«Τα ακραία φαινόμενα θα είναι ο κανόνας στην Ευρώπη»

«Τα ακραία φαινόμενα θα είναι ο κανόνας στην Ευρώπη»

Καθαρή υπενθύμιση της απειλής των ακραίων καιρικών συνθηκών είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες οι χειρότερες πλημμύρες που έπληξαν την Κεντρική Ευρώπη εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, αφήνοντας πίσω τους νεκρούς, χιλιάδες εκτοπισμένους και τεράστιες καταστροφές. «Το κόστος της αδράνειας είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της δράσης» προειδοποιεί ευρωπαίος αξιωματούχος.

Εθελοντές, προσωπικό των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και στρατιώτες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να οχυρώσουν πόλεις από την υπερχείλιση ποταμών, καθώς μέσα σε πέντε ημέρες έπεσε πενταπλάσια ποσότητα νερού της μέσης βροχόπτωσης για ολόκληρο τον Σεπτέμβριο σε περιοχές της Αυστρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας, ενώ την ίδια ώρα η Πορτογαλία δοκιμαζόταν από φονικές πυρκαγιές με δεκάδες ταυτόχρονες εστίες. Εκτιμήσεις έδιναν άνοδο της στάθμης του Δούναβη, γύρω ή λίγο πάνω από τα 8,5 μέτρα, πιθανότατα την Παρασκευή ή το Σάββατο και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με μεγάλη ταχύτητα ανάπτυξης, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Κάτοικοι του Γκλουχολάζι της Πολωνίας προσπαθούν να καθαρίσουν τα σπίτια τους μετά τις πλημμύρες

«Μην κάνετε λάθος»

Στο Στρασβούργο, ο επίτροπος διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ, Γιάνεζ Λέναρτσιτς, τόνισε ότι οι πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη σε συνδυασμό με τις φονικές δασικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία αποτελούν κοινή απόδειξη της κλιματικής κατάρρευσης. «Μην κάνετε λάθος. Αυτή η τραγωδία δεν είναι ανωμαλία. Αυτό γίνεται γρήγορα ο κανόνας για το κοινό μας μέλλον» είπε ο Λέναρτσιτς απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές. «Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα παγκοσμίως και είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε ακραία καιρικά φαινόμενα».

Πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, οι χώρες που πλήττονται έρχονται επίσης αντιμέτωπες με το τεράστιο κόστος αποκατάστασης ζημιών και ταυτόχρονα τις μεγάλες περιόδους ανάκαμψης από την καταστροφή. «Το μέσο κόστος των καταστροφών τη δεκαετία του 1980 ήταν 8 δισ. ευρώ. Το 2021 και το 2022 οι ζημιές ξεπέρασαν τα 50 δισ. ευρώ ετησίως, επομένως το κόστος της αδράνειας είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της δράσης» τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Εικόνα από drone δείχνει πλημμυρισμένα σπίτια στο Βένεκ της Ουγγαρίας

Η απλή διαπίστωση ότι «η Ευρώπη πλημμυρίζει και ταυτόχρονα καίγεται» είναι κοινός τόπος για επιστήμονες και αξιωματούχους που συμφωνούν ότι «η παγκόσμια πραγματικότητα της κλιματικής κατάρρευσης έχει μεταφερθεί στην καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων».

«Αυτές οι πλημμύρες είναι μια ξεκάθαρη υπενθύμιση της αυξανόμενης απειλής των ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλούνται από το κλίμα» δήλωσε η Σίσι Κνίσπελ ντε Ακόστα, γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Κλιματική Ερευνα, η οποία αποτελείται από ερευνητικές ομάδες που μελετούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Εκρηξη αρκτικού αέρα

Στην περίπτωση της καταιγίδας Μπόρις που έπληξε την Κεντρική Ευρώπη, το μετεωρολογικό σύστημα τροφοδοτήθηκε από μια έκρηξη αρκτικού αέρα που εισήλθε από τα βόρεια, προκαλώντας πτώση της θερμοκρασίας μέσα σε 24 ώρες. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα των «New York Times» ειδικός για το κλίμα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ο Ρίτσαρντ Ρουντ, «Το κλίμα είναι τόσο θερμό που επηρεάζει κάθε καταιγίδα ή καιρικό γεγονός. Είναι αδύνατον να έχουμε ένα καιρικό φαινόμενο, ειδικά ακραίο, που δεν σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή».

Επιστήμονες προειδοποιούν ταυτόχρονα ότι οι υποδομές μας έχουν προβλεφθεί για ένα κλίμα που δεν υπάρχει πλέον και πρέπει να αναβαθμιστούν και να προσαρμοστούν ώστε να ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες, καθώς δεν μπορεί να πιστεύουμε ότι πάντα «αυτά συμβαίνουν σε άλλους και δεν μπορεί να συμβούν σε εμάς».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ