Γιατί ο πληθωρισμός έχει “κολλήσει” στο 3%

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο μικροσκόπιο του υπ. Ανάπτυξης

Του Τάσου Δασόπουλου 

Οι ανατιμήσεις υπηρεσιών και προϊόντων καθημερινής χρήσης εκτός τροφίμων είναι η βασική αιτία για την οποία ο πληθωρισμός παραμένει στο … “ύψος” του ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη μειώνεται έστω και με αργό ρυθμό. 

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Αύγουστο, δείχνουν ότι οι μειώσεις στις τιμές των τροφίμων αφορούν κυρίως τα τρόφιμα τα οποία πρωταγωνίστησαν στην κούρσα ανόδου των τιμών τα προηγούμενα δύο χρόνια. Συγκεκριμένα μειώσεις τιμών καταγράφονται στις πατάτες (4,5%), τα γαλακτοκομικά (2%) και τα φρούτα (–1,1%). Την ίδια ώρα όμως αυξήσεις όπως αυτές του ελαιόλαδου (49,1%), προϊόντων τα επηρεάζονται από τις διεθνείς τιμές του κακάο και της ζάχαρης όπως είναι οι σοκολάτες, τα γλυκά και τα παγωτά (αύξηση 4,8%), τα μεταλλικά νερά, οι χυμοί και τα αναψυκτικά (αύξηση 6,6%) φτάνουν να ισοσκελίζουν και με το παραπάνω τις μικρές μειώσεις της πρώτης ομάδας.

Παράλληλα, βέβαια, έχουμε αυξήσεις σε υπηρεσίες καθημερινής χρήσης οι οποίες επηρεάζουν ευθέως τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Συγκεκριμένα, καταγράφονται αυξήσεις κατά 4,6% στα ενοίκια των κατοικιών, 4,4% στις εργασίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας, 14,3% στα ασφάλιστρα υγείας, 27,3% στα εισιτήρια των αεροπλάνων, 4% στα δίδακτρα ιδρυμάτων προσχολικής ηλικίας και νηπιακής εκπαίδευσης, 3,6% στα δίδακτρα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 7,6% στις τιμές ξενοδοχείων και 4,9% στα κομμωτήρια. Όλες αυτές οι ανατιμήσεις συντηρούν το κύμα ακρίβειας που βιώνουν οι πολίτες, ειδικά αυτοί με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, παρά τις κάποιες μικρές μειώσεις τιμών κάποιων από τα βασικά τρόφιμα του τελευταίους μήνες.

Η ενέργεια 

Όλα αυτά χωρίς να μπορεί κανείς να αφήσει πίσω του την αναστάτωση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας, με αιχμή του δόρατος τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, οι οποίες, όπως μάθαμε, δεν σχετίζεται με το καύσιμο παραγωγής αλλά με περιφερειακές συνθήκες. Τούτο με δεδομένο ότι στην νοτιοανατολική Ευρώπη οι καταναλωτές πληρώνουν σε μόνιμη βάση την πιο υψηλή τιμή μεγαβατώρας. 

Πάντως, η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει την αύξηση κατά 9,7% στις τιμές λιανικής για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και 28% στις τιμές του φυσικού αερίου. Μοναδικό αντιστάθμισμα στον τομέα της ενέργειας αποτελεί η μείωση κατά 5,9% στα τελικά προϊόντα πετρελαίου και τα λιπαντικά, λόγω κυρίως της μείωσης των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, οι οποίες έριξε και τις τιμές και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Όλα αυτά την στιγμή που η εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολή βρίσκεται σε μεγάλη ένταση, με επαπειλούμενο έναν περιφερειακό πόλεμο που θα φέρει τα πάνω κάτω και στις αγορές πετρελαίου.

Βαρύς μήνας ο Σεπτέμβριος 24 

Το οικονομικό επιτελείο αναμένει με ανυπομονησία τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου αφού ο μήνας που διανύουμε αφού περιλαμβάνει την κρίσιμη φάση κατά την οποία οι πολίτες επιστρέφουν από τις διακοπές στην καθημερινότητα όπου τους περιμένουν οι πιο φουσκωμένοι λογαριασμοί.

Οι ανατιμήσεις αναμένεται ότι θα περάσουν από όλο το φάσμα των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες, αφού πλέον οι μεγάλες αλλά και μεσαίας κλίμακας επιχειρήσεις αυξάνουν τις τιμές για ένα καλάθι όπου θα μπουν απαραίτητα σχολικά βιβλία και αναλώσιμα για την νέα σχολική χρονιά μαζί βέβαια με τα δίδακτρα για κάθε εξωσχολική δραστηριότητα. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ