Φαράγγι της Σαμαριάς: Δεύτερη, εναέρια αυτοψία – Τι λένε οι ειδικοί για τα έργα αντιστήριξης

Φαράγγι της Σαμαριάς: Δεύτερη, εναέρια αυτοψία - Τι λένε οι ειδικοί για τα έργα αντιστήριξης

Μετά την επίγεια αυτοψία στο φαράγγι της Σαμαριάς, όπου έχασε τη ζωή της η 35χρονη τουρίστρια όταν αποκολλήθηκε βράχος και έπεσε πάνω της, οι ειδικοί προχώρησαν και σε εναέρια αυτοψία.

Τα δεδομένα αξιολογούνται και εξετάζονται σειρά παρεμβάσεων, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι από έντονα φυσικά φαινόμενα στο φαράγγι της Σαμαριάς, το οποίο παραμένει κλειστό μετά τις κατολισθήσεις και τον τραγικό θάνατο της 35χρονης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα προχωρήσουν στη συντήρηση του μονοπατιού ωστόσο λόγω της μορφολογίας του φαραγγιού είναι δύσκολο να γίνουν τεχνικά έργα αντιστήριξης. Υπενθυμίζεται ότι μετά την επίγεια αυτοψία προχθές, ο Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι εξέτασαν όλο το φαράγγι της Σαμαριάς και «το επίπεδο κινδύνου παραμένει το ίδιο όπως ήταν και πριν τα χθεσινά τραγικά γεγονότα… Θεωρούμε ότι μετά από κάποιες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν το φαράγγι μπορεί να αποδοθεί και πάλι στο κοινό. Θέλει μεγάλη προσοχή όμως, ο κίνδυνος εξακολουθεί με υφίσταται διαχρονικά στο φαράγγι».

Στο σχετικό βίντεο οι εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών και του ΟΦΥΠΕΚΑ εξηγούν στον πιλότο του ελικοπτέρου της Πολιτικής Προστασίας ποια είναι τα σημεία πάνω από το φαράγγι της Σαμαριάς που θέλουν να δουν, προκειμένου να κάνουν τη δεύτερη αυτοψία και να συλλέξουν τα στοιχεία ώστε να διακριβώσουν τα αίτια της αποκόλλησης του μοιραίου βράχου.

Εξετάζονται σειρά παρεμβάσεων ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι από έντονα φυσικά φαινόμενα στο φαράγγι της Σαμαριάς

Πόρτες, το πιο επικίνδυνο σημείο του φαραγγιού

Το ελικόπτερο πέταξε πάνω από τις Πόρτες στο πιο επικίνδυνο σημείο του φαραγγιού, όπου το πλάτος του μονοπατιού δεν ξεπερνά τα τρία μέτρα. Σε αυτή ακριβώς τη θέση βρήκε η καταιγίδα τους περιπατητές τη στιγμή της κατολίσθησης. «Υπάρχουν σημειακές πτώσεις και κατολισθήσεις, όχι σε μεγάλη έκταση και σε μεγάλο βαθμό» δήλωσε ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Μονάδας Κρήτης ΕΑΓΜΕ, Γιάννης Μιχαλάκης.

Ο προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Φαραγγιού Σαμαριάς (ΟΦΥΠΕΚΑ), Αντώνης Μπαρνιάς, σημείωσε από την πλευρά του ότι έχουν συλλέξει τα δεδομένα που χρειάζονταν και σε συνεννόηση με τις συνεργαζόμενες διευθύνσεις «είμαστε στη φάση που θα τα αξιολογήσουμε ώστε να βγάλουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η γεωμορφολογία του φαραγγιού δημιουργεί απότομες μεταβολές θερμοκρασίας και φέρνει απρόβλεπτα μπουρίνια. Την περασμένη Τετάρτη, ημέρα του συμβάντος, η πρόγνωση για την περιοχή έδινε 1,7 χιλιοστά νερού, ενώ τελικά έπεσαν 88 χιλιοστά σε μία ώρα.

«Ο Εθνικός Δρυμός πάντα μας φόβιζε. Πάντα είχαμε ένα δέος. Τα ατυχήματα ήταν επίσης πάρα πολλά, Σεπτέμβριο – Οκτώβριο όπου αλλάζουν οι θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να έχουμε τις βίαιες ρήξεις στα πετρώματα» τόνισε ο δασολόγος Ιωάννης Φωτάκης.

Τα εύθρυπτα κι ασταθή σχιστολιθικά πετρώματα του φαραγγιού αποτελούν μόνιμο κίνδυνο για όσους θέλουν να το διασχίσουν. Πινακίδες σε όλο το μήκος προειδοποιούν τους περιπατητές. Το ύψος των βράχων στις Πόρτες ξεπερνά τα 100 μέτρα και οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να γίνουν τεχνικά έργα αντιστήριξης ή να τοποθετηθούν πλέγματα, όπως έγινε σε άλλα σημεία της διαδρομής με χαμηλότερα πρανή.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί. Είναι τόσο μεγάλος ο όγκος, τόση μεγάλη απόσταση και τόσο τόσα ψηλά πρανή, που η δική μου εκτίμηση είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν τεχνικές παρεμβάσεις. Αυτό όμως είναι ένα αντικείμενο που μπορεί να εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο από μηχανικούς που είναι ειδικοί σε αυτό το θέμα» πρόσθεσε ο κ. Μιχαλάκης.

Σημειώνεται ότι μέχρι να συνταχθεί το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων από την επίγεια και εναέρια αυτοψία, το φαράγγι της Σαμαριάς θα παραμείνει κλειστό.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ