“Όνειδος” για τη διεθνή κοινότητα η κατοχή της Κύπρου

"Όνειδος" για τη διεθνή κοινότητα η κατοχή της Κύπρου

Το μήνυμα ότι οι Έλληνες όχι μόνο “δεν ξεχνούν”, αλλά αγωνίζονται για την επίλυση του Κυπριακού, έστειλε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, στην ομιλία του στην ημερίδα με θέμα “50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου. Που βρισκόμαστε και ποιες οι προοπτικές μιας λύσης;”, που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη, το τοπικό παράρτημα της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού.

Όπως είπε, χρέος μας είναι όχι μόνο να μην ξεχνάμε, αλλά πάνω από όλα να αγωνιζόμαστε να περάσει το μήνυμα ότι “μέχρι να φύγει ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης από την Κύπρο, δεν μπορεί ο Έλληνας να ησυχάσει”. “Χρωστάμε την λευτεριά στην Κύπρο, να αγωνιστούμε για να της την προσφέρουμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών μίλησε για “όνειδος που κουβαλάει στην πλάτη της η διεθνής κοινότητα”, καθώς επιτρέπει την παράνομη κατοχή μεγάλου μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε, δε, ότι οι εκδηλώσεις για το Κυπριακό πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για “αφύπνιση της συνείδησής μας” να δείξουν τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα και η πολιτισμένη ανθρωπότητα που, όπως ανέφερε, “αλληθωρίζει επικίνδυνα”.

“Χρέος όλων των Ελλήνων είναι να μην ξεχνάμε τα αδέλφια μας στην Κύπρο, τι συμβαίνει ακόμα εκεί”, υπογράμμισε ο κ. Γκιουλέκας.

Την ανάγκη η λύση του Κυπριακού να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας της ΕΕ και στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισήμανε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιάννης Αντωνίου.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο χρόνος που έχει παρέλθει από την τουρκική εισβολή λειτουργεί αρνητικά και ενθαρρύνει εκείνους που επιθυμούν τη διατήρηση του στάτους κβο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι “το στάτους κβο δεν μπορεί να είναι λύση” και ότι “το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας δεν μπορεί να βασιστεί σε μια παγιωμένη, αλλά ρευστή κατάσταση”.

Ο κ. Αντωνίου υπογράμμισε τη στήριξη της Κύπρου από την Ελλάδα, η οποία “διαχρονικά αποτελεί σταθερό σύμμαχο. Αναφέρθηκε, ακόμη και στη συμπλήρωση των 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα “για την συνεισφορά της στην εθνική επιτυχία”.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε συγκινημένος γιατί μεταξύ των φωτογραφιών των αγνοούμενων της εισβολής που προβλήθηκαν ήταν και αυτή του αδελφού του πατέρα του. Όπως είπε, τον Φεβρουάριο, εντοπίστηκαν τα οστά του και η οικογένεια του τον κήδεψε με τιμές ήρωα.

Στην ημερίδα που ήταν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μίλησε και ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Μιλτιάδης Σαρηγιαννίδης.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, ο αντιπεριφειάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη, Χρήστος Μήττας, ο πρόεδρος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού, υποστράτηγος ε.α. Ιωάννης Δεβούρος, ο πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος ε.α., Νικόλαος Γκόνης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βορειοελλαδιτών Πολεμιστών ΕΛΔΥΚ, Αθανάσιος Στάικος.

To “παρών” έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Ευθυμίου,  Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, Φάνης Παπάς, ο πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, ο συντονιστής Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παπαγεωργίου, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, κυπριακών συλλόγων και άλλων φορέων.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ