Εβδομάδα εξελίξεων με επίκεντρο ΕΤΕ και Attica Bank

Έρχονται μειώσεις στις τραπεζικές προμήθειες – Τα νέα τιμολόγια σε...

Της Αγγελικής Βελεσιώτη

Πυκνή σε εξελίξεις θα είναι η ερχόμενη εβδομάδα για τις τράπεζες, καθώς από τη μία, το placement της Εθνικής Τράπεζας – μετά και το… σκιώδες βιβλίο που άνοιξαν οι σύμβουλοι στις πρόσφατες επαφές τους με τους επενδυτές – εισέρχεται στην κρισιμότερη φάση του και από την άλλη, οι μέτοχοι της Attica Bank αποφασίζουν για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ανοίγοντας και τυπικά το δρόμο για τη διεξαγωγή της μέσα στον Οκτώβριο.

Ειδικότερα, τις αμέσως επόμενες ημέρες (σ.σ. πιθανότατα και την προσεχή Δευτέρα) αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), προκειμένου να αποφασίσει για το ποσοστό των μετοχών του στην ΕΤΕ που εντέλει θα διαθέσει, με βάση και το επίσημο ενδιαφέρον των επενδυτών, έτσι όπως καταγράφηκε στις συναντήσεις που είχαν οι σύμβουλοι με όλα τα μεγάλα “σπίτια” του εξωτερικού. Στις επαφές αυτές οι ενδιαφερόμενοι κλήθηκαν να γίνουν πιο συγκεκριμένοι, όσον αφορά σε ποιο ποσοστό, αλλά και ποια τιμή, θα έμπαιναν στο επικείμενο placement, γεγονός που επιτρέπει στο Ταμείο να έχει μία σαφή εικόνα, τόσο για την κάλυψη, όσο και για την ποιότητα των επενδυτών που ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στην ΕΤΕ. Ειδικά το τελευταίο, όπως έχει γράψει το Capital.gr, παίζει σημαίνοντα ρόλο για το ΤΧΣ, δεδομένου ότι επιδίωξή του είναι η προσέλκυση long term επενδυτών, όπως, άλλωστε, συνέβη και στην πρώτη φάση της αποεπένδυσης από την τράπεζα, με την είσοδο στο μετοχολόγιό της μερικών από τα πιο ισχυρά ονόματα, όπως Fidelity, BlackRock, Capital, Norges, Lazard, Allianz, GIC, Wellington, RWC και Robeco.

Εφόσον “κλειδώσει” και επισήμως το ποσοστό (σ.σ. απόφαση που ακριβώς επειδή πρόκειται για την ΕΤΕ, το όνομα της οποίας στη συνείδηση των Ελλήνων είναι ταυτισμένο με το Δημόσιο, θα ληφθεί από το Μέγαρο Μαξίμου), το Ταμείο θα δώσει το “πράσινο φως” στους συμβούλους να δρομολογήσουν τα επόμενα βήματα για το placement, αρχής γενομένης με την κατάρτιση του Ενημερωτικού Δελτίου και την έγκρισή του από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Κατόπιν αυτών, θα ακολουθήσει η δημοσίευση της πρόσκλησης μέσω της διαδικασίας του Βιβλίου Προσφορών και της δημόσιας προσφοράς.

Η γ.σ. των Attica Bank – Παγκρήτιας

Την ίδια στιγμή, για τις 25 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων των Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας, με βασικό θέμα στην ατζέντα την έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και τη συνεπακόλουθη έκδοση warrants, συνολικού ύψους 735 εκατ. ευρώ, που τοποθετείται χρονικά εντός του Οκτωβρίου. Βάσει της συμφωνίας που υπέγραψαν ΤΧΣ και Thrivest το πρώτο δεσμεύτηκε να επενδύσει 448,3 εκατ. ευρώ σε μετρητά για την απόκτηση συνολικά 239,8 εκατομμυρίων νέων μετοχών, 14,8 εκατ. ευρώ σε μετρητά για την άσκηση 84,6 εκατομμυρίων τίτλων κτήσης μετοχών και την απόκτηση 296,1 εκατομμυρίων νέων μετοχών, 11 εκατ. ευρώ σε μετρητά για την απόκτηση συνολικά 5,9 εκατομμυρίων αδιάθετων μετοχών, οι οποίες θα αντιστοιχούν σε μέρος του ποσοστού κατ’ αναλογία (pro rata) του ΤΜΕΔΕ στην ΑΜΚ, για το οποίο δεν θα έχει εγγραφεί το ΤΜΕΔΕ και ένα εκατ. ευρώ σε μετρητά για την άσκηση 5,9 εκατομμυρίων τίτλων κτήσης μετοχών που αντιστοιχούν σε αδιάθετες μετοχές ΤΜΕΔΕ και την απόκτηση 20,5 εκατομμυρίων νέων μετοχών.

Η Thrivest από την πλευρά της, δεσμεύτηκε να επενδύσει:

120 εκατ. ευρώ σε μετρητά ως ακολούθως:

1) α) 58,6 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει 31,3 εκατομμύρια νέες μετοχές που
αντιστοιχούν στην κατ’ αναλογία (pro rata) συμμετοχή της στην ΑΜΚ,
β) 3,5 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει 1,8 εκατομμύρια νέες μετοχές που
δεν θα έχουν καλυφθεί από το ΤΜΕΔΕ, εκτός των αδιάθετων μετοχών
αυτού, γ) 11,2 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει έξι εκατομμύρια νέες μετοχές
που δεν θα έχουν καλυφθεί από το ΤΧΣ και δ) 7,6 εκατ. ευρώ για να
αποκτήσει 4,1 εκατομμύρια νέες μετοχές που δεν θα έχουν καλυφθεί από
άλλους μετόχους και

2) α) 39,2 εκατ. ευρώ για να ασκήσει 43,2 εκατομμύρια τίτλους κτήσης
μετοχών, προκειμένου να λάβει 151,2 εκατομμύρια νέες μετοχές που θα
έχουν καλυφθεί από τη Thrivest και β) 180,8 εκατομμύρια τίτλους
κτήσης μετοχών που θα αποκτήσει η Thrivest από το ΤΧΣ, προκειμένου
να λάβει 632,8 εκατομμύρια νέες μετοχές.

Έως 80 εκατ. ευρώ σε μετρητά ως ακολούθως:

1) 73,2 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει έως και 39,1 εκατομμύρια περαιτέρω
αδιάθετες μετοχές, εκτός από τις αρχικώς αδιάθετες ή αυτές του ΤΜΕΔΕ.

2) 6,8 εκατ. ευρώ για να ασκήσει έως και 39,1 εκατομμύρια τίτλους κτήσης
μετοχών για να λάβει έως και 136,9 εκατομμύρια νέες μετοχές που
αντιστοιχούν σε τυχόν εναπομείνασες αδιάθετες μετοχές που η Thrivest
μπορεί να έχει αποκτήσει.

Το ΤΜΕΔΕ θα εγγραφεί για νέες μετοχές για ποσό ίσο με 11 εκατ. ευρώ και
για warrants ποσού ενός εκατ. ευρώ και ο e-ΕΦΚΑ θα συμμετέχει στην ΑΜΚ
για ποσό ίσο με 47,9 εκατ. ευρώ.

Το α’ εξάμηνο του 2024 Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα μαζί πέτυχαν
συνολικό επαναλαμβανόμενο λειτουργικό αποτέλεσμα, ύψους 33,2 εκατ. ευρώ,
με τις καταθέσεις να ανέρχονται σε 5,9 δισ. ευρώ. Αξιοσημείωτες ήταν και οι
επιδόσεις στις εκταμιεύσεις νέων δανείων, συνολικού ύψους 1,09 δισ. ευρώ, με τις δύο τράπεζες να δημιουργούν καθαρή πιστωτική επέκταση, ύψους 611,5
εκατ. ευρώ.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ