Αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού βγάζει η MRB

Αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού βγάζει η MRB

Αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού βλέπει και η τελευταία δημοσκόπηση της MRB (για λογαριασμό του OPEN) με τη ΝΔ να προηγείται στην εκτίμηση ψήφου (με αναγωγή) με 28%, ποσοστό πλησίον αυτού που έλαβε στις ευρωεκλογές. Δεύτερο έρχεται το ΠΑΣΟΚ με 15,5% και ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 10,6%, το ΚΚΕ με 10,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ στην πέμπτη, πλέον, θέση με 9%. Πολύ ενδιαφέρουσα όμως είναι και η συνέχεια. Η Πλεύση Ελευθερίας σκαρφαλώνει στην εκτίμηση ψήφου της MRB στο 5,2%, το ΜέΡΑ25 στο 3,6%, αλλά μεσολαβεί μεταξύ τους ένα ακόμη κόμμα στα δεξιά της Δεξιάς, η Φωνή Λογικής με 5,2%.

Εσωκομματικά ντέρμπι

Σύμφωνα με την MRΒ, 2/3 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν ότι διαφωνούν με την αποπομπή του Στέφανου Κασσελάκη και τον βγάζουν πρώτο με 39,8% στην ερώτηση «θα μπορούσατε να τον ψηφίσετε για πρόεδρο;». Με τον Πολάκη να έρχεται δεύτερος. Εντυπωσιακό είναι ότι ο Κασσελάκης προηγείται και στο δείγμα που περιλαμβάνει και τους παλιότερους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και, ειδικότερα, σε όσους δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν, με τον Χάρη Δούκα να έρχεται δεύτερος επιβεβαιώνοντας την εικόνα του «δίπολου».

Του Κώστα Μητρόπουλου

Απολογισμός για ελληνοτουρκικά

«Πρώτα από όλα η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι και σημαντικοί νατοϊκοί σύμμαχοι. Συνεισφέρουν στην κοινή μας ασφάλεια και στη συλλογική άμυνα». Ετσι ξεκίνησε η απάντηση που έδωσε ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο ερώτημα που του έθεσε χθες η ανταποκρίτρια των «ΝΕΩΝ» στις Βρυξέλλες, Μαρία Βασιλείου, κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας εκδήλωσής του. Συνέχισε λέγοντας πως οι προκλήσεις «πρέπει να επιλύονται μέσω διμερούς διαλόγου και καλωσορίζω το ότι υπάρχει διάλογος και συναντήσεις μεταξύ των δύο χωρών για να αντιμετωπίσουν τις διαφορές αυτές». Επεσήμανε δε ότι «το ΝΑΤΟ έχει παίξει και πιστεύω θα παίζει και στο μέλλον έναν ρόλο ως πλατφόρμα για να διευκολύνει τον διάλογο και να αντιμετωπιστούν οι διαφορές και το είχαμε κάνει σε διάφορα στάδια και αντιμετωπίσαμε επίσης τους κινδύνους σε περιστατικά στο Αιγαίο, στη θάλασσα και τον αέρα. Στρατιωτικές δομές της Συμμαχίας χρησιμοποιούνται και χρησιμοποιήθηκαν για να αποτρέπουμε οποιοδήποτε περιστατικό και αυτό πρέπει να συνεχιστεί… Πιστεύω ότι οι σύμμαχοι πρέπει να είναι φίλοι».

Εμφύλιος πασοκογενών

Εμπόλεμο είναι πια το κλίμα μεταξύ της Θεοδώρας Τζάκρη και του Γιάννη Ραγκούση. Αυτών που κάποτε ήταν στο ίδιο υπουργείο και σήμερα βρέθηκαν να σφάζονται για τα γαλάζια μάτια του Στέφανου Κασσελάκη. Σε μια συζήτηση περί των καταγγελιών για bullying από τον έκπτωτο πρόεδρο, η Τζάκρη πέταξε όμως μια χειροβομβίδα: «Το να μιλάει ο κ. Ραγκούσης για bullying με ξεπερνά… ξέρει αυτός». Ο Ραγκούσης απάντησε σε ζωντανή μετάδοση, απαιτώντας να πει δημόσια τι εννοεί και να υποστεί τις συνέπειες, όχι μόνο πολιτικά αλλά και ποινικά.

Χούγια

Θυμήθηκα, λοιπόν, πως οι κακές γλώσσες έλεγαν ότι η συνύπαρξή τους στο υπουργείο Εσωτερικών το μακρινό 2009-2011, δεν ήταν και η καλύτερη. Και οι δηλώσεις τους μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, εκεί παραπέμπουν. «Με τον κύριο Ραγκούση μοίρα κακή με έφερε “να μπλέξω” ήδη δύο φορές. Στο ΠΑΣΟΚ παλιότερα και στον ΣΥΡΙΖΑ πιο πρόσφατα. Συνάντησή μας από κοινού για τρίτη φορά προφανώς δεν προβλέπεται, οπότε μάλλον ξεμπλέκουμε. Τον καλώ λοιπόν να καταφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον μου» δήλωσε η Τζάκρη. Τονιζοντας δε ότι εφόσον φτάσει εκεί το πράγμα «θα καταθέσουν πλήθος αυτοπτών κι αυτήκοων μαρτύρων για σωρεία περιστατικών bullying σε βάρος μου, με αφορμή πάντα την πολιτική μου δραστηριότητα τότε που ο εν λόγω κύριος είχε ρόλο πολιτικού προϊστάμενου, αλλά και σε βάρος άλλων συντρόφων και συντροφισσών την τελευταία περίοδο». Ο Ραγκούσης, από την άλλη, ανταπάντησε, ότι ως υπουργός είχε… υποχρεωθεί να σταματήσει «την από μέρους της υπογραφή σκανδαλωδών αποφάσεων που θα έπλητταν το δημόσιο συμφέρον, θα συνιστούσαν διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, καθώς και θα ζημίωναν βαριά τη δημόσια εικόνα της τότε κυβέρνησης». Χαρακτήρισε δε «ισχυρισμό πολιτικής φαιδρότητας» το να παρουσιάζεται ως bullying η παλαιότερη αντιπαράθεση που είχε με τη Δώρα Αυγέρη.

Εμπνευση

Ο τίτλος της χθεσινής κυβερνητικής εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής ήταν χαρακτηριστικός: «Η λειτουργία του επιτελικού κράτους στη νομοθέτηση: η περίπτωση της Ελλάδας ως φιλοδοξία και έμπνευση». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε, καταρχάς, ότι η διαδρομή του επιτελικού κράτους «είχε πολλές αναταράξεις». Εμφανίστηκε, ωστόσο, περήφανος για το ότι οι υπουργοί λογοδοτούν για την υλοποίηση των ετήσιων σχεδίων τους, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας της νομοθέτησης. Σημειώνω, επίσης, ότι στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα και η πρεσβευτής της Γαλλίας, Λοράνς Οέρ.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ