Δέκα βήματα για να σταματήσεις να λες ψέματα στον εαυτό σου!

Δέκα βήματα για να σταματήσεις να λες ψέματα στον εαυτό σου!

Δεν μπορείς να είσαι πραγματικά ειλικρινής με κανέναν, αν δεν είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. 

Το να λες ψέματα στον εαυτό σου είναι μια κακή συνήθεια στην οποία οι περισσότεροι άνθρωποι, αν όχι όλοι, έχουν περιπέσει έστω και μια φορά στη ζωή τους. Ωστόσο το θετικό είναι ότι η συνήθεια αυτή μπορεί να κοπεί. Για να χτίσεις μια πιο ειλικρινή σχέση με τον εαυτό σου απαιτείται να καταλάβεις εξαρχής γιατί δεν είσαι ειλικρινής. Με άλλα λόγια, όταν γνωρίζεις τον σκοπό που εξυπηρετούν αυτά τα ψέματα, είναι πιο εύκολο να “σπάσεις” τη συνήθεια. 

1. Σταμάτα να αντιμετωπίζεις την εποικοδομητική κριτική ως προσωπική επίθεση
Δεν μπορείς να ξεφύγεις από το γεγονός ότι δεν θα μπορέσεις ποτέ να ικανοποιήσεις τους πάντες και δεν βλέπουν όλοι οι άνθρωποι τα πράγματα στη ζωή σου από την ίδια οπτική γωνία που τα βλέπεις εσύ. Αν κάποιος λοιπόν σου κάνει εποικοδομητική κριτική, συνήθως δεν υπάρχει λόγος να πει ψέματα. Επομένως καλό είναι να ρίξεις μια ειλικρινή ματιά σε αυτά που έχεις ακούσει και να επωφεληθείς κατά κάποιο τρόπο..

2. Σταμάτα να προσπαθείς να πείσεις τους πάντες ότι έχεις δίκιο. 
Ένας άλλος τρόπος για να σταματήσεις να λες ψέματα στον εαυτό σου είναι να μην έχεις την ανάγκη να δουν όλοι οι άλλοι τα πράγματα από τη δική σου οπτική γωνία. Είναι οκ αν κάποιος δεν συμφωνεί με το πώς κάνεις κάτι ή αισθάνεσαι για μια κατάσταση και μπορεί τελικά να μην είναι αρκετά σημαντικό να τον πείσεις για το αντίθετο.

3. ​Δούλεψε την “εσωτερική φωνή σου” και κάνε διαλογισμό
Η ενασχόληση με την καλλιέργεια της αυτογνωσίας και τον διαλογισμό μπορεί να σε βοηθήσει να αποκτήσεις μεγαλύτερη επίγνωση των σκέψεων και των συναισθημάτων σου. Η τακτική εξάσκηση της ενσυνειδητότητας, σού επιτρέπει να παρατηρείς πότε λες ψέματα στον εαυτό σου και έτσι αποκτάς καλύτερο έλεγχο των νοητικών διαδικασιών σου. Ο διαλογισμός σε βοηθά να ηρεμήσει το μυαλό σου και επιτρέπει στις ειλικρινείς σκέψεις να βγουν στην επιφάνεια.

4. Ζήτησε feedback από έμπιστους φίλους και συγγενείς
Μερικές φορές, είμαστε τυφλοί μέσα στην αυταπάτη μας. Το να ζητάμε σχόλια από έμπιστους φίλους και μέλη της οικογένειας που ξέρουμε ότι μας αγαπούν μπορεί να μας προσφέρει διαφορετικές οπτικές για τη συμπεριφορά και τις αποφάσεις σας. Ο “άλλος” συχνά μπορεί να βλέπει τα πράγματα πιο καθαρά και μπορεί να μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε πότε δεν είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας. 

5. Μην αγνοείς τις σκέψεις, τις ανάγκες και τα συναισθήματά σου
Πρέπει να μπορείς να θέσεις δύσκολες ερωτήσεις στον εαυτό σου όταν δοκιμάζεις κάτι καινούργιο γιατί αυτό θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις μεγαλύτερη ικανότητα αντίληψης για το τι συμβαίνει στη ζωή σου. Εάν κάνεις κάτι που δεν σε κάνει χαρούμενο ή αν δεν αισθάνεσαι για κάτι καλά με μια κατάσταση τότε πρέπει να το παραδεχτείς και να μην αμφιβάλεις για τις σκέψεις σου και τα συναισθήματά σου. 

6. Πάρε το ρίσκο!
Εάν υπάρχουν δραστηριότητες που πάντα ήθελες να δοκιμάσεις αλλά δεν το είχες κάνει για οποιονδήποτε λόγο, τότε πάρε το ρίσκο και ξεκίνα τις. Ποτέ δεν θα μάθεις αν κάτι είναι ευχάριστο μέχρι να το δοκιμάσεις τουλάχιστον μία φορά, επειδή κάνεις υποθέσεις στο μυαλό σας για το αν το πείραμα θα πετύχει ή όχι. 

7. Πολέμησε την αναβλητικότητα

Μην αγνοείς τα βήματα που πρέπει να κάνεις για να πάρεις αυτό που θέλεις από τη ζωή. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να περιορίσεις όλα τα πράγματα στην καθημερινότητά σας που σου αφαιρούν πολύτιμο χρόνο και σε οδηγούν στην αναβλητικότητα.

8. Συνειδητοποίησε πότε έχεις αναλάβει περισσότερες ευθύνες απ’ όσες μπορείς να αντέξεις
Πολλές φορές λέμε ψέματα στον εαυτό μας νομίζοντας ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα από ό,τι μπορούμε στην πραγματικότητα. Καμιά φορά χρειάζεται να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να ξανασκεφτούμε το καθημερινό μας πρόγραμμα, γιατί καμιά φορά γεμίζουμε τις μέρες μας με εργασίες και δραστηριότητες χωρίς να λάβουμε υπόψη τη σημασία τους ή πόσα πράγματα θα προστεθούν στο πρόγραμμά μας.

9. Σκέψου καλύτερα κάθε απόφαση που παίρνεις

Ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσουμε να λέμε ψέματα στον εαυτό μας είναι να συνειδητοποιήσουμε γιατί κάνουμε κάτι και τι σημαίνει για εμάς και τους άλλους ανθρώπους στη ζωή μας. Αφιέρωσε χρόνο για να εξετάσεις όλες τις οπτικές ενός ζητήματος, όχι μόνο τη δική σου όταν αποφασίζεις για κάτι, γιατί αυτό θα σε αποτρέψει από το λάθος μονοπάτι. 

10. Γράψε τις σκέψεις σου σε ημερολόγιο
Η καταγραφή των σκέψεων και των εμπειριών σου μπορεί να είναι ένας ισχυρός τρόπος για να αποκαλύψεις τις αντιφάσεις στις οποίες παγιδεύεσαι. Το ημερολόγιο σου επιτρέπει να αναλογιστείς τις ενέργειες και τις αποφάσεις σου, βοηθώντας σε να εντοπίσεις μοτίβα τα οποία σε οδηγούν να λες ψέματα στον εαυτό σου. Η τακτική αναθεώρηση των εγγραφών του ημερολογίου σου σε οδηγεί στην ανακάλυψη σημαντικών αληθειών που μπορεί να μην βλέπεις σε μια δεδομένη στιγμή.

 

 

Πηγή: allyou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ