Lancom: H ανάπτυξη, οι επενδύσεις και οι προκλήσεις για τα data centers – Τι λέει ο COO της εταιρείας στον ΟΤ –

Lancom: H ανάπτυξη, οι επενδύσεις και οι προκλήσεις για τα data centers - Τι λέει ο COO της εταιρείας στον ΟΤ - Οικονομικός Ταχυδρόμος

Για την δυναμική ανάπτυξη και τις σημαντικές επενδύσεις της Lancom στον χώρο των data centers, αλλά και των τηλεπικοινωνιών, μίλησε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, ο COO (Chief Operating Officer) της εταιρείας, Νίκος Ζαχαριάδης.

«H αγορά των data centers στην Ελλάδα βρίσκεται σε μια φάση δυναμικής ανάπτυξης και μετασχηματισμού», είπε ο COO της Lancom σημειώνοντας ότι η εταιρεία «με πολυετή εμπειρία στον χώρο των τηλεπικοινωνιών και των Data Centers, έχει επενδύσει σημαντικά σε υποδομές αιχμής για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή».

Τα ευρωπαϊκά κέντρα δεδομένων αντιμετωπίζουν έλλειψη… χώρου

H Lancom, τα data centers και η διασύνδεση

«Οι δραστηριότητές μας περιλαμβάνουν την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών colocation, cloud, cybersecurity καθώς και υπηρεσιών διασυνδέσεων υψηλών ταχυτήτων. Εργαζόμαστε συνεχώς για την επέκταση των υπηρεσιών μας, με στόχο την ενίσχυση της θέσης μας ως κορυφαίου παρόχου στην περιοχή, καθώς είμαστε η μοναδική ελληνική εταιρεία με 3 data centers σε λειτουργία και ένα νέο, υπό κατασκευή, στην Κρήτη», τόνισε ο κ. Ζαχαριάδης.

«Ταυτόχρονα, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου μας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, δημιουργώντας νέες συνεργασίες και επεκτείνοντας τις υποδομές μας. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει ένας σημαντικός κόμβος δεδομένων στην Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Οι προκλήσεις και η ανάγκη αναβαθμίσεων

Παρόλα αυτά ο κ. Ζαχαριάδης δεν παρέλειψε να επισημάνει τις προκλήσεις που προκύπτουν αλλά και τις δυσκολίες του κλάδου. «Ωστόσο, έχουμε αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η ανάγκη για συνεχή αναβάθμιση των τεχνολογιών μας, η ενεργειακή κρίση και η προσαρμογή σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Δεν θα παραλείψω και την εύρεση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού η οποία αποτελεί μια συνεχή πρόκληση στον κλάδο μας», είπε.

«Παρά τις δυσκολίες, παραμένουμε δεσμευμένοι στην παροχή καινοτόμων λύσεων και στην υποστήριξη της ψηφιακής ανάπτυξης της χώρας. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε ενεργά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και στην προώθηση της τεχνολογικής εξέλιξης», καταλήγει.

Ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών

Η Lancom προσφέρει εξειδικευμένες συνδυαστικές υπηρεσίες cloud, data center, telecoms και κυβερνοασφάλειας με τρία ιδιόκτητα data centers σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μαζί με ένα ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών που εκτείνεται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σταδιακά σε όλη την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, με τη συνεργασία της με την Cogent Communications, η Lancom προσφέρει στους πελάτες της λύσεις διασύνδεσης και αυξημένη πρόσβαση σε διεθνή δίκτυα.

Ειδικότερα, το εμβληματικό για την εταιρεία Balkan Gate Thessaloniki αποτελεί το μεγαλύτερο carrier neutral, Tier III Data Center στη Βόρεια Ελλάδα και είναι απευθείας συνδεδεμένο με τους περισσότερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της χώρας, καθώς και με παγκόσμιες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, παρέχοντας πολλαπλές επιλογές διασύνδεσης με τα Βαλκάνια, την Κεντρική Ευρώπη και την Τουρκία.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η γεωστρατηγική θέση του Balkan Gate Thessaloniki, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες υποδομές της Lancom, τις υπηρεσίες 360 μοιρών που προσφέρει και με έμφαση στις συνέργειες που αναπτύσσονται, προσελκύει πια ξένους παρόχους να κοιτάξουν πιο σοβαρά τη Βόρεια Ελλάδα.

Η επένδυση της Lancom στο Ηράκλειο Κρήτης, ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ, δημιουργεί επίσης μια δυναμική τηλεπικοινωνιακή διαδρομή στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Στόχος της στρατηγικής αυτής επένδυσης είναι να αποτελέσει έναν αποκλειστικά ουδέτερο κόμβο πάνω στον οποίο θα συνδέονται όλα τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που θα ποντιστούν στη Μεσόγειο και το Αιγαίο και θα προσαιγιαλώνονται στα υφιστάμενα και μελλοντικά Cable Landing Stations (CLS) του νησιού.

Η εντυπωσιακή ανάπτυξη της Lancom το 2023

Η Lancom ολοκλήρωσε το 2023 με σημαντικά αυξημένα έσοδα και κερδοφορία, επιδεικνύοντας εντυπωσιακή ανάπτυξη σε σύγκριση με το 2022. O κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε το 2023 σε 5.132.620,54 ευρώ, έναντι 3.282.371,78 ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 56,4%.

Το EBITDA της Lancom για το 2023 ανήλθε σε 2.600.831,53 ευρώ, σε σύγκριση με 1.053.229,90 ευρώ το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 146,9%. Επιπλέον, τα καθαρά αποτελέσματα προ φόρων για την περίοδο του 2023 ανήλθαν σε 2.055.890 ευρώ, έναντι 645.192,85 ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση 218,6%.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ