Google: Σε νέες περιπέτειες με την ΕΕ – Απειλείται με πρόστιμο μέχρι 10% των παγκόσμιων εσόδων της –

Google: Πώς έφτασε να αξίζει 2 τρισ. δολάρια

Αντιμέτωπη με νέες περιπέτειες στην ΕΕ βρίσκεται η Google, καθώς κινδυνεύει να της καταβληθεί ένα ακόμη βαρύ πρόστιμο με παράλληλη εντολή να αλλάξει το επιχειρηματικό της μοντέλο. Το ζητούμενο είναι ο αμερικανικός κολοσσός να φροντίσει τάχιστα να παίξει το παιχνίδι του ανταγωνισμού με τους κανόνες στον κόσμο της αναζήτησης.

Η υπόθεση

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ εξετάζουν την επιβολή προστίμου εις βάρος της μητρικής της Google, Alphabet, με βάση τον ευρωπαϊκό νόμο για τις  ψηφιακές αγορές, με στόχο τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία εμφανίζει τα αποτελέσματα ανταγωνιστικών προϊόντων στις διάφορες υπηρεσίες αναζήτησής της, όπως το Google Flights και τα Google Hotels. Η σχετική νομοθεσία προβλέπει πρόστιμο έως και 10% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων της σε παριπτώσεις μη συμμόρφωσης.

Google: Κέρδισε την ακύρωση προστίμου 1,5 δισ. ευρώ που της είχε επιβληθεί από την Κομισιόν

Τα προκαταρκτικά πορίσματα της ΕΕ, όπως γράφει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην υπόθεση, ενδέχεται να δημοσιευτούν μέσα στον Οκτώβριο. Δεδομένων, όμως, των αλλαγών στην Κομισιόν, το χρονοδιάγραμμα μπορεί να μετατεθεί, δίνοντας χρόνο στη Google να συμμορφωθεί. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση για την υπόθεση αναμένεται να ληφθεί πριν από τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους.

Οι δικηγόροι της Google συναντήθηκαν με αξιωματούχους της Κομισιόν της ΕΕ κεκλεισμένων των θυρών αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις ανησυχίες των εποπτικών αρχών. Μια πρόταση που υποβλήθηκε από την εταιρεία περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός νέου σχεδίου στις καρτέλες αναζήτησης της Google, που θα έδινε στους χρήστες τη δυνατότητα πλοήγησης σε εναλλακτικές πλατφόρμες αναζήτησης ή άμεσους προμηθευτές, όπως ιστότοπους ξενοδοχείων και αεροπορικές εταιρείες, σύμφωνα με άλλες πηγές.

Ένας εκπρόσωπος της Google είπε στο Bloomberg ότι η εταιρεία προσπάθησε να εξισορροπήσει τις ανάγκες διαφορετικών τύπων ιστότοπων, ενώ παράλληλα σέβεται την επιλογή των χρηστών, ενώ η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει.

Δικαστικές περιπέτειες

Υπενθυμίζεται ότι έχει προηγηθεί μια σημαντική δικαστική νίκη της ΕΕ , όταν την προηγούμενη εβδομάδα ο αμερικανικός τεχνολογικό κολοσσός δεν πέτυχε την ακύρωση του προστίμου 2,4 δισ. ευρώ για καταχρηστικές, αντιανταγωνιστικές συμπεριφορές.

Ωστόσο, κέρδισε στο γενικό δικαστήριο της ΕΕ για άλλο πρόστιμο που της είχε επιβληθεί το 2019, ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Αυτές οι υποθέσεις ήταν από τις κορυφαίες που διαχειρίστηκε η απερχόμενη επίτροπς ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία έθεσε στο επίκεντρο της πολιτικής της τις μονοπωλιακές συμπεριφορές των πολυεθνικών της τεχνολογίας.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ