Ακονίζουν τα μαχαίρια στην Κουμουνδούρου

Ακονίζουν τα μαχαίρια στην Κουμουνδούρου

Το εκρηκτικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβεται, ούτε μέσα στις συνεδριάσεις ούτε εκτός. Στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία, ωστόσο, που έγινε στη σκιά κατηγοριών για μπούλινγκ και επιλεκτικών διαρροών, το σκοινί δεν τραβήχτηκε μέχρι το σημείο που θα έσπαγε, βάζοντας σε κίνδυνο όλη την εκλογική διαδικασία: εν μέσω ενός παιχνιδιού εξουσίας ανάμεσα στην πλειοψηφία και την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, που διασταυρώνουν τα ξίφη τους με κάθε ευκαιρία, αποφασίστηκε η εσωκομματική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει για τους ενδεχόμενους υποψηφίους με τον τρόπο που είναι γνωστός από πέρυσι και με τα κριτήρια που ίσχυαν τότε: για να εγκριθεί μια υποψηφιότητα, δηλαδή, απαιτούνται μόλις 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτών, τίποτα παραπάνω.

Επί της ουσίας, η πλειοψηφία επέλεξε να μη θέσει στο τραπέζι κριτήρια διαφάνειας, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν «φωτογραφικά» για την υποψηφιότητα Κασσελάκη, κλειδώνοντας επί της ουσίας το ραντεβού των δύο πλευρών να γίνει σε επίπεδο πολιτικό, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας – σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη που αναμένεται και επισήμως, αλλά και του Παύλου Πολάκη που έχει ανακοινωθεί ήδη, και η υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου ως βασικού εκπροσώπου της πλειοψηφίας έχει κλειδώσει. Η τελική ημερομηνία κατάθεσης υποψηφιοτήτων και υπογραφών θα συζητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή που ξεκινάει αύριο.

Το πολιτικό διακύβευμα και η μάχη που θα γίνει, στη βάση πια και σε πεδίο πολιτικό, φαίνονται και από την προσθήκη της πρότασης «η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων» στην εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή – που «δείχνει» μεν τη συμπεριφορά της κασσελακικής πλευράς όσον αφορά το ζήτημα της έκπτωσης, δεν λειτουργεί δε ως κόφτης. Αντιθέτως, σύμφωνα με την πλευρά της πλειοψηφίας, ήταν η βασική εκπρόσωπος του Στέφανου Κασσελάκη στη συνεδρίαση, η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία επέμεινε στην αλλαγή των κριτηρίων, μιλώντας ειδικά για λευκό ποινικό μητρώο και αύξηση του αριθμού των υπογραφών στήριξης από 30 σε 50 – δύο στοιχεία που θεωρείται πως στόχευαν να δυσκολέψουν μια ενδεχόμενη κάθοδο του Νίκου Παππά, αλλά και αυτή του Παύλου Πολάκη.

Το χρονοδιάγραμμα

Στη χθεσινή συζήτηση της ΠΓ τέθηκε ξανά επί τάπητος και το χρονοδιάγραμμα των καλπών, καθώς ο Παύλος Πολάκης κατέθεσε δική του πρόταση, με την οποία ζητούσε επίσπευση της διαδικασίας και μετατροπή του έκτακτου συνεδρίου σε διαρκές, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται νέα εκλογή συνέδρων – πρόταση ωστόσο που δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, με τις ημερομηνίες (1-3 Νοεμβρίου έκτακτο συνέδριο, 24 Νοεμβρίου πρώτος γύρος εσωκομματικών) να μένουν στην εισήγηση όπως είχαν ήδη αποφασιστεί, με συμφωνία όλων πλην των τριών (Π. Πολάκης, Θ. Τζάκρη, Ολ. Τελιγιορίδου) που είχαν διαφωνήσει από την αρχή.

Πλέον όλοι ακονίζουν τα μαχαίρια για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα είναι κλειστή από την αρχή έως το τέλος και στην οποία συμμετέχουν και στελέχη του κόμματος που θέλουν να ακούσουν τι έχουν να πουν οι δύο πλευρές. Η πολιτική προσέγγιση της σύγκρουσης, σε ένα κόμμα όπου ακόμα και βουλευτές δεν έχουν σ’ αυτήν τη φάση ενιαίο κέντρο λήψης αποφάσεων (όπως φάνηκε στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων με την αρχική διχογνωμία μεταξύ Γεροβασίλη – Ξανθόπουλου και Τζάκρη για την παράταση της θητείας του σημερινού Συνηγόρου του Πολίτη), δείχνει επίσης πως αυτή η μάχη δίνεται από δύο πλευρές που δύσκολα, την επόμενη ημέρα, μπορούν να συνυπάρξουν κάτω από την ίδια στέγη.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΙΑΡΡΟΩΝ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΙΑΡΡΟΩΝ Δεν ήταν εύκολη η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς παράλληλα με…