Εκλογές στο Βρανδεμβούργο: Οριακό προβάδισμα για το SPD πάνω από το 30% το ακροδεξιό AfD

Εκλογές στο Βρανδεμβούργο: Οριακό προβάδισμα για το SPD πάνω από το 30% το ακροδεξιό AfD

Οριακό προβάδισμα (31%) και ανατροπή των δημοσκοπήσεων, δίνει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) η πρόβλεψη αποτελέσματος του καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD για τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο.

Δεύτερη δύναμη αναδεικνύεται μόλις μία μονάδα πίσω η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), ενώ ακολουθούν με 12% το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και η νεοσύστατη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW).

Κανένας λόγος για πανηγυρισμούς για την Χριστιανοδημοκρατική αντιπολίτευση (CDU) του Φρίντριχ Μερτς, αφού το αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο κρατίδιο είναι μόλις 11,5%, περίπου τρεισίμιση μονάδες κάτω, σε σχέση με το 2019.

Οριακά στην τρίτη θέση μπορεί να βρεθεί η πρωτοεμφανιζόμενη Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ με 12%, που ουσιαστικά οδηγεί σε εξαέρωση την Αριστερά, η οποία χάνει περίπου επτά μονάδες και μένει με 4% κάτω από το εκλογικό «σκαλοπάτι» για είσοδο στο τοπικό κοινοβούλιο. Μείωση στο μισό των δυνάμεων τους έχουν υποστεί και οι Πράσινοι με 4,5%, ενώ αμελητέα, όπως και στην υπόλοιπη ανατολική Γερμανία είναι τα ποσοστά των Φιλελευθέρων με 1,8%.

Τα παραπάνω νούμερα έδωσε η άμεση πρώτη εκτίμηση του δεύτερου γερμανικού καναλιού ZDF. Τα αντιστοιχα νούμερα του δικτύου  ARD είναι ως εξής:

SPD: 31%, AfD:30 %, CDU: 12, BSW: 12, Πράσινοι: 5%, die Linke: 3%

Με άλλα λόγια μάχη αναμένεται για την τρίτη θέση, ενώ οι Πράσινοι θα πρέπει να περιμένουν ακόμα για να δουν αν θα μπουν τελικά στη Βουλή ξεπερνώντας το εκλογικό σκαλοπάτι.

H συμμετοχή ήταν εντυπωσιακά υψηλή και εδώ με 74%, όπως είχε συμβεί και στην Σαξονία και στην Θουριγγία, δείγμα της έντονης πόλωσης που προκάλεσε η επικέντρωση σε θέματα, όπως η μετανάστευση και η «εμπλοκή» της Γερμανίας στον πόλεμο της Ουκρανίας, που κάθε άλλα παρά δημοφιλής είναι στα ανατολικά της χώρας.

Ανακούφιση στην καγκελαρία

Το αποτέλεσμα αυτό δεν αφαιρεί πλήρως την πίεση για τον καγκελάριο Σολτς μετά από τα κακά αποτελέσματα σε Σαξονία και Θουριγγία. Ερχεται επίσης στο τέλος μιας εβδομάδας με μαζεμένες αρνητικές ειδήσεις από τον χώρο της οικονομίας, όπως η αναβολή της δημιουργίας ενός μεγάλου εργοστασίου της αμερικάνικής Intel στο Μαγδεμβούργο και οι φήμες για μαζικές απολύσεις της Volkswagen στα εργοστάσια της Γερμανίας. Τον γλυτώνει ωστόσο από την γεύση μιας ακόμα ήττας, που θα ανέβαζε την ένταση στις γκρίνιες για τον ίδιο. Δείχνει επίσης ότι η συνταγή της δημοκρατικής συσπείρωσης που υιοθέτησε ο πρωθυπουργ’ος Ντίτμαρ Βόινκτε απέναντι στην ακροδεξιά τελικά λειτούργησε.

Υπάρχει άλλωστε και ο πολιτικός συμβολισμός. Σταθερά από το 1990, που γίνονται εκλογές εκεί, το Βρανδεμβούργο αποτελεί «κόκκινο κάστρο», το «αποκούμπι» του SPD στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Οτι κρατήθηκε μπορεί να προβληθεί ως επιτυχία, από τις λιγοστές για το SPD το τελευταίο διάστημα. Είναι όμως σαφές ότι τα πολύ αρνητικά αποτελέσματα των εταίρων του στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ενισχύσουν τον πειρασμό για διαφοροποιήσεις και των δύο, απειλώντας την συνοχή μιας τρίχρωμης κυβέρνησης, που συχνά μοιάζει έτσι κι αλλιώς να παραπαίει χωρίς συγκεκριμένη ρότα.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ