Ποιος έφτιαξε τον «Δούρειο Ιππο»;

Ποιος έφτιαξε τον «Δούρειο Ιππο»;

Oι βομβητές άρχισαν να ηχούν λίγο μετά τις 3.30 το απόγευμα την Τρίτη στον Λίβανο, ειδοποιώντας στελέχη της Χεζμπολάχ για ένα μήνυμα από την ηγεσία τους. Ομως τα μηνύματα ήρθαν από αλλού. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τον ήχο των ειδοποιήσεων ακολούθησαν ήχοι από εκρήξεις και κραυγές πόνου σε σπίτια, δρόμους, καταστήματα σε όλο τον Λίβανο. Μέχρι το τέλος της ημέρας, τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 3.000 τραυματίστηκαν, πολλοί από αυτούς ακρωτηριάστηκαν. Και την επόμενη μέρα, άλλοι 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν όταν οι φορητοί ασύρματοι στον Λίβανο άρχισαν επίσης να εκρήγνυνται μυστηριωδώς. Ο «Δούρειος Ιππος» είχε αποτέλεσμα.

Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τον ρόλο του στην επίθεση, αλλά πολλοί νυν και πρώην αξιωματούχοι της άμυνας και των πληροφοριών που ενημερώθηκαν για την επίθεση δήλωσαν βέβαιοι στους «New York Times» και στους «Financial Times» ότι οι Ισραηλινοί κρύβονταν από πίσω, περιγράφοντας την επιχείρηση ως περίπλοκη και μακρά σε εξέλιξη. Χθες το Reuters αποκάλυψε ότι η Χεζμπολάχ παρέδιδε στα μέλη της τους νέους βομβητές, λίγες ώρες πριν απ’ την ανατίναξη χιλιάδων συσκευών, παρότι είχαν σκαναριστεί για τον εντοπισμό απειλών.

Ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ, είναι εδώ και καιρό ευάλωτες στις ισραηλινές επιθέσεις που χρησιμοποιούν εξελιγμένες τεχνολογίες. Για παράδειγμα, το 2020, το Ισραήλ δολοφόνησε τον κορυφαίο πυρηνικό επιστήμονα του Ιράν χρησιμοποιώντας ένα ρομπότ υποβοηθούμενο από τεχνητή νοημοσύνη που ελέγχεται εξ αποστάσεως μέσω δορυφόρου. Το Ισραήλ έχει επίσης χρησιμοποιήσει το hacking για να ανακόψει την πυρηνική ανάπτυξη του Ιράν. Στόχος τώρα της Μοσάντ, λένε γνωρίζοντες στους «New York Times», ήταν να εισάγουν στον εχθρό έναν «σύγχρονο Δούρειο Ιππο», τον οποίο ο εχθρός θα έφερνε οικειοθελώς στο σπίτι του, αγνοώντας τον κίνδυνο που κρύβεται μέσα του. «Μια επανάληψη, τον 21ο αιώνα, του τεχνάσματος που επινόησε ο Οδυσσέας πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια για να νικήσει τους Τρώες, στην Ιλιάδα του Ομήρου».

Τους προηγούμενους μήνες στον Λίβανο, καθώς το Ισραήλ επέλεγε ανώτερους κομάντος της Χεζμπολάχ για στοχευμένες δολοφονίες, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ  Χασάν Νασράλα κατέληξε σε ένα συμπέρασμα: Αν το Ισραήλ πήγαινε στην υψηλή τεχνολογία, η Χεζμπολάχ θα επέστρεφε στην παλιά. «Με ρωτάτε πού είναι ο πράκτορας», είπε ο Νασράλα στους οπαδούς του σε τηλεοπτική ομιλία τον Φεβρουάριο. «Σας λέω ότι το τηλέφωνο στα χέρια σας, στα χέρια της γυναίκας σας και στα χέρια των παιδιών σας είναι ο πράκτορας του εχθρού. Θάψτε το. Βάλτε το σε ένα σιδερένιο κουτί και κλειδώστε το».

Για χρόνια πίεζε ώστε η Χεζμπολάχ να επενδύσει αντ’ αυτού σε τηλεειδοποιητές, οι οποίοι παρ’ όλες τις περιορισμένες δυνατότητές τους θα μπορούσαν να λαμβάνουν δεδομένα χωρίς να δίνουν την τοποθεσία ενός χρήστη ή άλλες κρίσιμες  πληροφορίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Οι αξιωματούχοι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών είδαν μια ευκαιρία. Αρκετά χρόνια πριν ο Νασράλα αποφασίσει να επεκτείνει τη χρήση βομβητών, το Ισραήλ είχε βάλει σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την ίδρυση μιας εταιρείας-κέλυφος που παρουσιαζόταν ως διεθνής παραγωγός βομβητών.

Κατά τα φαινόμενα, η BΑC Consulting ήταν μια εταιρεία με έδρα την Ουγγαρία που είχε συμβόλαιο για την παραγωγή των συσκευών για λογαριασμό μιας ταϊβανέζικης εταιρείας, της Gold Apollo. Η BAC δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2022  από την Κριστιάνα Ροζάρια Μπάρσονι – Αρκιντιάκονο, 49 ετών, που διαθέτει διδακτορικό από το UCL στη σωματιδιακή φυσική, ενώ έχει σπουδάσει και σε άλλα ελίτ ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως το Soas και το London School of Economics. Δεν είναι σαφές, γράφει η «Repubblica», πώς ή γιατί μια επιστήμονας με μεγάλη εξειδίκευση στην κλιματική αλλαγή, τη σωματιδιακή φυσική και την παγκόσμια οικονομία θα πουλούσε βομβητές από την Ταϊβάν σε λιβανέζους αγοραστές.

H ΒAC στην πραγματικότητα ήταν μέρος ενός ισραηλινού σχεδίου, σύμφωνα με τρεις αξιωματικούς των πληροφοριών. Είπαν ότι τουλάχιστον δύο άλλες εταιρείες κελύφη δημιουργήθηκαν επίσης για να κρύψουν τις πραγματικές ταυτότητες των ανθρώπων που δημιούργησαν τους βομβητές: αξιωματικούς των ισραηλινών πληροφοριών. Στην υπόθεση ενεπλάκη και η βουλγάρικη εταιρεία Norta Global Ltd από την οποία πέρασαν 1,6 εκατ. ευρώ που πλήρωσε η Χεζμπολάχ για τους βομβητές. Ιδρυτής της είναι ο Ινδός Ρινσόν Ζοζέ που ζει στη Νορβηγία, αλλά τώρα βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η BAC ανέλαβε απλούς πελάτες, για τους οποίους παρήγαγε μια σειρά απλών τηλεειδοποιητών. Αλλά ο μόνος πελάτης που είχε πραγματικά σημασία ήταν η Χεζμπολάχ και οι βομβητές της δεν ήταν καθόλου συνηθισμένοι. Κατασκευασμένοι χωριστά, περιείχαν μπαταρίες δεμένες με το εκρηκτικό PETN. Οι τηλεειδοποιητές ξεκίνησαν να αποστέλλονται στον Λίβανο το καλοκαίρι του 2022 σε μικρούς αριθμούς, αλλά η παραγωγή αυξήθηκε γρήγορα αφού ο Νασράλα κατήγγειλε τα κινητά τηλέφωνα.

Μερικοί από τους φόβους του αρχηγού της Χεζμπολάχ υποκινήθηκαν από αναφορές από συμμάχους ότι το Ισραήλ είχε αποκτήσει νέα μέσα για να χακάρει τηλέφωνα, ενεργοποιώντας μικρόφωνα και κάμερες εξ αποστάσεως για να κατασκοπεύσει τους ιδιοκτήτες τους. Σύμφωνα με αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, το Ισραήλ είχε επενδύσει εκατομμύρια στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της ενημερώθηκαν ότι καμία επικοινωνία μέσω κινητού τηλεφώνου – ακόμα και κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων – δεν ήταν πλέον ασφαλής. Ο Νασράλα, λοιπόν, διέταξε τα στελέχη της οργάνωσης να έχουν πάνω τους βομβητές διαρκώς που θα χρησιμοποιούντο για να τους ενημερώσουν που πρέπει να πάνε σε περίπτωση πολέμου.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι αποστολές τηλεειδοποιητών στον Λίβανο αυξήθηκαν, με χιλιάδες να φτάνουν στη χώρα και να διανέμονται μεταξύ αξιωματικών της Χεζμπολάχ και των συμμάχων τους. Για τη Χεζμπολάχ ήταν ένα αμυντικό μέτρο, αλλά στο Ισραήλ, οι αξιωματικοί των πληροφοριών αναφέρονταν στους βομβητές ως «κουμπιά» που μπορούσαν να πατηθούν την κατάλληλη στιγμή. Η στιγμή, όπως φαίνεται, ήρθε την Τρίτη. Για να πυροδοτήσουν τις εκρήξεις οι Ισραηλινοί έστειλαν ένα μήνυμα στα αραβικά που φαινόταν σαν να προερχόταν από την ηγεσία της Χεζμπολάχ.

Δευτερόλεπτα αργότερα, ο Λίβανος βρισκόταν σε χάος. Την Τετάρτη, καθώς χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στα νότια προάστια της Βηρυτού για να παρακολουθήσουν την κηδεία για τέσσερις ανθρώπους που σκοτώθηκαν στις εκρήξεις, το χάος ξέσπασε εκ νέου: Σημειώθηκαν και άλλες εκρήξεις, αυτή τη φορά σε φορητούς ασύρματους. Για τους Λιβανέζους ήταν η επιβεβαίωση ότι τώρα  ζουν σε έναν κόσμο στον οποίο οι πιο συνηθισμένες συσκευές επικοινωνίας μπορούν να μετατραπούν σε όργανα θανάτου.

Μια γυναίκα, η Ουμ Ιμπραΐμ, σταμάτησε μια δημοσιογράφο στη μέση της σύγχυσης και παρακάλεσε να χρησιμοποιήσει ένα κινητό τηλέφωνο για να τηλεφωνήσει στα παιδιά της. Τα χέρια της έτρεμαν, πληκτρολόγησε έναν αριθμό και μετά ούρλιαξε μια οδηγία: «Κλείστε τα τηλέφωνά σας τώρα!».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ