Ξεκαθαρίζει το τοπίο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου στη…

Είμαι εδώ για να δηλώσω την αμέριστη...

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Στη σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη μεταφέρεται το ενδιαφέρον σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Κύπρου, με την ελπίδα ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το σημαντικό αυτό έργο. Πάντως η δεύτερη ανάγνωση των αποφάσεων που ελήφθησαν την Τρίτη από την ελληνική κυβέρνηση δε δημιουργεί αισιοδοξία, με τον προβληματισμό να εστιάζεται σε μια σειρά από εκκρεμότητες που παραμένουν από πλευράς Λευκωσίας. 

Μεταξύ των θεμάτων που χρήζουν διευκρινίσεων σε σχέση με τις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης περιλαμβάνονται: 

Πρώτον η ανάληψη ρητής δέσμευσης από πλευράς Κύπρου για την καταβολή των 125 εκατ. ευρώ στην πενταετή περίοδο κατασκευής έως την ολοκλήρωση του έργου. Η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης κάνει λόγο για “μέχρι 125 εκατ. ευρώ”.  

Δεύτερον υπάρχει ακόμη σε εκκρεμότητα η λήψη των ρυθμιστικών αποφάσεων που σχετίζονται με το έργο.

Τρίτον η κυπριακή κυβέρνηση ανέβαλε την απόφαση για τη μετοχική συμμετοχή της στο έργο με 100 εκατ. ευρώ. Η σχετική απόφαση παραπέμπεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Ωστόσο η συμμετοχή της Κύπρου θεωρείται κρίσιμη καθώς μεταξύ άλλων θα σηματοδοτήσει και τη δέσμευση της κυπριακής πλευράς για την υλοποίηση της διασύνδεσης. 

Πάντως σε σχέση με τη σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Κύπριο πρόεδρο, ο πήχης των προσδοκιών παραμένει χαμηλά αν και ο χρόνος πιέζει προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες για το εάν θα συνεχιστεί ή όχι το έργο με δεδομένο ότι λήγει η προθεσμία από πλευράς Nexans για την οριστική απόφαση υλοποίησης. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ