Γεωπολιτικά, διπλωματία και επενδύσεις στην ατζέντα Μητσοτάκη που…

Γεωπολιτικά, διπλωματία και επενδύσεις στην ατζέντα Μητσοτάκη που...

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων στα πολεμικά μέτωπα της Μέσης Ανατολής και της Ουκρανίας και λίγες εβδομάδες πριν τις κρίσιμες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που δημιουργούν αβεβαιότητες στην παγκόσμια κοινότητα, ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται για την παρουσία του στις εργασίες της 79ης Συνόδου της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη κυριαρχούν το νέο τετ α τετ κορυφής με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι συναντήσεις με ξένους ηγέτες, αλλά και διεθνείς επενδυτές, σε έναν κύκλο επαφών με γεωπολιτικό και οικονομικό αποτύπωμα, στη διάρκεια του οποίου ο Έλληνας πρωθυπουργός:

-Θα αναδείξει τον ενισχυμένο ρόλο της Αθήνας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

-Θα αναλύσει το νέο τοπίο που διαμορφώνει για την ελληνική οικονομία η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

-Θα παρουσιάσει τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται στη χώρα μας για επενδύσεις, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Ελλάδα καταγράφει, σύμφωνα με τα στοιχεία, τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε μεγάλο βαθμό, τα βλέμματα του Μεγάρου Μαξίμου είναι στραμμένα στην επικείμενη (είτε για την Τρίτη, είτε για την Τετάρτη) συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, η οποία θα κρινει, σε μεγάλο βαθμό, τον τρόπο που θα…περπατήσουν οι σχέσεις της Αθήνας με την Άγκυρα τους επόμενους μήνες. “Δεν είχα ποτέ αυταπάτες για τη δυσκολία της προσέγγισής μας με την Τουρκία, για αυτό και εξ αρχής προσέγγισα αυτή την προσπάθεια αποκατάστασης κανονικών σχέσεων με ρεαλισμό, κρατώντας τα θετικά, τα οποία νομίζω ότι είναι σημαντικά…Αναγνωρίζοντας, όμως, με απόλυτη σαφήνεια ότι ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει. Η…γαλάζια πατρίδα παραμένει στο τραπέζι και συνιστά μια ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πάντα το θέτω και θα εξακολουθώ να το θέτω στον πρόεδρο Ερντογάν και αποτελεί και την βασική αιτία και τη βασική δυσκολία, για να μπορέσουμε να μπούμε στον πυρήνα της συζήτησης της μεγάλης μας διαφοράς, που αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, θαλασσίων ζωνών δηλαδή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο”, έχει σχολιάσει ο πρωθυπουργός, σε μία αποστροφή που, αν μη τι άλλο, αντικατοπτρίζει τις…χαμηλές προσδοκίες για ουσιαστική πρόοδο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια συζήτηση με τον εξ’ ανατολών γείτονα όσον αφορά στο σύνολο των σοβαρών διαφωνιών. “Ο δρόμος του διαλόγου είναι, πράγματι, είναι δύσκολος δρόμος, γιατί χρειάζεται να υπάρχει διάρκεια, επιμονή και καμία υποχώρηση σε αυτά που λέμε ζητήματα κυριαρχίας, σε αυτά που λέμε κόκκινες γραμμές. Πιστεύουμε ότι αυτός ο διάλογος έχει δώσει στην χώρα. Έχει δώσει στην χώρα μία πολύ περισσότερη ηρεμία ως προς τις παραβιάσεις, της έχει δώσει την δυνατότητα και σε επίπεδο πρωθυπουργού, σε ανώτατο επίπεδο, να διατυπώσει τις θέσεις της, που πολλές φορές αυτές οι θέσεις είναι συνολικά του δυτικού κόσμου”, επεσήμανε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Συναντήσεις και παρεμβάσεις

Σημείο αναφοράς στην πενθήμερη παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη θα αποτελέσει η ομιλία του ενώπιον της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την ερχόμενη Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να πραγματοποιήσει ειδική μνεία στις μεγάλες, παγκόσμιες γεωπολιτικές και τεχνολογικές προκλήσεις της εποχής, αλλά και στο γεγονός ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει το επόμενο έτος την θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με σύνθημά της το τρίπτυχο “Διάλογος, Δημοκρατία, Διπλωματία”. Με βάση τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, ο κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει ακόμα δύο παρεμβάσεις, στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Μέλλον. Πρόκειται για μία πλατφόρμα που θα ασχοληθεί με προκλήσεις όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, η οικονομική αστάθεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ψηφιακή διακυβέρνηση και οι απειλές για την παγκόσμια ειρήνη. Παράλληλα, στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη βρίσκονται:

-Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, την ερχόμενη Τετάρτη.

-Τα τετ α τετ με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, τον πρόεδρο της Σερβίας, τον πρόεδρο του Παναμά, τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, τον πρίγκιπα-διάδοχο και πρωθυπουργό του Μπαχρέιν, τον πρίγκιπα-διάδοχο του Κουβέιτ και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συνομιλίες του πρωθυπουργού με τον Αντόνιο Γκουτέρες. Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο τον κοινό βηματισμό Αθήνας και Λευκωσίας και το συντονισμό των ενεργειών τους, σε μία καμπή διαφαινόμενων εξελίξεων για το Κυπριακό. “Ελλάδα και Κύπρος είναι δύο χώρες πυλώνες σταθερότητας σε μία πολύ ταραγμένη γεωπολιτικά περιοχή του πλανήτη. Οπότε, θα έλεγα ότι ειδικά σε αυτή τη συγκυρία ο συντονισμός μας είναι περισσότερο απαραίτητος παρά ποτέ”, σημείωσε, στις δηλώσεις του, ο Έλληνας πρωθυπουργός. “Θα συνεχίσουμε στον δρόμο που αποδεικνύουμε με πράξεις και όχι με λόγια να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Για εμάς, η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού και είμαι σίγουρος ότι μέσα από την επίλυση του Κυπριακού και την πλήρη εξομάλυνση και των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα συμβάλλουμε ακόμα περισσότερο σε αυτό που Ελλάδα και Κύπρος αποδεικνύουν. Ότι είναι πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας σε αυτήν την περιοχή της ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας”, ανέφερε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ