Συγκρατημένη αισιοδοξία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου

Συμφωνία Κυπρίων, Ελλάδας, ΑΔΜΗΕ για το καλώδιο της Κύπρου – Προς άρση του...

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί για το πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Κύπρου μετά και τη χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη, η οποία ολοκληρώθηκε με την πολιτική δέσμευση του Κύπριου Προέδρου για συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου το συντομότερο δυνατό. 

Σύμφωνα με το κλίμα που μεταφέρεται από την ελληνική πλευρά, το βασικό ζητούμενο δηλαδή η συμφωνία επετεύχθη και πλέον εκείνο που απομένει είναι η συμφωνία αυτή να υλοποιηθεί σε όλες της τις πτυχές. 

Ένα πρώτο δείγμα γραφής, αναμένεται σήμερα καθώς θα συνεδριάσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου προκειμένου να εκδώσει τις απαραίτητες ρυθμιστικές αποφάσεις σε συνέχεια των αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου την Τρίτη. 

Πληροφορίες θέλουν κατά τη χθεσινή συνάντηση, όπου εξετάστηκαν αναλυτικά οι εκκρεμότητες και τα ανοιχτά ζητήματα σε σχέση με το έργο να υπάρχει συμφωνία με έμφαση σε 4 βασικά σημεία. Το πρώτο αφορά στην είσοδο της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο της διασύνδεσης, για την οποία ο κ. Χριστοδουλίδης δεσμεύτηκε πολιτικά ότι θα προχωρήσει, δέσμευση που κρίνεται απολύτως επαρκής. Η κυπριακή συμμετοχή το μετοχικό κεφάλαιο θα είναι ύψους 100 εκατ. ευρώ μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού που θα συσταθεί. Το δεύτερο σημείο αφορά στον καθορισμό του WACC του έργου από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου. Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου περιλάμβανε σχετική μνεία για καθορισμό του συνολικού WACC (σύνηθες και premium) στο 8,3% με ισχύ για 17 αντί για 12 χρόνια ώστε να καλύπτει και την 5ετή περίοδο της κατασκευής της διασύνδεσης. Το τρίτο σημείο αφορά στην ανάκτηση μέρους των δαπανών του φορέα υλοποίησης από την έναρξη κατασκευής του έργου το 2025 μέχρι και το 2029, με 25 εκατ. το χρόνο, συνολικά 125 εκατ. ευρώ. Το τέταρτο σημείο που συμφωνήθηκε είναι η τροποποίηση της απόφασης για τον διασυνοριακό καταμερισμό του κόστους (CBCA) μόνο ως προς τους εξωτερικούς κινδύνους που ενδεχομένως να αποτρέψουν αποπεράτωση της διασύνδεσης ή λειτουργία της, χωρίς ευθύνη του φορέα υλοποίησης. Ο νέος επιμερισμός είναι μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου είναι 50-50 αντί για Κύπρος 63% και Ελλάδα 37%. 

Πλέον τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την έκδοση σήμερα των αναγκαίων ρυθμιστικών αποφάσεων από πλευράς ΡΑΕΚ και στη συνέχεια από πλευράς ΑΔΜΗΕ την παροχή διαβεβαιώσεων στον κατασκευαστή του καλωδίου NEXANS ότι υπάρχει συμφωνία των εμπλεκομένων πλευρών για την υλοποίηση του έργου. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ