«Άπιαστη μητρότητα. Σύγχρονες όψεις της μητρότητας σε συνθήκες κρίσης» των Ε. Καναβέλη και Α. Κοσυφολόγου

maternidad-

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πλήθος μια πρωτότυπη μελέτη για τη μητρότητα με τίτλο «Άπιαστη μητρότητα. Σύγχρονες όψεις της μητρότητας σε συνθήκες κρίσης» δύο νέων Ελληνίδων ερευνητριών, της Ελιάνας Καναβέλη και της Αλίκης Κοσυφολόγου, που σκιαγραφεί μέσω συνεντεύξεων με γυναίκες από διαφορετικά υπόβαθρα το πώς βιώνεται σήμερα η μητρότητα σε μια χώρα πολλαπλών και αλληλένδετων κρίσεων όπως η Ελλάδα.

Εντός μιας ευσύνοπτης και κατατοπιστικής θεωρητικής πλαισίωσης για το σύγχρονο φεμινιστικό λόγο, το πρωτογενές ερευνητικό υλικό των συνεντεύξεων, που αποτελεί και τον πυρήνα της μελέτης, συνδυάζεται και αλληλεπιδρά με τον σχολιασμό κυρίαρχων αναπαραστάσεων της μητρότητας σε δημοφιλείς κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές της εποχής μας.

Θέτοντας στο δημόσιο διάλογο για την μητρότητα την βιωματική οπτική των ίδιων των γυναικών, οι δυο ερευνήτριες φωτίζουν πλευρές που αφήνει αθέατες ο παρωχημένος πολιτικός και δημοσιογραφικός λόγος γύρω από το θέμα. Ένα θέμα για το οποίο, σε γενικές γραμμές, γίνεται πολύς θόρυβος αλλά ελάχιστη ουσιαστική συζήτηση. Στον αντίποδα, η συγκεκριμένη μελέτη, πλαισιωμένη με τα κατάλληλα θεωρητικά εργαλεία, ωθεί τη συζήτηση γύρω από την μητρότητα προς μια ρεαλιστική αλλά και χειραφετητική κατεύθυνση. 

Η Ελιάνα Καναβέλη και η Αλίκη Κοσυφολόγου βρέθηκαν στο στούντιο της Φωνής της Ελλάδας και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Αποτύπωμα” με τη Φούλη Ζαβιτσάνου για να συζητήσουν για το βιβλίο τους και τα σημαντικότατα θέματα που θίγει. Ακούστε εδώ τη συνέντευξη.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Η μητρότητα αποτελεί σημείο συνάντησης και τριβής κοινωνικών δυναμικών, πολιτικών αντιλήψεων και πολιτισμικών μεταβολών. Οι πολυσήμαντοι τρόποι με τους οποίους αναπαρίσταται στην κυρίαρχη κουλτούρα, οι λόγοι που αρθρώνονται γύρω από αυτή και εγγράφονται σε ποικίλες ιδεολογικές αφετηρίες και κατευθύνσεις, το αναπαραγωγικό σώμα που άλλοτε γίνεται τόπος καταπίεσης και άλλοτε απελευθέρωσης, μαρτυρούν τη φορτισμένη πραγμάτευση του θέματος και τη δυσκολία απαγκίστρωσής του από στερεοτυπικές προκείμενες. Έτσι η μητρότητα γίνεται κάτι το άπιαστο, μολονότι είναι διαρκώς παρούσα.

Η ανά χείρας μελέτη, προϊόν μιας ανεξάρτητης ερευνητικής διαδικασίας, επιχειρεί να καταδείξει πώς συναρθρώνονται οι πολλαπλές μορφές καταπίεσης στον τρόπο που βιώνεται η μητρότητα, να εντοπίσει τα σημάδια της κρίσης που ρευστοποιούν και οριοθετούν εκ νέου το πεδίο αλλά και να συνομιλήσει με τους εγχώριους και διεθνείς φεμινισμούς της εποχής μας

Η Ελιάνα Καναβέλη είναι διδάκτορας Κοινωνιολογίας και εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εργάστηκε ως ερευνήτρια σχετικά με θέματα φύλου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σε συνεργασία με το ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ και τη ΜΚΟ Διοτίμα διεξήγαγε έρευνα με τίτλο Χαρτογράφηση του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Συμμετέχει στη φεμινιστική-ΛΟΑΤΚΙ ομάδα Κιουρί-ατ.

H Αλίκη Κοσυφολόγου είναι διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας με ειδίκευση σε θέματα φύλου, ιδεολογίας και οπτικής κουλτούρας. Είναι συγγραφέας δύο μελετών για τις έμφυλες όψεις των πολιτικών της λιτότητας, ιδρυτικό μέλος της φεμινιστικής-ΛΟΑΤΚΙ ομάδας Κιουρί-ατ και υπεύθυνη έκδοσης του ομώνυμου περιοδικού. Εργάζεται ως ερευνήτρια στον ιδιωτικό τομέα.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ