Εκρήξεις στον Λίβανο: Μυστήριο με Νορβηγό «γκουρού» της τεχνολογίας που βοήθησε το Ισραήλ να προμηθευτεί τους βομβητές

Εκρήξεις στον Λίβανο: Μυστήριο με Νορβηγό «γκουρού» της τεχνολογίας που βοήθησε το Ισραήλ να προμηθευτεί τους βομβητές

Ένας νορβηγός «γκουρού» της τεχνολογίας, ο οποίος βοήθησε κατά λάθος το Ισραήλ να προμηθευτεί τους βομβητές που χρησιμοποιήθηκαν για τον βομβαρδισμό των μαχητών της Χεζμπολάχ, εξαφανίστηκε την ημέρα των εκρήξεων και έκτοτε κανείς δεν έχει νέα του, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της Daily Mail.

Ο γεννημένος στην Ινδία 39χρονος επιχειρηματίας Rinson Jose είναι καταχωρημένος ως ιδιοκτήτης μιας βουλγαρικής εταιρείας – βιτρίνα που φέρεται να κατέβαλε στη μεσάζοντα Cristiana Arcidiacono-Barsony 1,3 εκατομμύρια λίρες ως μέρος ενός καλά ενορχηστρωμένου σχεδίου της Μοσάντ για την απόκτηση των βομβητών.

Ο Jose, ο οποίος μετακόμισε στο Όσλο το 2015 μετά από διετή εργασία σε εταιρεία παροχής συμβουλών μετανάστευσης στο Λονδίνο, θεωρείται ότι έφυγε για ένα προσχεδιασμένο επαγγελματικό ταξίδι την Τρίτη. Ωστόσο, τα αφεντικά του νορβηγικού ομίλου μέσων ενημέρωσης NHST, έκτοτε αδυνατούν να τον βρουν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα επικοινώνησαν με την υπηρεσία πληροφοριών της Νορβηγίας αργά το βράδυ της Τετάρτης, αφού έμαθαν για τη σύνδεσή με τις επιθέσεις στον Λίβανο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της νορβηγικής Αστυνομίας δήλωσε: «Γνωρίζουμε τις πληροφορίες, αλλά δεν έχουμε κανένα σχόλιο επί του θέματος από τώρα».

Άνθρωπος με «μεγάλη καρδιά»

Μια φίλη του Jose δήλωσε ότι σοκαρίστηκε που βρήκε το όνομά του συνδεδεμένο με την ιστορία και τον περιέγραψε ως έναν άνθρωπο με «μεγάλη καρδιά».

«Ολόκληρος ο κύκλος μου τον συμπαθούσε», δήλωσε στον νορβηγικό ειδησεογραφικό ιστότοπο VG. «Μάκρυνε τα μαλλιά του για πολλά χρόνια για να μπορέσει να τα δωρίσει σε καρκινοπαθείς. Αυτό είναι το είδος ανθρώπου είναι», συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί πως για την ώρα δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Jose γνώριζε με οποιονδήποτε τρόπο το μυστικό σχέδιο για την τοποθέτηση εκρηκτικών στους βομβητές ή πως η μεσάζουσα Cristiana Arcidiacono-Barsony —η οποία αρνήθηκε τη συμμετοχή της στο σχέδιο— συνεργαζόταν με τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ.

Η εταιρεία-βιτρίνα, Norta Global LTD, ήταν εγγεγραμμένη σε πολυκατοικία στη Βουδαπέστη όπου στεγάζονται σχεδόν 200 άλλες εταιρείες.

Το κείμενο στον ιστότοπό της που έχει πλέον διαγραφεί έγραφε: «Ψάχνετε για μια ευέλικτη εταιρεία που θα σας βοηθήσει να πετύχετε ή να βρείτε την τεχνολογική λύση που σας ταιριάζει; Μην ψάχνετε άλλο».

Το προφίλ του στο Founders Nation, έναν ιστότοπο που συνδέει επιχειρηματίες με ισραηλινές νεοσύστατες επιχειρήσεις, τον περιέγραφε ως «επιχειρηματία που αναζητά έναν συνιδρυτή ή ομοϊδεάτες για να ξεκινήσει ένα εγχείρημα».

Πρόσθεσε: «Ας κάνουμε μια σύντομη συζήτηση/τηλεφώνημα και ας δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε ή να ανταλλάξουμε ιδέες και γνώσεις. Εμπειρία από την εργασία σε νεοφυείς επιχειρήσεις παγκόσμιας κλάσης και πολυεθνικές εταιρείες».

Η ζωή στο Λονδίνο

Για δύο χρόνια, από το 2013 έως το 2015, ο Jose εργαζόταν στην εταιρεία μάρκετινγκ Levetron Ltd με έδρα το Λονδίνο ως διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Σήμερα ένας εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι θυμάται αόριστα το όνομά του και πιστεύει ότι βρίσκεται τώρα στη Νορβηγία, αλλά αρνήθηκε να τον συζητήσει περαιτέρω.

Το 2016 ο Jose ίδρυσε τη NortaLink, μια εταιρεία που περιγράφεται ως «καινοτόμος εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, εξωτερικής ανάθεσης, προσλήψεων και τεχνολογικών υπηρεσιών».

Πολλαπλές προσπάθειες επικοινωνίας της Daily Mail με τον Jose μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν μείνει αναπάντητες.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ