Νεκρός το «Νο 2» της Χεζμπολάχ

Αεροπορικό «μπλόκο» για Τελ Αβίβ και Βηρυτό

Περιορίζονται σημαντικά οι πιθανότητες για την αποτροπή ενός γενικευμένου πολέμου στον Λίβανο και για ειρήνευση στη Γάζα μετά τις τελευταίες εξελίξεις, που «σφραγίζονται» από την πυροδότηση χιλιάδων παγιδευμένων βομβητών και συστημάτων ενδοεπικοινωνίας της Χεζμπολάχ από το Ισραήλ, τις απειλές για σκληρά αντίποινα και τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που δέχεται το νότιο τμήμα της χώρας από την Πέμπτη το απόγευμα.

Χθες η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε 150 πυραύλους Κατιούσα προς το έδαφος του Ισραήλ, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις λίγο αργότερα πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού που είχε ως στόχο έναν ανώτατο διοικητή της σιιτικής οργάνωσης, τον Ιμπραΐμ Ακίλ, νούμερο 2 των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ και επικεφαλής της ελίτ μονάδας Radwan. Ο Ακίλ που  σκοτώθηκε μαζί με άλλους 8 διοικητές της Χεζμπολάχ, ήταν επικηρυγμένος από τις ΗΠΑ για 7 εκατομμύρια δολάρια ως ένας από τους υπεύθυνους για τον βομβαρδισμό της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βηρυτό τον Απρίλιο του 1983, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 63 άτομα.

Τώρα η Χεζμπολάχ αναζητά τρόπους να αντεπιτεθεί. Αλλωστε, ο ηγέτης της φιλοϊρανικής οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, φρόντισε να ξεκαθαρίσει στο προχθεσινό διάγγελμά του ότι «το μέτωπο του Λιβάνου με το Ισραήλ θα παραμείνει ανοικτό ως το τέλος της επίθεσης στη Γάζα», ενώ την ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος μοιάζει να έχει αποδεχθεί πλέον ότι είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να υπογραφεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μέχρι το τέλος της θητείας του Τζο Μπάιντεν – έστω κι αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιμένει να αφήνει ανοιχτό το «παράθυρο».

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Wall Street Journal», συγκεκριμένα, ένας από τους αμερικανούς αξιωματούχους που έχουν εμπλακεί ενεργά στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις ισχυρίστηκε πως «δεν υπάρχει άμεση προοπτική συμφωνίας», για να προσθέσει ότι «δεν είμαι βέβαιος εάν αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή». Την εκτίμηση ήρθε να επιβεβαιώσει και ένα στέλεχος αραβικού καθεστώτος της περιοχής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο τώρα (…) Ολοι βρίσκονται σε στάση αναμονής μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων θα καθορίσει τι θα μπορούσε να συμβεί υπό την επόμενη κυβέρνηση».

Τα αίτια της απαισιοδοξίας. Οπως τονίζουν άλλες πηγές από την Ουάσιγκτον, η απαισιοδοξία που κυριαρχεί όσον αφορά τη Γάζα – κατ’ επέκταση δε και τον Λίβανο – εδράζεται σε δύο κυρίως σημεία: αφενός, στον αριθμό των παλαιστίνων κρατουμένων που πρέπει να ανταλλαγούν με τους εναπομείναντες ισραηλινούς ομήρους και, αφετέρου, στη στενή σχέση ανάμεσα σε Χαμάς και Χεζμπολάχ, η οποία δεν επιτρέπει στην πρώτη να υπογράψει κάποια συμφωνία στη συγκεκριμένη συγκυρία, καθώς η δεύτερη έχει προαναγγείλει ότι θα απαντήσει στο χτύπημα στο Ισραήλ και ετοιμάζεται για πόλεμο.

Σε αυτό το φόντο και καθώς σε δύο εβδομάδες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την επιδρομή της 7ης Οκτωβρίου που πραγματοποίησαν η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις στο έδαφος του Ισραήλ, είναι προφανές ότι κάθε έκκληση ή προσπάθεια για εκτόνωση της έντασης και στα δύο μέτωπα πέφτει στο κενό. Κάτι που ισχύει τόσο για τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τους πολίτες του Λιβάνου επέμεινε πως «υπάρχει διπλωματική οδός» και ο πόλεμος «δεν είναι αναπόφευκτος», όσο και για την ειρηνευτική δύναμη που διατηρεί ο ΟΗΕ στον Νότιο Λίβανο, που κάλεσε όλες τις πλευρές να σεβαστούν τα σύνορα.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι οι πληροφορίες έκαναν λόγο για συνέχιση των σφοδρών βομβαρδισμών και των συγκρούσεων σε όλα τα μήκη και πλάτη της Λωρίδας της Γάζας, αποδεικνύοντας ότι παρά τα ισχυρά πλήγματα που έχει δεχθεί από το Ισραήλ, η Χαμάς εξακολουθεί να διατηρεί αξιόμαχες δυνάμεις στην περιοχή.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ