Στα ελληνικά από την ΟιΟμΚω τα πρακτικά των διαπραγματεύσεων της Λωζάνης

lwzani-mak-768x399

Με αφορμή την επέτειο των 69 ετών από το Πογκρόμ κατά του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης (6-7 Σεπτεμβρίου1955), η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (ΟιΟμΚω) σε συνεργασία με την Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού (ΕΑΕΤΕ) διοργανώνουν τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024, ώρα 18.30 στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών*, εκδήλωση με θέμα:

«Τα Επίσημα Πρακτικά των Διαπραγματεύσεων της Λωζάνης και η Επιτακτική Ανάγκη η Τουρκία να προβεί σε μέτρα θεραπείας των παραβιάσεων που έχουν γίνει κατά της Ελληνορθόδοξης Μειονότητας της Πόλης».

Μετά την πάροδο 101 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, η οποία καθόρισε την τύχη της Ελλάδος και της Τουρκίας, μεταφράστηκαν στα Ελληνικά τα Πρακτικά (1000 τυπωμένων σελίδων) των συνδιασκέψεων που έλαβαν χώρα στη Λωζάνη. Η μετάφραση στα ελληνικά των Πρακτικών – τα οποία στα τουρκικά είχαν μεταφραστεί στα μέσα της δεκαετίας του 1960 – είναι προσφορά εθελοντικής ομάδας της ΟιΟμΚω, η οποία εργάσθηκε για το σκοπό αυτό τους τελευταίους 12 μήνες.

«Η συσχέτιση της ιστορίας του Ελληνισμού της Πόλης με τις συζητήσεις στη Λωζάνη έχει μεγάλη σημασία διότι τα αναφερόμενα από τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης της Άγκυρας προδικάζουν την τύχη του Ελληνικής Μειονότητας, η οποία είχε εξαιρεθεί από την τραγική για την Ανθρωπότητα πρακτική της Ανταλλαγής των Πληθυσμών».

Στην εκδήλωση, αφού παρουσιαστεί το έργο της μετάφρασης και η σημασία των Πρακτικών από τους ομοτ. Καθ.Νίκο Ουζούνογλου και την ιστορικό Άννα Φραντζή θα ακολουθήσουν δύο σημαντικές εισηγήσεις: ο ομοτ. καθ. κ. Στέλιος Περράκης, θα αναπτύξει το θέμα: «Ενέργειες για την θεσμοθέτηση δεσμευτικών για τα κράτη κανόνων της θεραπείας των παραβιάσεων δικαιωμάτων του ανθρώπου του παρελθόντος» και ο δημοσιογράφος Σεραφείμ Κωνσταντινίδης το θέμα: «Η σημασία των ΜΜΕ στην εμπέδωση της έννοιας θεραπείας των μαζικών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Το πάγιο αίτημα της ΟιΟμΚω από το κράτος της Τουρκίας να προβεί σε μέτρα θεραπείας και αποκατάστασης προς την Ελληνική Μειονότητα είναι διαχρονικό, επιτατικό και έχει σημασία για την συνέχιση της ιστορικής παρουσίας του Ελληνισμού στην κοιτίδα του, την Κωνσταντινούπολη».


*Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών: Δ. Σούτσου 46, Αμπελόκηποι (πλησίον σταθμού Μετρό Αμπελόκηποι)

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ