Ισραήλ: Ποιος είναι ο σκοτεινός κρυφός στόχος του με τον πόλεμο στον Λίβανο

Ισραήλ: Ποιος είναι ο σκοτεινός κρυφός στόχος του με τον πόλεμο στον Λίβανο

Ένα ενδιαφέρον άρθρο φιλοξενεί το Middle East Eye σχετικά με το γιατί το Ισραήλ κλιμακώνει τώρα τις επιχειρήσεις του στον Λίβανο, με σκληρές, καθημερινές επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ, ενώ παράλληλα συνεχίζει να «σφυροκοπά» την πολύπαθη Γάζα.

Το Ισραήλ δεν έχει κάνει επίσημη ανακοίνωση για τις φονικές εκρήξεις στον Λίβανο

Ο Μοχάμεντ Μουρτάτζα γράφει ότι ενώ η προσοχή του πλανήτη μεταφέρεται στον Λίβανο, το Ισραήλ μπορεί να κυνηγήσει άλλον έναν σκοτεινό στόχο του, να ολοκληρώσει την εθνοκάθαρση της Γάζας.

Αρχικά ο Μουρτάτζα θυμίζει τις τελευταίες εξελίξεις. Αυτή την εβδομάδα ο Λίβανος συγκλονίστηκε από τις φονικές εκρήξεις συσκευών επικοινωνίας των μελών της Χεζμπολάχ. Τουλάχιστον 37 άτομα έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους δύο παιδιά, ενώ χιλιάδες ακόμη είναι οι τραυματίες. Πολλοί από αυτούς είναι σε σοβαρή κατάσταση, έχουν τυφλωθεί ή ακρωτηριαστεί.

Το Ισραήλ δεν έχει αρνηθεί την ευθύνη για τις πρωτόγνωρες αυτές επιθέσεις, ενώ αρκετοί αξιωματούχοι κοντά στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου έχουν υπονοήσει ότι το Τελ Αβίβ βρισκόταν πίσω από αυτές.

Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί μια νέα κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ που υπήρχε ήδη λόγω του πολέμου στη Γάζα. Παρόλο που το μέγεθος της επίθεσης ήταν τεράστιο και απρόβλεπτο, δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει, σημειώνει ο Μουρτάτζα.

Για εβδομάδες, Ισραηλινοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για στρατιωτική παρέμβαση έτσι ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ με ρουκέτες και να εξασφαλιστεί η επιστροφή περισσότερων από 60.000 Ισραηλινών που είχαν εκτοπιστεί από τις εστίες τους στο βόρειο Ισραήλ.

Το σύστημα Iron Dome του Ισραήλ καταρρίπτει ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο.

«Ο χρόνος τελειώνει»

Μια μέρα πριν από τις επιθέσεις, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ είπε σε Αμερικανούς αξιωματούχους ότι «ο χρόνος τελειώνει» για να τερματιστεί η κλιμάκωση με τη Χεζμπολάχ πριν μετατραπεί σε έναν γενικευμένο πόλεμο.

Πραγματικά, λέει ο Μουρτάτζα, αυτή η επίθεση θα μπορούσε να σημάνει την αρχή ενός τέτοιου πολέμου. Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις από τη μεριά του Ισραήλ θα αναγκάσουν τη Χεζμπολάχ να απαντήσει, κάνοντας έναν γενικευμένο πόλεμο το μοναδικό πιθανό αποτέλεσμα.

Την Πέμπτη, το Ισραήλ κλιμάκωσε κι άλλο την επίθεσή του με τον ισχυρότερο βομβαρδισμό στον νότιο Λίβανο από την έναρξη του πολέμου. Μια μαζική αεροπορική επίθεση σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή στη Βηρυτό την Παρασκευή σκότωσε τουλάχιστον 14 ανθρώπους, ανάμεσά τους και παιδιά, καθώς και τον υψηλόβαθμο διοικητή της Χεζμπολάχ, τον Ιμπραχίμ Ακίλ.

Η απειλή του πολέμου, ωστόσο, θα έχει επιπτώσεις πολύ πέρα από τον Λίβανο, σημειώνει ο Μουρτάτζα, καθώς θα στρέψει την προσοχή του κόσμου μακριά από τη Γάζα και θα επιτρέψει στο Ισραήλ να ολοκληρώσει τις μαζικές δολοφονίες και την εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων.

Ο Νετανιάχου ικανοποιεί Μπεν Γκβιρ και Σμότριχ

Η χρονική στιγμή των πρόσφατων προκλήσεων στον Λίβανο ήταν προσεκτικά υπολογισμένη, καθώς η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι περιορισμένη ως προς την ικανότητά της να επηρεάσει το Ισραήλ ώστε να σταματήσει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας – ένα όνειρο για πολλούς Ισραηλινούς αξιωματούχους, σημειώνει ο Μοχάμεντ Μουρτάτζα.

Τον Ιούνιο, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και ο υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριχ, οι οποίοι επανειλημμένα ζήτησαν από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να ταχθεί κατά μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, κάλεσαν για εισβολή στον Λίβανο.

Έναν μήνα αργότερα, ο Σμότριχ το πήγε παραπέρα, ζητώντας την κατάληψη του νότιου Λιβάνου. Με τις ΗΠΑ να απασχολούνται με το «καυτό» θέμα των προεδρικών εκλογών, ο Νετανιάχου εκπληρώνει τις επιθυμίες των Μπεν Γκβιρ και Σμότριχ, λέει ο Μουρτάτζα.

Σε κάθε πιθανό πόλεμο εναντίον του Λιβάνου, το Ισραήλ θα χρησιμοποιούσε πολλές από τις τακτικές που έχει χρησιμοποιήσει στη Γάζα, δηλαδή τη στόχευση πολιτικών υποδομών, τον βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών και την πείνα του πληθυσμού.

Αυτός ο πόλεμος θα τραβούσε αναμφίβολα ευρεία διεθνή προσοχή – όπως θα έπρεπε – λόγω του μεγάλου αριθμού απωλειών μεταξύ των αμάχων που θα υπήρχαν. Ωστόσο, ενώ ο κόσμος εστιάζει στον Λίβανο, το Ισραήλ μπορεί να επιδιώξει έναν άλλο σκοτεινότερο στόχο: την ολοκλήρωση της εθνοκάθαρσης της Γάζας, τονίζει ο Μουρτάτζα.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πλήρης εξάλειψη

Εδώ και μερικούς μήνες, η παγκόσμια προσοχή για τα δεινά της Γάζας έχει ατονήσει, υποστηρίζει ο Μοχάμεντ Μουρτάτζα.

Εάν ξεσπάσει πόλεμος στον Λίβανο, ό,τι έχει απομείνει από την προσοχή προς τη Γάζα θα κατευθυνθεί στον Λίβανο. Αυτή η απόσπαση της προσοχής θα προσφέρει στο Ισραήλ την τέλεια κάλυψη για να συνεχίσει την εκστρατεία του να σκοτώνει, να τραυματίζει, να λιμοκτονεί και να εκτοπίζει τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου και μέσω εγγράφων που διέρρευσαν, είναι προφανές ότι το Ισραήλ στοχεύει να απαλλαγεί για πάντα από τους Παλαιστίνιους στη Γάζα – είτε εξαναγκάζοντάς τους να μεταφερθούν στην Αίγυπτο είτε σκοτώνοντάς τους.

Η εθνοκάθαρση της Γάζας έχει μέχρι στιγμής σκοτώσει επίσημα πάνω από 41.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας. Αλλά μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το The Lancet τον Ιούλιο δείχνει ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών στη Γάζα μπορεί να φτάσει τουλάχιστον τις 186.000.

Μετά από σχεδόν έναν χρόνο πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, οι Παλαιστίνιοι αγωνίζονται να επιβιώσουν από το διαφαινόμενο αποτέλεσμα του στόχου του Ισραήλ – την πλήρη εξάλειψη.

Πρόσφατα, η ισραηλινή κυβέρνηση διόρισε έναν μόνιμο στρατιωτικό διοικητή για τη Γάζα, σηματοδοτώντας τη μακροχρόνια κατοχή ή ακόμη και την προσάρτηση της Λωρίδας.

Τέτοια σχέδια είναι δύσκολο να κρυφτούν υπό τον τωρινό διεθνή έλεγχο. Ένας πόλεμος, όμως, στον Λίβανο θα μπορούσε να στρέψει την προσοχή του κόσμου μακριά από τη Γάζα, ανοίγοντας τον δρόμο στο Ισραήλ να προωθήσει τις γενοκτονικές φιλοδοξίες του στη Γάζα, υποστηρίζει ο Μουρτάτζα.

Διασώστες ψάχνουν στα ερείπια σπιτιού μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Γάζα.

«Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τη Γάζα»

Ο κόσμος έχει ήδη σταματήσει να μιλάει για τους συνεχείς βομβαρδισμούς σχολείων, τις δολοφονίες εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις ή την παρεμπόδιση της παράδοσης βοήθειας, θεωρεί ο ίδιος. Τον Ιούνιο καταγράφηκε  ο χαμηλότερος αριθμός φορτηγών με βοήθεια που εισήλθαν στη Γάζα από τον Οκτώβριο, ένα αρνητικό ρεκόρ που ξεπεράστηκε τον Αύγουστο.

Πριν από τον πόλεμο, η Γάζα χρειαζόταν περίπου 500 φορτηγά με βοήθεια την ημέρα. Τον Αύγουστο, ο ημερήσιος μέσος όρος των φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια ήταν 69 φορτηγά. Αυτή η συστηματική μείωση της βοήθειας δεν είναι τυχαία. Είναι ένα σχέδιο για να σπρώξουν τους Παλαιστίνιους στην Αίγυπτο ή, αν αυτό αποτύχει, να τους πεθάνουν από την πείνα.

Με ένα νέο μέτωπο στον Λίβανο, το σχέδιο αυτό θα εκτελεστεί πλήρως στη Γάζα. Ο στόχος του Ισραήλ για την εθνοκάθαρση της Γάζας παραμένει, και ενώ το φως πρέπει αναμφίβολα να χυθεί στον Λίβανο αν ξεσπάσει πόλεμος, πρέπει επίσης να εμποδίσουμε το Ισραήλ να επιταχύνει τη γενοκτονική του ατζέντα στη Γάζα, υπογραμμίζει ο Μουρτάτζα.

Ο Μοχάμεντ Μουρτάτζα κλείνει το άρθρο του με τρεις εκκλήσεις: Ο αραβικός κόσμος πρέπει να ενωθεί για να αντιταχθεί στη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα και στην επίθεση εναντίον του Λιβάνου. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιβάλει κυρώσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση για τις ενέργειές της. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τη Γάζα γιατί η ιστορία σίγουρα δεν θα το κάνει.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ