Ίλον Μασκ: Στο στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την εξαγορά του Twitter –

Ίλον Μασκ: Στο στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την εξαγορά του Twitter

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις κατά του Ίλον Μασκ, καθώς ο δισεκατομμυριούχος δεν παρουσιάστηκε για κατάθεση μετά από εντολή του δικαστηρίου, σχετικά με την έρευνα της ρυθμιστικής αρχής για την εξαγορά του Twitter έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ίλον Μασκ: Το πρόστιμο που επιβάλλει κάθε μέρα η Βραζιλία στις εταιρείες του

Ο Ίλον Μασκ, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla και της εταιρείας πυραύλων SpaceX και βέβαια είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, προτίμησε να μεταβεί στο Ακρωτήρι Κανάβεραλ της Φλόριντα την ημέρα που έπρεπε να παρουσιαστεί στη SEC για να καταθέσει, επιλέγοντας να επιβλέψει την εκτόξευση της αποστολής Polaris Dawn του SpaceX.

Ο Ίλον Μασκ δεν παρουσιάστηκε για κατάθεση μετά από εντολή του δικαστηρίου, σχετικά με την έρευνα της ρυθμιστικής αρχής για την εξαγορά του Twitter

Ωστόσο, η SEC επισήμανε ότι ως επικεφαλής τεχνικός διευθυντής της SpaceX, ο Μασκ «σίγουρα γνώριζε ήδη» την προγραμματισμένη εκτόξευση επειδή η εταιρεία το είχε συζητήσει δύο ημέρες νωρίτερα. Πρόσθεσε δε ότι οι ενέργειες του Μασκ παραβίασαν δικαστική απόφαση της 31ης Μαΐου, η οποία κατέστησε υποχρεωτική την κατάθεσή του.

«Η ίδια η δικαιολογία του Ιλον Μασκ είναι αμφιλεγόμενη», υποστήριξε ο δικηγόρος της SEC, Ρόμπιν Άντριους και πρόσθεσεότι «το δικαστήριο πρέπει να καταστήσει σαφές ότι τα “παιχνίδια” και η τακτική καθυστερήσεων του Μασκ πρέπει να σταματήσουν».

Ο Άλεξ Σπίρο, δικηγόρος του Μασκ, χαρακτήρισε τις κυρώσεις «δραστικές» και περιττές, λέγοντας ότι η απουσία του Μασκ από την εκτόξευση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των αστροναυτών και ότι η κατάθεσή του έχει προγραμματιστεί εκ νέου για τις 3 Οκτωβρίου.

Η αποτυχία του Μασκ να καταθέσει στις 10 Σεπτεμβρίου προέκυψε από μια «έκτακτη ανάγκη» που δεν προκάλεσε ο ίδιος και «δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι μια τέτοια έκτακτη ανάγκη θα επαναληφθεί», έγραψε ο Σπίρο.

Εκπρόσωπος της SEC αρνήθηκε να σχολιάσει, αν και η ρυθμιστική αρχή δήλωσε στο δικαστήριο ότι τίποτα δεν αποτρέπει τον Μασκ από το να μην εμφανιστεί στις 3 Οκτωβρίου.

Γιατί ελέγχεται ο Ίλον Μασκ από την SEC

Η SEC διερευνά εάν ο Μασκ παραβίασε τους νόμους περί τίτλων στις αρχές του 2022 όταν άρχισε να συσσωρεύει μετοχές του Twitter.

Ο Μασκ έχει επικριθεί, μεταξύ άλλων από τους μετόχους του Twitter, ότι καθυστέρησε τουλάχιστον 10 ημέρες μέχρι να αποκαλύψει ότι αγόραζε μετοχές του Twitter.

Οι επενδυτές πρέπει να αποκαλύπτουν πότε φτάνουν το 5% της ιδιοκτησίας των εισηγμένων εταιρειών. Ο Μασκ αποκάλυψε τελικά ένα μερίδιο 9,2% στο Twitter και σύντομα προσφέρθηκε να αγοράσει ολόκληρη την εταιρεία.

Τον Ιούλιο, ο Ίλον Μασκ είπε ότι παρανόησε τις απαιτήσεις αποκάλυψης της SEC και ότι «όλες οι ενδείξεις» υποδηλώνουν ότι η καθυστέρησή του ήταν «λάθος».

Η SEC τον μήνυσε τον περασμένο Οκτώβριο αφού έχασε μια προγραμματισμένη κατάθεση στο γραφείο της στο Σαν Φρανσίσκο.

Ο Μασκ ανταπάντησε ότι η SEC προσπαθούσε να τον «παρενοχλήσει» μέσω κλητεύσεων.

Έχει εδώ και καιρό είναι σε αντιδικία με την SEC, ακόμη και μετά την μήνυση του από τη ρυθμιστική αρχή το 2018 για τις αναρτήσεις του στο Twitter σχετικά με την  της Tesla.

Ο Μασκ διευθέτησε αυτήν την αγωγή πληρώνοντας πρόστιμο 20 εκατομμυρίων δολαρίων, συμφωνώντας να ζητήσουν από τους δικηγόρους της Tesla να επανεξετάσουν εκ των προτέρων ορισμένες αναρτήσεις και εγκαταλείποντας τον ρόλο του ως προέδρου της Tesla.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ