Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ αναλαμβάνει την ευθύνη να αναμετριέται στα ίσα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ αναλαμβάνει την ευθύνη να αναμετριέται στα ίσα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Μία κόκκινη πολιτεία στήθηκε για μία ακόμα χρονιά φέτος στο Πάρκο Τρίτση. Και όμως φέτος ήταν διαφορετικά. Ο κόσμος περισσότερος. Η ατμόσφαιρα πιο γιορτινή. Η ανυπομονησία για ένα καλύτερο μέλλον μεγαλύτερη. Το φεστιβάλ της ΚΝΕ – Οδηγητή αυτής της χρονιάς ήταν το 50ο. Το πιο λαμπερό και το πιο γιορτινό.

Οι πιο όμορφες μέρες

«Οι πιο όμορφες μέρες που ονειρευόμαστε θα έρθουν. Η όμορφη κοινωνία που έχουμε ανάγκη θα ’ρθει. Και θα τη φέρουν οι αμέτρητοι αδικημένοι, αυτοί που τώρα μπορεί να μοιάζουν ανήμποροι, αλλά όταν αποφασίσουν να βαδίσουν μπροστά δε θα λογαριάσουν κανέναν και τίποτα και τελικά θα σπάσουν οριστικά τα δεσμά της εκμετάλλευσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σε μία ομιλία που ήταν γιορτινή μεν, είχε όλες τις αιχμές προς την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση δε.

Όπως είπε το Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι τόσο όμορφο «γιατί είναι δεμένο με τους πόθους μας και τον καθημερινό αγώνα μας να ζήσουμε σε μία ολότελα διαφορετική, μια άλλη ανώτερη κοινωνία» και μέσα από αυτό ζούμε «τα καλύτερα μας χρόνια».

Σε όσους αγωνιούν για το αύριο

«Θέλουμε να απευθυνθούμε σε όλους εκείνους που ψάχνουν απαντήσεις για το σήμερα και αγωνιούν για το αύριο.

»Στους εργαζόμενους που βλέπουν τον μισθό να μη φτάνει ούτε για το πρώτο δεκαπενθήμερο, ενώ διαβάζουν ότι οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις πάνε για νέο ρεκόρ κερδοφορίας φέτος, μετά το περσινό των 10,5 δισ.

»Στους βιοπαλαιστές επαγγελματίες και στους αγρότες που αντιμετωπίζουν μόνιμα ζήτημα επιβίωσης εξαιτίας της υπερφορολόγησης, του υπέρογκου κόστους παραγωγής και της “περικύκλωσής” τους από τους μεγάλους ομίλους.

»Στους μαθητές που στοιβάζονται σα σαρδέλες, με τις συγχωνεύσεις, πολλές από τις οποίες ακυρώνονται κάτω από τις αντιδράσεις γονιών – εκπαιδευτικών – μαθητών, στις τάξεις ενός σχολείου που εξοντώνει. Στους φοιτητές που θέλουν πτυχία με αξία, με τους γονείς τους που γονατίζουν από το υπέρογκο κόστος της δήθεν δωρεάν εκπαίδευσης.

»Στις γυναίκες που βιώνουν την πολύμορφη βία, που παλεύουν να τα φέρουν βόλτα με τη δουλειά, ενώ πρώτες επωμίζονται την κρατική ανυπαρξία στην ανατροφή των παιδιών, στη φροντίδα των ηλικιωμένων.

»Στους απόμαχους της δουλειάς, που επειδή η σύνταξη δε φτάνει, τους παρουσιάζουν ως “παροχή”, τη δουλειά ως τα βαθιά γεράματα.

»Σε όλους εκείνους που ζουν από πρώτο χέρι τις οριακές καταστάσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η υγεία, η πρόνοια, το φάρμακο, εξαιτίας της εμπορευματοποίησής τους.

»Σε όλους εκείνους που αντιμετώπισαν για ένα ακόμα καλοκαίρι, ιδιαίτερα στην Ανατολική Αττική, τις συνέπειες της απουσίας μέτρων πρόληψης από τις φωτιές και όλες τις φυσικές καταστροφές, αφού αυτά λογίζονται ως κόστος χωρίς όφελος για το κεφάλαιο και το κράτος του.

»Πίσω από όλα αυτά και πολλά ακόμα προβλήματα, δεν κρύβονται κάποιοι “εξωγενείς παράγοντες”, κάποια “φυσικά φαινόμενα”, κάποια υποτιθέμενη “έλλειψη πόρων” και οι δήθεν “περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες” για τις οποίες τολμά να μιλά η κυβέρνηση της ΝΔ και να σιγοντάρουν οι υπόλοιποι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ.

»Ποιος μπορεί να μιλά για έλλειψη πόρων σε μια κοινωνία με δισεκατομμυριούχους που νοικιάζουν διαστημόπλοια για να φωτογραφηθούν στο διάστημα; Ποιος μπορεί, να μιλά για έλλειψη τεχνικών δυνατοτήτων στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, των μεγάλων τεχνολογικών και επιστημονικών επιτευγμάτων;

»Όλα αυτά φυσικά δεν αξιοποιούνται για την ευημερία του εργαζόμενου ανθρώπου αλλά για την παραπέρα εκμετάλλευση και πολύμορφη υποδούλωσή του στις αξίες και τις ανάγκες του κεφαλαίου. Αντί να μπαίνουν στην υπηρεσία του ανθρώπου, αξιοποιούνται μέσα στον καπιταλισμό, για την επιβολή μεγαλύτερης βαρβαρότητας και καταστροφής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι λαϊκές οικογένειες πληρώνουν

Ο Κουτσούμπας στηλίτευσε την ακρίβεια σημειώνοντας ότι «οι λαϊκές οικογένειες πληρώνουν, ενώ κάποιοι θησαυρίζουν και κανείς δεν απολογείται για τα ψέματα που είπε. Γι’ αυτό τη μία δοξάζουν και βάζουν υπερφίαλους στόχους για την ηλεκτροκίνηση και την άλλη ετοιμάζονται να κλείσουν εργοστάσια της Volkswagen στη Γερμανία, γιατί τελικά “δεν υπάρχει αγορά”, όπως λένε. Και φυσικά, εννοούν, ότι τα κέρδη δεν είναι αυτά που προσδοκούσαν».

Αναρωτήθηκε «ποιος μπορεί να μιλάει για “περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες”, όταν δαπανώνται δισεκατομμύρια για στρατιωτικούς εξοπλισμούς κυρίως για τις πολεμικές ανάγκες του ΝΑΤΟ; Όταν, μάλιστα, τα επόμενα χρόνια θα απογειωθούν, μιας και η στροφή στην πολεμική οικονομία είναι η καινούρια τους γραμμή μήπως και υπάρξει αναθέρμανση επενδύσεων, όπως προβλέπει και το περιβόητο σχέδιο Ντράγκι».

Αναφέρθηκε τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία σημειώνοντας ότι «πληθαίνουν οι αναλύσεις για το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου, λες και είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο».

Η γενοκτονία στην Παλαιστίνη και ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Ενώ έκανε εκτενή αναφορά στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Θέλουμε να συζητήσουμε με όλους όσοι δεν το σηκώνει η καρδιά τους να βλέπουν σε ζωντανή σύνδεση ένα χρόνο τώρα μια πραγματική γενοκτονία, αυτή του λαού του Παλαιστίνης από το κράτος – τρομοκράτη του Ισραήλ, το οποίο με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ βάζουν μπουρλότο στη Μέση Ανατολή, την Ερυθρά Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, για να προωθήσουν τα σχέδιά τους σε μια περιοχή με τεράστια αποθέματα φυσικού πλούτου και από την οποία περνούν οι σημαντικότεροι δρόμοι μεταφοράς εμπορευμάτων και ενέργειας.

»Και βέβαια, δεν θα ρωτήσουμε πού κρύφτηκαν οι τηλεοπτικοί ιεροεξεταστές που απαιτούσαν καταδίκες της Χαμάς από όποιον καταδίκαζε τη γενοκτονία στη Γάζα, τώρα που η σφαγή έχει επεκταθεί στη Δυτική Όχθη, εκεί όπου δεν υπάρχει Χαμάς. Τώρα που έχει ανάψει η φωτιά του πολέμου στον Λίβανο και αλλού. Που το Ισραήλ σκοτώνει, χρησιμοποιώντας ασύμμετρες απειλές και πρακτικές δολοφονίας αμάχων, όπως τώρα στο Λίβανο».

Κυνήγι του κέρδους

Όπως επεσήμανε «όποιο μεγάλο και μικρό πρόβλημα της εποχής και αν εξετάσουμε, θα δούμε ότι από πίσω βρίσκεται το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους που κινεί τα πάντα σε αυτό το σύστημα, οι μεγάλοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και αντιθέσεις, η μοιρασιά της λείας, οι κατευθύνσεις της ΕΕ, η αντιλαϊκή πολιτική των κάθε είδους αστικών κυβερνήσεων».

Η αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία

Ο Κουτσούμπας έστρεψε τα βέλη του και στην «αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία». «Θέλουμε να συζητήσουμε με όλους όσοι αισθάνονται αριστεροί, προοδευτικοί, είναι τίμιοι άνθρωποι και βγάζουν συμπεράσματα, αηδιάζουν από την εικόνα που παρουσιάζουν τα κόμματα της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ. Τίποτα απ’ όλα αυτά, τις ίντριγκες, τους βυζαντινισμούς, τα πισώπλατα μαχαιρώματα, δε θυμίζει πλέον, ό,τι είχαν μάθει να ονομάζουν “αριστερό”» όπως είπε.

Η ακροδεξιά

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ευρώπη και τη στροφή προς την ακροδεξιά, αναφέρθηκε στη Γαλλία, όπου «το περιβόητο “Νέο Λαϊκό Μέτωπο” της σοσιαλδημοκρατίας, έδωσε το φιλί της ζωής στον στριμωγμένο Μακρόν, στηρίζοντας τους υποψηφίους του, ξέπλυνε όλη την αντιλαϊκή πολιτική του, δήθεν για να “φράξει τον δρόμο στη Λεπέν” και τώρα κλαίγονται, που ο Μακρόν τους πέταξε σαν στημένες λεμονόκουπες και διόρισε πρωθυπουργό που έχει τη συναίνεση της Λεπέν. Και εδώ στην Ελλάδα, όλοι εκείνοι που μόλις δυο μήνες πριν, πανηγύριζαν και εγκαλούσαν το ΚΚΕ που δεν κάνει τα ίδια στην Ελλάδα, ως συνήθως είναι τώρα εξαφανισμένοι, έχουν δαγκώσει τη γλώσσα τους».

«Τα ίδια και στη Γερμανία, όπου η ομοσπονδιακή σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και οι αντίστοιχες κρατιδιακές, με τη συμμετοχή μάλιστα και της συστημικής “Αριστεράς”, με την πολιτική τους και ιδιαίτερα με τη στήριξη του Ζελένσκι και την άμεση πολεμική εμπλοκή τους στην Ουκρανία, έχουν ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για να ενισχύονται αντιδραστικές δυνάμεις που μπορούν να δημαγωγούν και να οικειοποιούνται τη δίκαιη λαϊκή δυσαρέσκεια» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μίλησε δε για μία «επικίνδυνη ατζέντα στο μεταναστευτικό, αφού αυτή άλλωστε, εδώ που τα λέμε, είναι η κατασταλτική και ξενοφοβική ατζέντα της ίδιας της ΕΕ, που ανοίγει τη στρόφιγγα, τα σύνορά της, όποτε χρειάζεται φθηνό εργατικό δυναμικό μεταναστών και την κλείνει, όταν μια νέα οικονομική κρίση βρίσκεται ενόψει, όπως τώρα στην Γερμανία και αλλού».

Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό

Σημείωσε ότι το σύστημα αναζητά «έναν πόλο που να είναι διαθέσιμος να παράσχει συναίνεση και πολιτική νομιμοποίηση σε κυβερνητικές αποφάσεις που συνεπάγονται μεγάλο πολιτικό κόστος, είναι όμως απαραίτητες για το σύστημα. Το είδαμε αυτό κατά κόρον την περίοδο της προηγούμενης καπιταλιστικής κρίσης και των μνημονίων και δεν αποκλείεται να το ξαναδούμε άμεσα, στο ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης, μιας πιο γενικευμένης πολεμικής εμπλοκής ή μιας επαίσχυντης διευθέτησης στα ελληνοτουρκικά και στο κυπριακό».

Ευθύνες

Απαντώντας στην κριτική ότι το ΚΚΕ «δεν αναλαμβάνει ευθύνες» ο Κουτσούμπας απάντησε πως «το ΚΚΕ, στην υπερεκατοντάχρονη ιστορία του, πάντοτε ήξερε να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Ποτέ δεν κρύφτηκε, ποτέ δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά για να ριχτεί στη φωτιά της μάχης. Ποτέ δε φοβήθηκε να πάει κόντρα στο ρεύμα για να υπηρετήσει τον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε. Οι κομμουνιστές ποτέ δεν λυπήθηκαν την προσφορά στον λαό και τις θυσίες, ακόμα και την υπέρτατη και ποτέ δεν ζήτησαν προσωπικά ανταλλάγματα».

«Το ΚΚΕ και σήμερα αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες. Αναλαμβάνει την ευθύνη να αποτελεί, μαζί με τον λαό που αγωνίζεται, τη μόνη πραγματική, εργατική-λαϊκή αντιπολίτευση, αυτή που αναμετριέται στα ίσα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε όλα τα μέτωπα. Συγκρούεται και αποκαλύπτει την πολιτική στην οποία όλοι οι άλλοι ομονοούν και ξερογλείφονται για κάποια κοκαλάκια από το τραπέζι της εξουσίας.

»Το ΚΚΕ βρίσκεται παντού! Μέσα και έξω από τη Βουλή, στους χώρους δουλειάς, στους χώρους εκπαίδευσης, στα νοσοκομεία, στις γειτονιές, εκεί όπου τα κοράκια προσπαθούν να ξεσπιτώσουν λαϊκές οικογένειες, στους δρόμους του αγώνα. Αναλαμβάνει την ευθύνη να βρίσκεται με τα μέλη και τα στελέχη του στην πρώτη γραμμή της μάχης για να σώζονται ζωές και περιουσίες, στις πυρκαγιές και στις πλημμύρες, εκεί που το επιλεκτικά ανίκανο κράτος είναι απόν, κάνει πράξη το σύνθημα “μόνο ο λαός σώζει τον λαό”. Αναλαμβάνει την ευθύνη να καλλιεργεί στον λαό αντισώματα στη σαπίλα που προσφέρει απλόχερα το σύστημα, στον άκρατο ατομισμό, τον ρατσισμό, τον σεξισμό, σε κάθε αντιδραστική άποψη που πλασάρεται σαν πρόοδος, να παράγει ένα τεράστιο πολιτιστικό έργο, αποκορύφωμα του οποίου είναι βέβαια το φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Δεν μας τρομάζουν οι ρωγμές του συστήματος

Και κατέληξε σημειώνοντας: «Οι ρωγμές του συστήματος δεν μας τρομάζουν, ούτε τρέχουμε να τις επιδιορθώσουμε. Παλεύουμε για να γίνουν αυτές οι ρωγμές, μεγάλα ρήγματα, μέχρι τη συνολική ανατροπή. Γι αυτό τώρα αναλαμβάνουμε την ευθύνη να κάνουμε το Κόμμα μας ικανό, έτοιμο να ανταποκριθεί στον ρόλο του, στην αποστολή του σε όλες τις συνθήκες, σε κάθε απότομη καμπή της ταξικής πάλης».

Ένα φεστιβάλ ασυμβίβαστο

Ο Γραμματέας της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής από την πλευρά του μίλησε για τον αγώνα και την αλληλεγγύη των λαών που δεν γνωρίζουν σύνορα. Τόνισε ότι το φεστιβάλ είναι η ΚΝΕ και μίλησε για ένα φεστιβάλ ανθεκτικό, ασυμβίβαστο και καινοτόμο.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ