Τεχνολογία: «Μνημονικός κρύσταλλος» αποθηκεύει δεδομένα για δισεκατομμύρια χρόνια –

Τεχνολογία: «Μνημονικός κρύσταλλος» αποθηκεύει δεδομένα για δισεκατομμύρια χρόνια - Οικονομικός Ταχυδρόμος

Αν θέλετε τα δεδομένα σας να μείνουν ασφαλή μέχρι να σβήσει ο Ήλιος, αποθηκεύστε τα σε έναν «πενταδιάστατο μνημονικό κρύσταλλο», λένε οι εμπνευστές της τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στη Βρετανία.

Ως επίδειξη, αποθήκευσαν ολόκληρο το ανθρώπινο γονιδίωμα σε έναν κρύσταλλο που όπως λένε θα αντέξει δισεκατομμύρια χρόνια.

Τα δεδομένα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αναστηθεί το ανθρώπινο είδος χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια μετά την ενδεχόμενη εξαφάνισή του, λένε οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους.

Ο μνημονικός κρύσταλλος, ο οποίος αναπτύχθηκε από την ομάδα του καθηγητή Πίτερ Καζάνσκι στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στη Βρετανία, είναι ένας δίσκος από καθαρό χαλαζία με διάμετρο λίγων εκατοστών.

Τα δεδομένα εγγράφονται με μια δέσμη λέιζερ που δημιουργεί μικροσκοπικά κενά μέσα στον κρύσταλλο, διαμέτρου μόλις 20 νανομέτρων.

Τα κενά αυτά ονομάζονται πενταδιάστατα επειδή το σύστημα καταγράφει τη θέση τους σε τρισδιάστατες συντεταγμένες μαζί με δύο επιπλέον διαστάσεις, το πλάτος και το μήκος τους.

Ο δίσκος με το ανθρώπινο γονιδίωμα φυλάσσεται στη χρονοκάψουλα «Μνήμη της Ανθρωπότητας» στην Αυστρία (University of Southampton)

Ο χαλαζίας είναι εξαιρετικά ανθεκτικό υλικό και οι ισχυρισμοί των ερευνητών πιθανότατα ευσταθούν, αφού το 2014 ο μνημονικός δίσκος κέρδισε Ρεκόρ Guinness ως το πιο ανθεκτικό μέσο αποθήκευσης δεδομένων.

Ο δίσκος αποθηκεύει έως και 360 terabyte δεδομένων και αντέχει σε θερμοκρασίες έως 1.000 βαθμών Κελσίου. Είναι επίσης ανθεκτικός στην ακτινοβολία και δεν σπάει ακόμα και αν δεχτεί χτυπήματα με δύναμη 10 τόνων ανά τετραγωνικό εκατοστό.

Η νέα τεχνολογία θα ήταν ιδανική για τη δημιουργία μιας γενετικής «Κιβωτού του Νώε» που θα περιέχει το γονιδίωμα όχι μόνο του ανθρώπου αλλά όλων των ζωντανών οργανισμών, δήλωσε ο Καζάνσκι.

«Ο πενταδιάστατος μνημονικός κρύσταλλος ανοίγει νέες προοπτικές για να δημιουργήσουν άλλοι ερευνητές ένα αιώνιο αποθετήριο γενετικής πληροφορίας από το οποίο θα μπορούσαν να αποκατασταθούν σύνθετοι οργανισμοί όπως φυτά και ζώα εφόσον το επιτρέψει η επιστήμη στο μέλλον» δήλωσε ο ευφάνταστος ερευνητής.

Το 2018, ο Καζάνσκι και οι συνεργάτες του είχαν γράψει την τριλογία Θεμέλιο του Ισαάκ Ασίμοφ σε μνημονικό κρύσταλλο που στη συνέχεια εκτοξεύτηκε στο Διάστημα μαζί με το κόκκινο Tesla του Έλον Μασκ στην παρθενική πτήση του πυραύλου Falcon Heavy της SpaceX.

Ο δίσκος με το ανθρώπινο DNA εστάλη στη «Μνήμη της Ανθρωπότητας», μια χρονοκάψουλα μέσα σε μια σπηλιά της Αυστρίας.

Πηγή: in.gr

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ