Κρίσιμο τεστ για τον Σολτς οι αυριανές εκλογές στο Βρανδεμβούργο

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Είναι η τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε έναν μήνα και η τελευταία της χρονιάς. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές σε Σαξονία και Θουριγγία, οι αυριανές εκλογές στο Βρανδεμβούργο που είναι προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών, θα είναι κρίσιμο τεστ για τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς. Ωστόσο και η αυριανή μάχη θα δοθεί με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που θέλει την πρωτιά και σε δεύτερο κρατίδιο της Γερμανίας μετά τη Θουριγγία.

Ντίτμαρ Βόιντκε SPD

Ο Ντίτμαρ Βόιντκε, είναι o τρίτος σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου από την επανένωση της Γερμανίας. Κυβερνά επί 11 χρόνια, αλλά αύριο μπορεί να είναι και η τελευταία του ημέρα. Εχει διαμηνύσει ότι θα είναι ξανά πρωθυπουργός μόνον εάν το κόμμα του SPD βγει πρώτο κόμμα από τις αυριανές κάλπες. Αν κερδίσει το AfD, θα παραδώσει τη σκυτάλη σε άλλον να κάνει τις διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης. Ο προεκλογικός αγώνας του Βόιντκε ήταν σταυροφορία κατά του AfD. Mε το δίλημμα «εγώ ή το AfD» ανέβασε τα ποσοστά του SPD στις δημοσκοπήσεις στο 26%. Το ερώτημα είναι αν στο νήμα της κάλπης θα καλύψει τη διαφορά από το AfD. Ο 63χρονος Βόιντκε είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, ήταν από τους υποστηρικτές του Ολαφ Σολτς. Αλλά δεν θέλει να έχει καμία σχέση με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βερολίνου. Διαμήνυσε μάλιστα στον καγκελάριο, ο οποίος μένει στο Πότσνταμ, ότι δεν επιθυμεί καμία κοινή εμφάνιση σε προεκλογική συγκέντρωσή του. Πάντως, από την επιτυχία του Βόιντκε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και το υπόλοιπο της καγκελαρίας του Ολαφ Σολτς.

Χανς – Κρίστοφ Μπερντ AfD

Ο Χανς – Κρίστοφ Μπερντ μπήκε στο AfD το 2018, σε έναν χρόνο έγινε αρχηγός της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Στη διάρκεια της πανδημίας «δεν υπήρξε θεωρία συνωμοσίας που να μην ασπάστηκε και προπαγάνδισε», λέει στους ξένους ανταποκριτές της ένωσης «VAP» ο Μπέντζαμιν Λασίβε, πρόεδρος της ένωσης κοινοβουλευτικών συντακτών του Βρανδεμβούργου. Το AfD Βρανδεμβούργου είναι εξίσου εξτρεμιστικό με το AfD της Θουριγγίας του φασίστα Μπγιόρν Χέκε.

Από το 24% των προηγούμενων εκλογών, το AfD στο μεταξύ κινείται σε ποσοστά γύρω στο 30%. Το πρώτο άλμα ήρθε με την επίθεση του σύρου ισλαμιστή στο Ζόλινγκεν τον Αύγουστο. Βασικός παράγοντας ανόδου είναι το TikTok. «Αν δείτε τα νούμερα του τηλεοπτικού ντιμπέιτ των υποψηφίων, θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι τα παραδοσιακά μέσα, ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδες, αυτά που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Ενα μεγάλο μέρος των πολιτών ενημερώνεται από τα κοινωνικά δίκτυα. Και σε αυτά κυριαρχεί το AfD, με απόσταση από τα άλλα κόμματα», σημειώνει ο Λεσίβε.

Γιαν Ρέντµαν CDU

Ο Γιαν Ρέντμαν, επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, είναι έναν χρόνο πρόεδρος του CDU Βρανδεμβούργου. Είναι ο καλύτερος υποψήφιος που μπορούσε να έχει το CDU, στον προεκλογικό του αγώνα στηρίχθηκε ενεργά από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο του CDU, Φρίντριχ Μερτς. Ωστόσο, δεν άντεξε στην πόλωση που έφερε η καμπάνια του πρωθυπουργού Βόιντκε κατά του AfD. Τα ποσοστά του CDU στις δημοσκοπήσεις είναι μεταξύ 15-16%. Με τη συμμετοχή του εκ νέου σε μία κυβέρνηση συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες και το κόμμα της Βάγκενκνεχτ, που είναι από τα πιθανότερα σενάρια, μπορεί και ο Ρέντμαν να αποκτήσει μεγαλύτερο ειδικό βάρος στο Βρανδεμβούργο για τις επόμενες εκλογές.

Ρόμπερτ Κρούµπαχ BSW

Ο Ρόμπερτ Κρούμπαχ είναι επικεφαλής του κόμματος «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW), που είναι ο νέος παίχτης στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας, και του Βρανδεμβούργου. Ο Κρούμπαχ ήταν επί 40 χρόνια μέλος του SPD, πριν περάσει στο κόμμα που ίδρυσε πριν από μερικούς μόλις μήνες η πρώην σταλινίστρια της «Κομμουνιστικής Πλατφόρμας» της Αριστεράς, Σάρα Βάγκενκνεχτ. Και στην προεκλογική καμπάνια του BSW στο Βρανδεμβούργο κυριαρχούν οι αφίσες της Βάγκενκνεχτ, το νέο κόμμα έχει μόλις 40 κομματικά μέλη, και στις 4 προεκλογικές συγκεντρώσεις κεντρική ομιλήτρια ήταν η Βάγκενκνεχτ. Παρ’ όλα αυτά το κόμμα της παίρνει στις δημοσκοπήσεις μέχρι 14%, έχει αποδεκατίσει την Αριστερά που παίρνει 3-4%, και θα είναι ρυθμιστικός παράγοντας μετεκλογικά για την επόμενη κυβέρνηση στο Πότσνταμ.

Αντιε Τέπφερ Πράσινοι

Μάχη κόντρα στο ρεύμα της εποχής δίνει η επικεφαλής των Πρασίνων, Αντιε Τέπφερ. Τον προεκλογικό της αγώνα στηρίζουν ενεργά με εμφανίσεις τους μεγάλα ονόματα των Πράσινων, όπως ο αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Αλλά δεν αρκεί. Πριν από πέντε χρόνια οι Πράσινοι δεν χρειαζόταν καν προεκλογικό αγώνα. Είχαν το πνεύμα της εποχής με το μέρος τους. Το κίνημα «Fridays For Future» ήταν στα  πάνω του, η Γκρέτα Τούνμπεργκ κυριαρχούσε στα μίντια, οι Πράσινοι μπήκαν στην τοπική Βουλή του Πότσνταμ με σχεδόν 11%. Τώρα οι δημοσκοπήσεις δεν τους δίνουν ούτε τα μισά, με κίνδυνο να μείνουν κάτω από το πλαφόν εκπροσώπησης 5%. «Ηταν μια άλλη εποχή», διαπιστώνει η Αντιε Τέπφερ, δικαιολογώντας εκ των προτέρων τις πικρές απώλειες στις αυριανές εκλογές.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ