Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και η Ιταλία

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και η Ιταλία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκαν περιοχές της Εμίλια-Ρομάνια στη Βόρεια Ιταλία, όπου μετακινήθηκε το μέτωπο της καταιγίδας Μπόρις, προκαλώντας καταστροφικές πλημμύρες και κατολισθήσεις, ενώ στην κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι καταλογίζεται έλλειψη αποφασιστικότητας να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση.

Η φονική καταιγίδα που προκάλεσε προηγουμένως καταστροφές στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και τουλάχιστον 24 νεκρούς, πλήττει τώρα τις ίδιες περιοχές του ιταλικού Βορρά που δοκιμάστηκαν από τις πλημμύρες τον Μάιο του 2023, με 17 νεκρούς και ζημιές 8,5 δισ. ευρώ. Σε ολόκληρη την περιοχή τα σχολεία έκλεισαν, οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες διεκόπησαν και δρόμοι αποκλείστηκαν λόγω των κατολισθήσεων. Δύο άνθρωποι αγνοούνταν ως αργά χθες βράδυ και τουλάχιστον 1.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Δημοτικά γυμναστήρια μετατράπηκαν σε χώρους υποδοχής αστέγων πολιτών και η Πολιτική Προστασία ήταν σε επιφυλακή και στη διάρκεια της νύχτας. Πυροσβέστες πήραν μέρος σε περισσότερες από 500 επιχειρήσεις διάσωσης στην περιοχή και χρησιμοποίησαν ελικόπτερα για την ανέλκυση ανθρώπων από πλημμυρισμένα σπίτια.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης… Ολα μοιάζουν με αυτό που βιώσαμε τον περασμένο Μάιο» δήλωσε ο Μικέλε ντε Πασκάλε, δήμαρχος της Ραβένας. Οι κάτοικοι ωστόσο εκφράζουν την οργή τους για την αργή πρόοδο των εργασιών στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Ακραία φαινόμενα

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται η Πολιτική Προστασία και στην ευρύτερη περιφέρεια της Νάπολι λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων, οι οποίες αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο κατολισθήσεων. Στη Φότζια της Απουλίας ένας 59χρονος πυροσβέστης έχασε τη ζωή του εξαιτίας της κακοκαιρίας. Με όχημα της Πυροσβεστικής προσπαθούσε να βοηθήσει εγκλωβισμένους οδηγούς, όταν παρασύρθηκε από χείμαρρο.

Ακραία φαινόμενα καταγράφονται με όλο μεγαλύτερη συχνότητα λόγω της ανθρωπογενούς καταστροφής του κλίματος στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Η Ιταλία συγκαταλέγεται στα σημεία κινδύνου στην Ευρώπη που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή. Μέσα στο καλοκαίρι δοκιμάστηκε από πρωτοφανείς καύσωνες, ξηρασία, πυρκαγιές, καταιγίδες και σοβαρές πλημμύρες. Κόμματα της Αριστεράς κατηγορούν την κυβέρνηση για ολιγωρία και ζητούν από την πρωθυπουργό να εξηγήσει ενώπιον του Κοινοβουλίου τις πρωτοβουλίες που σκοπεύει να πάρει για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Προσωπεία

Μοχάμεντ αλ Φαγέντ Τον κατηγορούν μετά θάνατον Για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις κατηγορούν τον αιγύπτιο δισεκατομμυριούχο…