Ισραήλ: «Δεν έχουμε σχέση με την έκρηξη των βομβητών στον Λίβανο» λέει τώρα ο Χέρτζογκ

Ισραήλ: «Δεν έχουμε σχέση με την έκρηξη των βομβητών στον Λίβανο» λέει τώρα ο Χέρτζογκ

Αρνήθηκε την ευθύνη για την έκρηξη βομβητών και ασυρμάτων της Χεζμπλάχ ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, παρά το γεγονός ότι τόσο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο και ο υπουργός Άμυνας έχουν κάνει λόγο για πρωτοφανή πλήγματα στη λιβανέζικη οργάνωση που θα συνεχιστούν.

Μιλώντας στο βρετανικό Sky News ο Χέρτζογκ δήλωσε ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με αυτή την επιχείρηση», προσθέτοντας ότι η Χεζμπολάχ έχει «πολλούς εχθρούς».

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει αναφερθεί συγκεκριμένα στην επίθεση με την έκρηξη των βομβητών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι ασυνήθιστο για το Ισραήλ να παραμένει σιωπηλό μετά από μεγάλες επιθέσεις εναντίον των εχθρών του.

«Κανείς, ούτε καν το Ισραήλ, δεν έχει βρει έναν εναλλακτικό ένοχο»

Αν και δεν έχει υπάρξει ρητή αποδοχή της ευθύνης από την κυβέρνηση ή τον στρατό του Ισραήλ, οι δηλώσεις περί «νέας φάσης πολέμου» με τον Λίβανο αμέσως μετά την έκρηξη των βομβητών και των ασυρμάτων όπως και οι σφοδρές αεροπορικές επιδρομές που ακολούθησαν, δεν κάνουν πιστευτό το αφήγημα του Χέρτζογκ περί άλλου εχθρού της Χεζμπολάχ.

Ποιος άλλος θα μπορούσε;

Ο ανταποκριτής του Sky News στη Μέση Ανατολή, Αλιστέρ Μπουνκάλ, σημειώνει μάλιστα ότι όλες οι πληροφορίες στο παρασκήνιο υποδηλώνουν ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται το Ισραήλ.

«Η συζήτηση για τις επιθέσεις και τις πιθανές συνέπειες, πλαισιώνονται γενικά από ένα μεταφορικό νεύμα και κλείσιμο του ματιού, και οι συνομιλίες (σσ με αξιωματούχους) εξελίχθηκαν στη λογική «όλοι ξέρουμε τι συνέβη, ακόμη και αν πρόκειται να το παρακάμψουμε»», είπε ο Μπουνκάλ και πρόσθεσε:

«Ο Χέρτζογκ μπορεί να έχει δίκιο να λέει ότι η Χεζμπολάχ έχει άλλους εχθρούς, αλλά εκτός από τις ΗΠΑ, οι οποίες επανειλημμένα έχουν αρνηθεί ότι γνώριζαν ακόμα και εκ των προτέρων για τις επιθέσεις, δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο κράτος που θα είχε την ικανότητα, τη βούληση και τον λόγο να πραγματοποιήσει αυτές τις επιθέσεις.

Όπως μου παρατήρησε ένας εν ενεργεία αξιωματούχος των δυτικών μυστικών υπηρεσιών πριν από λίγες ημέρες, «κανείς μας δεν θα τολμούσε να το κάνει λόγω των παράπλευρων απωλειών».

Κανείς, ούτε καν το Ισραήλ, δεν έχει βρει έναν εναλλακτικό ένοχο».

Η «αυτοκρατορία του κακού» του Ιράν

Ο Χέτζογκ ανέφερε ακόμα στη συνέντευξη ότι το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για πόλεμο με τον Λίβανο, αλλά η χώρα έχει καταληφθεί από τη Χεζμολάχ και το Τελ Αβίβ μάχεται για «όλο τον ελεύθερο κόσμο».

Δήλωσε ακόμα ότι η Χεζμπολάχ είναι «οπλισμένη μέχρι τα μπούνια από την ιρανική αυτοκρατορία του κακού» και υποστήριξε ότι το Ιράν θέλει να «κατακτήσει τη Μέση Ανατολή και να κινηθεί προς την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».

Ερωτηθείς αν το Ισραήλ θα εξαπολύσει πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ιράν, είπε ότι η χώρα του «έχει πάντα καταστήσει σαφές» ότι θα υπερασπιστεί το λαό της και «θα απομακρύνει κάθε απειλή που είναι υπαρξιακή για το κράτος του Ισραήλ».

«Απογοήτευση» στο Ισραήλ για το Ηνωμένο Βασίλειο

Ο κ. Χέρτζογκ ρωτήθηκε αν είναι απογοητευμένος από τον τρόπο με τον οποίο η βρετανική κυβέρνηση ενήργησε τις τελευταίες εβδομάδες απέναντι στο Ισραήλ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέστειλε τις άδειες εξαγωγής κάποιων όπλων προς τη χώρα για χρήση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, μετά από επανεξέταση της συμμόρφωσης του Ισραήλ με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με τον λαό της Βρετανίας», είπε.

«Αλλά πρέπει επίσης να καταλάβετε ότι μεταξύ φίλων, περιμένουμε από φίλους και συμμάχους να είναι εκεί για εμάς όλη την ώρα, όπως είμαστε εμείς για αυτούς.

Και σαφώς, ναι, είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια αίσθηση απογοήτευσης στο Ισραήλ».

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ