Μιλούν ανοιχτά για «κήρυξη πολέμου»

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Οι ισραηλινές επιθέσεις που ανατίναξαν ασυρμάτους και βομβητές της Χεζμπολάχ ξεπέρασαν όλες τις κόκκινες γραμμές και θα μπορούσαν να αποτελέσουν «κήρυξη πολέμου» δήλωσε χθες στη Βηρυτό ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, σε ομιλία που μεταδόθηκε καθώς ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έσπαζαν το φράγμα του ήχου πετώντας χαμηλά πάνω από την πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Τα πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν τον Νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας με δεκάδες επιδρομές σε στόχους της Χεζμπολάχ. Οι Ισραηλινοί μεταφέρουν στον Βορρά, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, γεγονός που εντείνει τους φόβους για μια εισβολή, παρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να πιέσει και τις δύο πλευρές για αυτοσυγκράτηση. Χθες έγινε γνωστό ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Λόιντ Οστιν αναβάλλει την προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα επίσκεψή του στο Ισραήλ, παρότι η Ουάσιγκτον, που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, ανησυχεί ιδιαίτερα για μια πιθανή ισραηλινή χερσαία εισβολή στον Λιβανό. Σύμφωνα με την «Washington Post», η ακύρωση της επίσκεψης αποτελεί ένδειξη διαμαρτυρίας διότι ο ισραηλινός ομόλογός του Γιοάβ Γκάλαντ τον ενημέρωσε για την επίθεση στον Λίβανο μόλις λίγα λεπτά πριν, χωρίς μάλιστα να του δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, παρά τις επίμονες ερωτήσεις του. Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει ευθέως τις επιθέσεις, τις οποίες πηγές ασφαλείας αποδίδουν στην ισραηλινή κατασκοπευτική υπηρεσία Μοσάντ, η οποία έχει μακρά ιστορία διεξαγωγής περίπλοκων επιθέσεων σε ξένο έδαφος.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε υποστεί ένα μεγάλο πλήγμα ασφαλείας και στρατιωτικό πλήγμα που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της αντίστασης και πρωτοφανές στην ιστορία του Λιβάνου» είπε ο Νασράλα στην τηλεοπτική του ομιλία, η οποία γυρίστηκε σε άγνωστη τοποθεσία. Καθώς προβαλλόταν η ομιλία, ισραηλινά μαχητικά πετούσαν χαμηλά πάνω από τη Βηρυτό με εκκωφαντικό θόρυβο, καθώς η απειλή ενός εκτεταμένου πολέμου αυξάνεται σταθερά.

Φόβος στον Λίβανο

Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τη στρατιωτική δράση κατά της Χεζμπολάχ. «Στη νέα φάση του πολέμου υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες αλλά και σημαντικοί κίνδυνοι. Η Χεζμπολάχ αισθάνεται ότι διώκεται και η αλληλουχία των στρατιωτικών ενεργειών θα συνεχιστεί» τόνισε. «Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφαλή επιστροφή των βόρειων κοινοτήτων του Ισραήλ στα σπίτια τους. Οσο περνάει ο καιρός, η Χεζμπολάχ θα πληρώνει όλο και περισσότερο».

Η όλη κατάσταση έχει σπείρει τον φόβο στον Λίβανο, με πολλούς κατοίκους να ανησυχούν τι θα συμβεί σε περίπτωση ισραηλινής εισβολής αλλά και επειδή μπορεί να κουβαλούν στις τσέπες τους βόμβες, δηλαδή πειραγμένες ηλεκτρονικές συσκευές, χωρίς να το ξέρουν. Ο στρατός του Λιβάνου κάλεσε τους πολίτες να αναφέρουν αν δουν κάποιο ύποπτο αντικείμενο, προσθέτοντας ότι διεξάγει ελεγχόμενες εκρήξεις σε βομβητές και άλλες συσκευές που πιστεύεται ότι είναι παγιδευμένες.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ