Qualcomm: Πρόταση εξαγοράς στην Intel – Τι θα σήμαινε για τον τεχνολογικό κλάδο –

Intel: Η μετοχή της κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 50 ετών

Μια συμφωνία που, εάν ολοκληρωθεί, θα είναι κάνει πραγματικό… κρότο στην αγορά είναι αυτή που επιδιώκει η Qualcomm προσεγγίζοντας την Intel η οποία αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην 50ετή ιστορία της.

Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, η Qualcomm προσέγγισε την Intel με μια -προφανώς σωτήρια- πρόταση εξαγοράς για την εταιρεία με χρηματιστηριακή αξία 90 δισ. δολαρίων.

Intel: Καθησυχαστικός ο Σολτς για την επένδυση στη Γερμανία – Ερωτήματα με την διετή αναβολή

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η συμφωνία για την ώρα απέχει πολύ από το να κλείσει. Ακόμα κι αν η Intel είναι θετική, μια συμφωνία αυτού του μεγέθους είναι βέβαιο ότι θα ενέπιπτε σε αντιμονοπωλιακό έλεγχο, αν και είναι επίσης πιθανό να είναι θεωρείται ευκαιρία για την ενίσχυση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, η Qualcomm θα μπορούσε να πουλήσει μέρος των περιουσιακών στοιχείων της Intel, ώστε το μέγεθος που θα προκύψει από την εξαγορά να μην ξεφεύγει από τους κανόνες ανταγωνισμού.

Η Intel, που υπήρξε η πιο εταιρεία τσιπ με τη μεγαλύετρη αξία παγκοσμίως, είδε τη μετοχή της να βυθίζεται κατά 60% πριν γίνει γνωστή η προσέγγιση από την Qualcomm. Μόλις το 2020, η εταιρεία είχε αγοραία αξία πάνω από 290 δισεκατομμύρια δολάρια. Την Παρασκευή, μόλις έγινε γνωστή η πρόταση, η μετοχή ανέβηκε περισσότερο από 3%.

Η μετοχή της Qualcomm, η οποία έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 185 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έκλεισε με πτώση περίπου 3%, αντανακλώντας προφανώς τους κινδύνους που διακρίνουν οι επενδυτές πίσω από μια τέτοια εξαγορά, έχοντας μέχρι την προηγούμενη ημέρα καταγράψει άνοδο σχεδόν 17% από την αρχή του χρόνου.

Η πολλαπλή σημασία της συμφωνίας

Η Qualcomm είναι κορυφαίος προμηθευτής τσιπ για smartphone, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διαχειρίζονται τις επικοινωνίες μεταξύ τηλεφώνων και πύργων κινητής τηλεφωνίας. Είναι ένας από τους πιο κρίσιμους προμηθευτές για τα iPhone της Apple, μεταξύ μιας σειράς άλλων συσκευών.

Μια συμφωνία θα διεύρυνε σημαντικά την αγορά της Qualcomm, συμπληρώνοντας την επιχειρηματική της δραστηριότητα στα τσιπ κινητών τηλεφώνων με τα αντίστιχα της Intel που είναι πανταχού παρόντα σε προσωπικούς υπολογιστές και διακομιστές.

Όπως μεγάλο μέρος της βιομηχανίας, η Qualcomm δεν κάνει τη δική της παραγωγή chip. Αναθέτει την παραγωγή σε συνεργάτες όπως η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., η οποία κατασκευάζει επίσης τσιπ για την Nvidia Corp. και την Advanced Micro Devices Inc.

Η εξαγορά της Intel θα μπορούσε ενδεχομένως να παράσχει στην Qualcomm πρόσβαση στη δική της παραγωγή στις ΗΠΑ, καθώς και να της εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη μάρκα στην αγορά για υπολογιστές και παραδοσιακούς υπολογιστές διακομιστή.

Τόσο η Intel όσο και η Qualcomm είναι εθνικοί πρωταθλητές στις ΗΠΑ, καθώς η παραγωγή τσιπς πολιτικοποιείται ολοένα και περισσότερο. Η Intel ετοιμάζεται να λάβει έως και 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια πιθανών επιχορηγήσεων για εργοστάσια στις ΗΠΑ.

Η Qualcomm, με επικεφαλής τον CEO, είχε συνεργαστεί με την Intel για να κατασκευάσει τα τσιπ της στα εργοστάσια της δεύτερης. Αλλά η Qualcomm σταμάτησε την προσπάθεια εν μέσω τεχνικών σφαλμάτων, ανέφερε η WSJ πέρυσι.

Η Intel

Η προσέγγιση της Qualcomm συμπίπτει με την επί τρία χρόνια προσπάθεια ανάκαμψης της Intel υπό τον CΕΟ Pat Gelsinger, η οποία δεν έχει ακόμη αποφέρει σημαντικούς καρπούς.

Τον Αύγουστο, μετά από μια τριμηνιαία έκθεση, η Intel ανακοίνωσε ότι θα προχωρούσε σε χιλιάδες απολύσεις και σε παύση πληρωμής μερισμάτων, σε μια ευρύτερη προσπάθεια εξοικονόμησης κόστους.

Ο Gelsinger παρουσίασε τον περασμένο μήνα έναν οδικό χάρτη για τη μείωση του κόστους κατά περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025, καθώς η εταιρεία ανέφερε ζημία 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με κέρδη 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα.

Μόλις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Intel έκανε γνωστό μεταξύ άλλων ότι θα διαχωρίσει περαιτέρω τις δραστηριότητες κατασκευής και σχεδιασμού τσιπ, θα μεταθέσει κατά 21 χρόνια την επένδυση στη Γερμανία και την Πολωνία και θα θέσει σε αναμονή μια μονάδα παραγωγής στη Μαλαισία έως ότου επανέλθει η ζήτηση.

Η Intel νωρίτερα φέτος άρχισε να αναφέρει ξεχωριστά οικονομικά αποτελέσματα των παραγωγικών της δραστηριοτήτων, τα οποία πολλοί επενδυτές ερμύνευσαν ως προοίμιο για μια πιθανή διάσπαση της εταιρείας.

Ορισμένοι αναλυτές έχουν υποστηρίξει ότι η Intel πρέπει να χωριστεί στα δύο, αντικατοπτρίζοντας μια στροφή στη βιομηχανία προς την εξειδίκευση, είτε στο σχεδιασμό chip είτε στην κατασκευή chip.

Ωστόσο, η άμεση διάσπαση μπορεί να μην είναι δυνατή, δήλωσε η αναλύτρια της Bernstein Research Stacy Rasgon σε πρόσφατο σημείωμά της. Ο κατασκευαστικός βραχίονας της Intel είναι ζημιογόνος και δεν έχει κερδίσει ισχυρή έλξη σε πελάτες εκτός από την ίδια την Intel από τότε που ο Gelsinger άνοιξε τα εργοστάσια σε εξωτερικούς σχεδιαστές chip πριν από τρία χρόνια.

Ο Gelsinger έχει διπλασιάσει τις εργοστασιακές φιλοδοξίες της εταιρείας, περιγράφοντας δαπάνες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή νέων εργοστασίων στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια.

Ιστορική συμφωνία

Δεδομένης της αγοραίας αξίας της Intel, μια επιτυχημένη εξαγορά ολόκληρης της εταιρείας θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη συμφωνία συγχωνεύσεων και εξαγορών τεχνολογίας όλων των εποχών, ξεπερνώντας την εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft, ύψους 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πάντως, η WSJ σημειώνει ότι τα προβλήματα της Intel δεν θα λυθούν με την εξαγορά της Qualcomm. Ο επίδοξος μνηστήρας επίσης δεν έχει εμπειρία στον χειρισμό της κατασκευής ή στην επιστήμη πίσω από την τεχνολογία παραγωγής αιχμής – έναν τομέα όπου η TSMC υπερέχει.

Η Qualcomm ενεπλάκη σε ένα αμφιλεγόμενο έπος εξαγοράς πριν από περισσότερα από έξι χρόνια, όταν η Broadcom Inc. προσπάθησε να εξαγοράσει την εταιρεία. Η Broadcom αποχώρησε από την προσφορά αφότου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπλόκαρε τη συμφωνία, επικαλούμενος κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ