Στο «μάτι» της κακοκαιρίας η Ιταλία – Έσπασαν φράγματα, συναγερμός στις Αρχές

Στο «μάτι» της κακοκαιρίας η Ιταλία - Έσπασαν φράγματα, συναγερμός στις Αρχές

Στο «μάτι» της κακοκαιρίας που σαρώνει την Ευρώπη βρίσκεται η Ιταλία. Σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής, εξαιτίας ακραίων καιρικών συνθηκών, βρίσκεται η περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια της βόρειας Ιταλίας.

Στην περιοχή σημειώνονται συνεχείς βροχοπτώσεις, η ένταση των οποίων αναμένεται να αρχίσει να μειώνεται από αύριο το απόγευμα. Νωρίτερα, ο ποταμός Τραμάτσο έσπασε τα φράγματα στη Μοντιλιάνα, έξω από την πόλη Φορλί.

59χρονος πυροσβέστης έχασε τη ζωή του εξαιτίας της κακοκαιρίας – Προσπαθούσε να βοηθήσει εγκλωβισμένους οδηγούς

Πολλές οικογένειες μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερη περιοχή, σε γυμναστήριο δημοτικού σχολείου. Τα νερά των ποταμών έχουν αποκτήσει ορμή από την οροσειρά των Απενίνων και κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν όλα τα σπίτια του χωριού.

Την Πέμπτη, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στις περιοχές των πόλεων Μπολόνια, Φορλί, Ρίμινι και Ραβένα. Από την περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια ζητήθηκε στους κατοίκους να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους με ΙΧ αυτοκίνητα.

Ιταλία: Κίνδυνος κατολισθήσεων στη Νάπολη

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται η Πολιτική Προστασία και στην ευρύτερη περιφέρεια της Νάπολης λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων, οι οποίες αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο κατολισθήσεων.

Στη Φότζια της Απουλίας, ένας 59χρονος πυροσβέστης έχασε τη ζωή του εξαιτίας της κακοκαιρίας. Με όχημα της Πυροσβεστικής προσπαθούσε να βοηθήσει εγκλωβισμένους οδηγούς, όταν παρασύρθηκε από χείμαρρο.

O ποταμός Τραμάτσο έσπασε τα φράγματα στη Μοντιλιάνα

Εν τω μεταξύ, εικόνες βιβλικής καταστροφής από την κακοκαιρία Boris στην κεντρική Ευρώπη κάνουν τον γύρο του κόσμου. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται και η ανησυχία για περαιτέρω καταστροφές μεγαλώνει θέτοντας σε συναγερμό τις αρχές.

Καθώς η στάθμη των ήδη φουσκωμένων ποταμών συνεχίζει να ανεβαίνει, εθελοντές και εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης σε πόλεις και κωμοπόλεις σε μια πολύ μεγάλη έκταση της κεντρικής Ευρώπης ενισχύουν την άμυνα ενάντια στις πλημμύρες που έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 21 ανθρώπων σε τέσσερις χώρες (Πολωνία, Τσεχία, Αυστρία και Ρουμανία).

Έπεσε πενταπλάσια ποσότητα βροχής συγκριτικά με τη συνηθισμένη για τον μήνα Σεπτέμβριο

Η καταιγίδα Boris προκάλεσε έως και πενταπλάσια ποσότητα βροχής συγκριτικά με τη συνηθισμένη για τον μήνα Σεπτέμβριο σε τμήματα της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας μέσα σε τέσσερις ημέρες, βυθίζοντας ολόκληρες γειτονιές κάτω από το νερό και αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες να απομακρυνθούν από τις εστίες τους.

Τσεχία

Θωρακίζουν τις πόλεις, μετρούν τις πληγές τους

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ρουμανία, έξι στην Πολωνία, πέντε στην Αυστρία και τρεις στην Τσεχική Δημοκρατία, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τρίτη (17/09), ενώ αρκετοί αγνοούνται. Η βροχή υποχώρησε σε ορισμένες περιοχές, αλλά η στάθμη των υδάτων σε άλλες θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετές ημέρες.

Οι κάτοικοι πολλών περιοχών της Πολωνίας και της Τσεχίας έσπευσαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους. Την ίδια στιγμή, σε άλλες περιοχές της κεντρικής Ευρώπης ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις καθαρισμού στον απόηχο των χειρότερων πλημμυρών εδώ και δύο δεκαετίες, οι οποίες άφησαν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής.

Οι παραμεθόριες περιοχές μεταξύ της Τσεχίας και της Πολωνίας επλήγησαν σφόδρα και η άνοδος της στάθμης των ποταμών είχαν ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν γέφυρες, οδήγησαν σε εκκενώσεις και κατέστρεψαν περιουσίες.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας κήρυξε σε κατάσταση φυσικής καταστροφής τις πληγείσες περιοχές και γνωστοποίησε ότι θα διαθέσει 1 δισεκατομμύρια ζλότι για τη βοήθεια των θυμάτων.

Πολωνία

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ