριου – Ελευθέριου Κατάρα. Θυμίζω ότι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η πρώτη φρεγάτα, «Κίμων», αναμένεται να παραδοθεί εκτός απροόπτου μέχρι τον Ιούνιο του 2025, ενώ η δεύτερη, αν όλα στο μεταξύ έχουν πάει καλά, θα μπορεί να φτάσει στη χώρα μας ως τα τέλη του ίδιου έτους.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Δοκιμές και εκπαίδευση

Οι παραπάνω χρόνοι θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό κι από τις τελικές δοκιμές στη θάλασσα που πραγματοποιούνται στην πρώτη Belh@rra που έχει ολοκληρωθεί για το γαλλικό πολεμικό ναυτικό, αφού τυχόν προβλήματα θα πρέπει να επιλυθούν πριν αρχίσουν τα τεστ στη φρεγάτα «Κίμων». Είναι σημαντικό, μάλιστα, ότι στη Λοριάν βρίσκονται ήδη εδώ και λίγο καιρό τα βασικά κορυφαία μέλη του μελλοντικού πληρώματος της δικής μας Belh@rra (συμπεριλαμβανομένου και του κυβερνήτη της) προκειμένου να εκπαιδευτούν και να εξοικειωθούν με τη λειτουργία της και τα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα που φέρει. Ωστε να είναι πανέτοιμοι για το λανσάρισμά της.

Οικονομικό «μπλόκο» στον ΣΥΡΙΖΑ

Οτι υπάρχει οικονομική δυσπραγία στην Κουμουνδούρου το ξέρουμε, πόσω μάλλον που έχει φτάσει να επηρεάζει τον βιοπορισμό των εργαζομένων στα κομματικά μέσα. Τελικά, όμως, από αλλού τους ήρθε η πρώτη «καμπάνα» καθώς, όπως έγινε γνωστό, οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μπλοκαριστεί ύστερα από νομικές ενέργειες ενός προμηθευτή στον οποίο το κόμμα χρωστάει περισσότερα από 200.000 ευρώ για προμήθειες της περιόδου 2022-2023. Η συντηρητική κατάσχεση σημαίνει, με απλά λόγια, πως δεν μπορεί να κινηθεί τίποτα, ούτε καν η τελευταία δόση της κρατικής χρηματοδότησης η οποία καταβάλλεται, προφανώς, τραπεζικά. Από την Κουμουνδούρου, πάντως, πληροφορούμαι πως, αφού ενημερώθηκαν για τα σχετικά, επικοινώνησαν με τον συγκεκριμένο προμηθευτή και είναι σε διαδικασία επίλυσης του θέματος.

Ενα γράμμα από την Ούρσουλα

Η ευρωπαϊκή παράδοση θέλει τους υποψήφιους επιτρόπους να λαμβάνουν το λεγόμενο «mission statement», μια επιστολή από τον/την εκάστοτε πρόεδρο της Κομισιόν, στην οποία περιγράφονται οι αρμοδιότητες, οι στόχοι και οι προτεραιότητες που αφορούν το χαρτοφυλάκιό τους. Το περιεχόμενό της έχει και χαρακτήρα οδηγού προετοιμασίας για τις ακροάσεις που θα πρέπει να… υποστεί ο υποψήφιος για να εγκριθεί ο διορισμός του. Τη σχετική επιστολή έλαβε από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, λοιπόν, και το περιεχόμενό της έχει, φυσικά, μεγάλο ενδιαφέρον. Μερικές από τις αποστολές του ορίζονται από υφιστάμενες πολιτικές, όπως η Πράσινη Ατζέντα και η Ατζέντα 2030 για τον Τουρισμό.

Ο Τζιτζικώστας καλείται να προτείνει και νέες παρόμοιες στρατηγικές για τα λιμάνια, την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ναυπηγικής και ναυτιλιακής βιομηχανίας και αυτοκινητοβιομηχανίας. Αυτό για το οποίο σίγουρα, όμως, θα βρεθεί στο επίκεντρο είναι η ασφάλεια των μεταφορών, και δη των σιδηροδρομικών. Η Φον ντερ Λάιεν του αναθέτει να σχεδιάσει την ενίσχυση του σιδηροδρόμου ταχείας κυκλοφορίας με στόχο τη μεγαλύτερη διασύνδεση των κρατών – μελών αλλά και «την ενίσχυση της ασφάλειας των μεταφορών και των ζωτικών υποδομών τους». Τον καλεί δε να αυξήσει τη συνεργασία του χαρτοφυλακίου με την αντίστοιχη Επιτροπή Μεταφορών της Ευρωβουλής. Δεν θα δυσκολευτεί μάλλον. Καθώς εκεί η κυβέρνηση επιθυμούσε και κατάφερε να μπει πρόεδρος η Ελίζα Βόζεμπεργκ. Υποψιάζομαι πως ούτε αυτό θα περάσει ασχολίαστο από τους ευρωβουλευτές της αντιπολίτευσης κατά την ακρόασή του.

Παρατηρήσεις

Φίλος της στήλης που παρακολουθεί στενά τα διπλωματικά μού έκανε χθες μια ενδιαφέρουσα επισήμανση, στον απόηχο της κλιμάκωσης των αμερικανικών κυρώσεων στον Φέλιξ Μπίτζιο και τέσσερα ακόμη άτομα που συνδέονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών και του εμπορίου του παράνομου λογισμικού Predator. Παρατήρησε, λοιπόν, ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία αναμετέδωσε την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών για τις κυρώσεις, δεδομένου ότι αυτές αφορούν και δύο κύπριες υπηκόους. Η πρεσβεία της Αθήνας δεν έκανε το ίδιο. Να πω, βέβαια, ότι στην Κύπρο είναι γενικώς διαφορετικοί οι χειρισμοί αφού εκεί ξεκίνησε φέτος η ειδική συνεργασία με το FBI και την υπηρεσία καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος. Η οποία αποδίδει καρπούς, όπως έχουμε δει από τις προχωρημένες έρευνες για τις εταιρείες αυτών που σχετίζονται με το Predator κι αναμένεται να βρεθούν σύντομα ενώπιον της κυπριακής Δικαιοσύνης…

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ