Τσιπ: Η Ampere ψάχνει αγοραστή – Ο ρόλος της Oracle –

Τσιπ: Η Ampere ψάχνει αγοραστή - Ο ρόλος της Oracle - Οικονομικός Ταχυδρόμος

Η Ampere Computing είναι μια αμερικανική εταιρεία σχεδιασμού ημιαγωγών με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια που αναπτύσσει επεξεργαστές για διακομιστές που λειτουργούν σε περιβάλλοντα μεγάλης κλίμακας. Ιδρύθηκε το 2017 από την Ρενέ Τζέιμς.

Τώρα, η Ampere Computing, που υποστηρίζεται από την Oracle του Λάρι Έλισον, διερευνά πιθανή πώληση, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος που μίλησαν στο Bloomberg.

Oracle: «Τσουχτερός» διακανονισμός $115 εκατ. σε υπόθεση προσωπικών δεδομένων

Η εταιρεία σχεδιασμού τσιπ συνεργάζεται με έναν οικονομικό σύμβουλο τους τελευταίους μήνες για να τονώσει το ενδιαφέρον για την εξαγορά, είπαν οι πηγές ανώνυμα. Η Ampere με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με έναν μεγαλύτερο παράγοντα του κλάδου σχετικά με μια πιθανή συναλλαγή, ανέφεραν τα ίδια άτομα.

Η αρχική δημόσια προσφορά μπήκε στο συρτάρι

Η κίνηση υποδηλώνει ότι η Ampere δεν βλέπει εύκολο τρόπο να φτάσει σε εισαγωγή στο χρηματιστήριο. Αν και η εταιρεία αναμένεται να επωφεληθεί από τη συνεχιζόμενη φρενίτιδα AI, η αγορά έχει γίνει πιο ανταγωνιστική, με αρκετές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να σπεύδουν να αναπτύξουν μόνες τους τα ίδια είδη τσιπ που κατασκευάζει η Ampere.

Οι συζητήσεις της Ampere συνεχίζονται και θα μπορούσε να επιλέξει να παραμείνει ανεξάρτητη, είπε τα άτομα. Αν και δεν επιδιώκει πλέον μια δημόσια εγγραφή στο εγγύς μέλλον, η εταιρεία δεν έχει αποκλείσει κάτι τέτοιο στο μέλλον, πρόσθεσαν.

Η Ampere, η οποία σχεδιάζει ημιαγωγούς που χρησιμοποιούν τεχνολογία της Arm Holdings, είχε αποτιμηθεί σε 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε προτεινόμενη επένδυση μειοψηφίας από την ιαπωνική SoftBank Group το 2021, ανέφερε τότε το Bloomberg News.

Υποδομή AI

Μια συμφωνία για την Ampere, της οποίας οι πρώτοι υποστηρικτές περιλαμβάνουν επίσης την Carlyle Group, θα έρθει καθώς οι εταιρείες τσιπ θέλουν μεγαλύτερο μερίδιο των δισεκατομμυρίων δολαρίων που διατίθενται σε έργα που υποστηρίζουν την ανάπτυξη υποδομής AI.

Θα σήμαινε επίσης κάτι σαν αναχώρηση για την ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Ρενέ Τζέιμς, πρώην στέλεχος της Intel. Η εταιρεία δήλωσε τον Απρίλιο του 2022 ότι είχε καταθέσει εμπιστευτικά για μια δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ, σε μια εποχή που τέλειωνε η τηλεργασία που προκάλεσε η πανδημία και η ζήτηση για τσιπ αυξανόταν.

Η Ampere ανακοίνωσε ότι ορισμένοι από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft και της Google, χρησιμοποιούν τα τσιπ της. Όμως, όπως όλες οι εταιρείες τσιπ που ανταγωνίζονται για παραγγελίες από τους μεγαλύτερους αγοραστές τσιπ για κέντρα δεδομένων, βρίσκονται επίσης σε ανταγωνισμό με τις εσωτερικές προσπάθειες ανάπτυξης τσιπ αυτών των επιχειρήσεων που θέλουν να εξαρτώνται λιγότερο από εξωτερικούς προμηθυτές.

Αυτή η ένταση πιθανότατα σημαίνει ότι η Oracle θέλει να έχει λόγο για το μέλλον της Ampere, καθώς η προσπάθεια υπολογισμού νέφους της πρώτης ήταν ο κύριος υποστηρικτής των τσιπ της pere. Πελάτες όπως η Uber Technologies χρησιμοποιούν διακομιστές της Oracle Cloud που βασίζονται σε τσιπ της Ampere.

Βιομηχανική αναδιάρθρωση

Ενώ υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για τον έλεγχο βασικών στοιχείων καθώς η βιομηχανία των κέντρων δεδομένων αναδιαρθρώνεται για την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, η Ampere, όπως και οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της Intel και Advanced Micro Devices, πρέπει να ανταποκριθεί στη μετατόπιση των δαπανών μακριά από τις κεντρικές μονάδες επεξεργαστή ή CPU, προς τα τσιπ επιτάχυνσης της Nvidia Corp.

Η Τζέιμς υποστήριξε ότι, μακροπρόθεσμα, η τεχνολογία της Ampere θα κερδίσει επειδή είναι πιο ενεργειακά αποδοτική από ανταγωνιστικά προϊόντα σε μια εποχή που οι προϋπολογισμοί ενέργειας των κέντρων δεδομένων αυξάνονται.

Η Ampere ανακοίνωσε πιο ικανά προϊόντα που πιστεύει ότι θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη πελατειακή βάση. Τα νέα προϊόντα κατασκευάζονται με την τελευταία τεχνολογία παραγωγής της Taiwan Semiconductor Manufacturing και διαθέτουν περισσότερους από 500 πυρήνες, τα μέρη ενός τσιπ που χειρίζονται την επεξεργασία.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ