Ένθετο Τέχνες: Η αλληλογραφία Θεόφιλου Χάνσεν και Ερνστ Τσίλλερ από το ΜΙΕΤ

TSILLER-HANSEN

Η ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΧΑΝΣΕΝ & ΕΡΝΣΤ ΤΣΙΛΛΕΡ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΕΤ

Αν και Γερμανός, ο Ερνστ Τσίλλερ πολιτογραφήθηκε  Έλληνας αφού έζησε στην Αθήνα από το 1861 έως το θάνατό του το 1923, σχεδιάζοντας και επιβλέποντας την κατασκευή εκατοντάδων δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων. Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης η αλληλογραφία του Ερνέστου Τσίλλερ με τον μέντορά του, Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν, σε μετάφραση και επιμέλεια της ιστορικού τέχνης, Μαριλένας Κασιμάτη. 

Μέσα από τις 342 επιστολές του Τσίλλερ της περιόδου 1859-1890 και τις 78 του Χάνσεν προς τον Τσίλλερ, έρχονται στο φως πλήθος πολύτιμων στοιχείων για την αρχιτεκτονική, πολιτική και κοινωνική Ιστορία της Ελλάδας του β΄ μισού του 19ου αι. Στο ένθετο για τις ΤΕΧΝΕΣ του EPTNEWS, η «ειδική» για τη ζωή και το έργο του Τσίλλερ, Μαριλένα Κασιμάτη μιλά στη Ματίνα Καλτάκη για τους δύο άνδρες και την ενδιαφέρουσα αλληλογραφία τους.

Δείτε ακόμη στο ένθετο για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό στο ΕΡΤNEWS:

«Ένα λιμάνι στην έρημο» – Έκθεση του Η. Παπαηλιάκη στη γκαλερί Σκουφά 

Έργα ζωγραφικής τελευταίας εσοδείας παρουσιάζει ο Ηλίας Παπαηλιάκης στην γκαλερί Σκουφά έως τις 12 Οκτωβρίου. Η έκθεση έχει τίτλο «Ένα λιμάνι στην έρημο», που αποτυπώνει την πρόθεση του ζωγράφου να επικοινωνήσει με το κοινό με όρους ποιητικούς, στους οποίους η καλή τέχνη ανέκαθεν βασιζόταν. Με τα πιο λιτά μέσα, με γραμμές, σχήματα, και λίγα χρώματα δημιουργεί εικόνες που αφηγούνται ιστορίες, σε απευθείας διάλογο με τους παλιούς μύθους, αυτούς που εξακολουθούν να ερμηνεύουν καίρια το σήμερα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΜΑΤΙΝΑ ΚΑΛΤΑΚΗ

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ